Cultura 14/06/2021

Ovnipresents estrenarà 'L'única mort de Marta Cincinnati', d'Alexandre Ballester

L'obra, que no ha estat mai representada, es podrà veure a sa Pobla, en el marc de la primera edició del Festival Albopàs, que homenatjarà l'escriptor

2 min
Sa Pobla presenta el Festival Albopàs, dedicat a Alexandre Ballester.

PalmaDia 30 de juny farà 10 anys que va morir Alexandre Ballester, escriptor i dramaturg pobler. És per això que, enguany, el municipi celebra l'Any Ballester, amb un calendari ple d'activitats que tenen l'objectiu de donar a conèixer l'obra de qui va ser el cronista oficial de sa Pobla. Una de les activitats més esperades és la primera edició del Festival Albopàs, que se celebrarà els propers dies 25, 26 i 27 de juny. Organitzat per la companyia de teatre Ovnipresents, el festival inclourà tres parts: les lectures dramatitzades, les rutes teatralitzades i l'estrena inèdita de l'obra L'única mort de Marta Cincinnati.

Programa del Festival Albopàs

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de sa Pobla, Antoni Simó, ha pronunciat aquest dilluns, durant la presentació de la programació, el lema amb el qual s'està comunicant el festival: 'Un deute pendent'. "Sa Pobla té un deute pendent amb Alexandre Ballester, se'n parla poc i es mereix més. Un deute que també tenen amb ell la cultura i la literatura catalana". El regidor ha afegit que un dels objectius del Festival Albopàs és aconseguir que els "menuts i joves del poble" que no han coincidit amb l'autor el puguin conèixer.

Bel Alberti, actriu que forma part de la companyia Ovnipresents, ha estat l'encarregada d'adaptar i dirigir L'única mort de Marta Cincinnati, en la qual també actuarà. Aquesta peça, que va guanyar el premi de teatre Born de Ciutadella l'any 1983 no s'ha representat mai a un escenari. Serà diumenge, dia 27 de juny, quan es podrà veure a Sa Congregació. Se'n faran dues funcions: una a les 17.30 i l'altra a les 19 hores.

Albopàs a peu de carrer són les rutes teatralitzades, que passaran per diferents espais del poble que són importants en les obres o en la vida del dramaturg. De fet, faran una aturada a l'estudi d'Alexandre Ballester. Els intèrprets Lluís Oliver, Alba Flor, Lluís Garau i Ana Gago donaran vida als personatges de les obres de l'autor, que guiaran les rutes. El dramaturg Miquel Mas ha dirigit aquestes peces. S'hi podrà participar el divendres 25 de juny a les 18, a les 19 i a les 20 hores; dissabte 26 a les 12, a les 18 i a les 19 hores; i el diumenge dia 27 a les 18.30 i a les 19.30 h.

El mapa de les rutes teatralitzades.

Durant el mes de juny s'està fent el taller de lectures dramatitzades, en el qual es podia apuntar tothom. La lectura final es farà el dissabte 26 de juny a les 20.30 hores a la plaça Alexandre Ballester.

L'ànima poblera de la companyia Ovnipresents, l'actriu Elisabet Palou, ha recordat la importància de recuperar l'obra d'autors illencs que han quedat "molt aparcats", perquè els textos són "totalment vigents". "Miram molt a Europa i, en el cas de les lletres catalanes, a Catalunya. Se'ns oblida que aquí, als nostres pobles, també tenim autors universals", ha comentat l'actriu. Aquest és, precisament, el camí de la companyia: donar veu a la dramatúrgia mallorquina.

El festival, ha recalcat Palou, és apte per a tots els públics, i està pensat, especialment, per a aquella gent que no està acostumada a anar al teatre.

El batle del municipi, Llorenç Gelabert, ha recordat el dramaturg: "Alexandre Ballester va ser una persona que ho va donar tot per a aquest poble. La seva empremta en l'àmbit cultural quedarà per sempre a sa Pobla".

stats