Cultura 31/03/2022

Paisatge, aventura i biodiversitat: una Mostra de Fotografia de Muntanya que et transporta

Aquest dijous, 31 de març, a les 19 h, s'entreguen els premis de l'exposició, que s'inaugura a la sala del tercer pis de la Misericòrdia

2 min
Algunes de les fotografies finalistes dels Premis de Fotografia de Muntanya.

Palma266 fotografies de 94 autors diferents. La convocatòria per participar en els III Premis de Fotografia de Muntanya 2022 ha tingut un increment de participació de fins a un 60 per cent. D'aquestes fotografies se n'han seleccionat un total de 30 finalistes. Són les que formen part de l'exposició que es podrà veure a la sala de la tercera planta del Centre Cultural la Misericòrdia a partir d'aquest dijous a les 19 hores. La inauguració de la mostra és oberta al públic, i abans es farà l'entrega dels premis de les 10 categories d'aquests guardons.

La majoria d'imatges estan fetes a les Illes, però també a indrets de l'estat espanyol com Osca, Navarra, Catalunya, Granada i El Hierro, i a països com França, Itàlia, Argentina i Bolívia. Les imatges són variades, i s'hi poden veure des de postes i sortides de sol amb colors espectaculars fins a persones al bell mig de la naturalesa escalant, fent senderisme i altres esports.

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets; la directora insular de Cultura, Maria Pastor, i el director de l’Arxiu del So i la Imatge, Xisco Bonnín, van presentar l'exposició juntament amb Bartomeu Tomàs, coordinador dels premis i comissari de l'exposició; Ferran Tolosa, de la Mostra de Cinema de Muntanya, i Xisco Fanals, president de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada. La mostra es podrà veure fins dia 14 de maig.

Fanals comenta que "els muntanyencs són molt bons observadors", però que no tots tenen la mateixa destresa amb la càmera. No obstant això, considera que les imatges presentades són "de gran qualitat", i que en moltes ocasions tenen la capacitat de traslladar qui les mira al lloc on han estat preses: "Ens evoquen sensacions com si ens trobéssim en aquell espai". Tomàs veu com una bona notícia "l’increment notable" de participació en aquest certamen, així com que en l'edició d'enguany hi hagi tres premis més que l'any passat: premi Vol Ras a la millor fotografia de penyaleres; premi Hotel Maristel a la millor fotografia de la serra de Tramuntana, i premi Sa Tenda a la millor fotografia de senderisme.

Busquets celebra que aquests premis siguin una via "per assolir l’objectiu comú de sensibilitzar en la necessitat de respectar els espais naturals perquè les futures generacions en puguin gaudir", però també per veure més enllà de paisatges espectaculars: "També hi veim la biodiversitat, el patrimoni i les petjades dels nostres avantpassats, i també algunes de les activitats que es poden fer a les muntanyes, com ara alpinisme, expedicions, escalada, senderisme i espeleologia", recalca la vicepresidenta del Consell.

Quins són els guardons?

A més de les tres categories noves, les altres són: premi FBME (Federació Balear de Muntanyisme i Escalada) a la millor fotografia de muntanya, premi FBE (Federació Balear d’Espeleologia) a la millor fotografia d'espeleologia, premi Bestard Mountain Boots a la millor fotografia de cultura de muntanya, menció especial Tolo Calafat - Refugi de Muntanya a la millor fotografia d'alpinisme, menció especial Miquel Riera - Foracorda a la millor fotografia d'escalada, premi a la millor sèrie fotogràfica de tres fotos - Sa Muntanya, premi a les fotografies seleccionades - Cliché. Impressió digital: val per fer una impressió fotogràfica de 50 x 60 cm.

stats