Cultura 23/11/2020

Ràdio i activitats a l'espai públic: Què hi fa un ovni a Ciutat?

Un dels projectes guanyadors de La Crida del Casal Solleric organitza programes de ràdio al carrer amb la motivació de recollir els relats dels veïns de Palma sobre l'impacte de la covid-19

Clàudia Darder
3 min
Un 'ovni' omple Palma de radioactivitat

PalmaUna figura rodona i blanca, en forma d'ovni, va aterrar a la plaça de l'Olivar de Palma a principis de mes amb una missió: omplir de radioactivitat les places de Ciutat; concretament, de ràdio i activitats a l'espai públic. No és perillós: és un dels projectes artisticoculturals que varen guanyar el concurs La Crida del Casal Solleric, un certamen emmarcat dins el Pla de xoc de l'Ajuntament de Palma per tal de pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus. Aquest és un projecte col·laboratiu entre l'artista Joan Bennàssar, autor de l’ovni, i la cooperativa Circula Cultura. Però, què hi fa un ovni a Ciutat?

L'obra de Bennàssar es converteix, al carrer, en un estudi radiofònic. S'hi han fet diferents programes per xerrar sobre com està afectant la pandèmia a la gent del barri de l'Olivar -emissió del programa Aire! d'IB3 Ràdio que condueix Joan Cabot, col·laborador de l'ARA Balears-; s'hi va fer un taller de ràdio per a joves i hi ha hagut converses sobre els problemes d'habitatge a Mallorca, el consum conscient i de proximitat i l'energia sostenible. Després de parlar amb els convidats dels programes, s'obre un torn de preguntes per al públic; la participació i interacció entre les persones és la missió d'aquest ovni. El darrer programa serà aquest dimarts, 24 de novembre, a l'Escorxador. RàdioLila és el títol de la sessió, que abordarà el tema de les violències masclistes (serà a les 16.30 h). Una de les voluntats inicials d'aquesta iniciativa és recollir, des de diferents temàtiques, què passa a Palma amb la covid-19, tenir en compte diferents realitats i, després, posar-ho a l'abast de tothom a partir d'una pàgina web. Ha servit, segons apunta Dezcallar, perquè diferents moviments socials, propostes i associacions culturals tinguin una peça de ràdio per explicar el seu projecte; és el cas del nou supermercat Terra Nostra, que és una cooperativa i va participar en el tercer programa de l'ovni, a l'Escorxador. Ho expliquen Georgina Dezcallar, educadora social de Circula Cultura, i Àngel Garau, col·laborador d’aquest projecte.

Un 'ovni' omple Palma de radioactivitat

La idea de fer un programa de ràdio per xerrar amb la gent dels barris -en aquest cas, de la plaça de l'Olivar i de l'Escorxador- permetia la possibilitat de mantenir actiu el projecte en cas que hi hagués un altre confinament domiciliari. "Estava pensat per al pitjor escenari, encara que la interacció amb la societat fos més baixa", explica Garau. Diu l'educadora social que aquest projecte és "a curt termini", però que els ha servit per fer una radiografia de com interactua la gent de Ciutat amb el que passa al carrer: "Hem vist que genera curiositat i que funciona com a punt d'atracció, però si es vol aconseguir alguna cosa, s'ha de sostenir en el temps. Aquesta proposta és efímera", comenta Dezcallar.

Un 'ovni' omple Palma de radioactivitat

Circula Cultura és una cooperativa formada l'any 2018 -tot i que el 2015 ja eren una associació i també feien activitats- per Dezcallar, Vicky Laguía i Núria Curcoll, educadores socials. Tenen col·laboradors ocasionals; en aquest projecte han comptat amb Àngel Garau, músic illenc conegut per ser el bateria de Da Souza. "Vàrem arrancar motivades per dur l'acció als espais públics, que consideram medis educatius. Són espais de participació i reivindicam el dret a viure la ciutat", explica Georgina Dezcallar, una de les membres d'aquesta cooperativa. La seva manera de treballar reivindica l'adjectiu social de la professió: "Normalment, l'educació social es mou en circuits molt tancats i endogàmics. Fer feina a l'espai públic ofereix una lògica molt més oberta". Des dels projectes que desenvolupen proposen una programació d'activitats culturals amb relació amb el barri, la dinamització de l'espai i la creació d'un teixit social entre les diferents persones que hi conviuen.

La cooperativa treballa especialment els camps de la participació infantil i d'adolescents, des de projectes propis o institucionals. "Ens mou l'animació sociocultural i el treball comunitari, ens sosté la idea d'integrar les persones i connectar-les amb les coses que passen al barri. Els nostres projectes no tenen sentit sense les persones", diu Dezcallar. Encara que aquest dimarts sigui el darrer programa de l'ovni, a l'equip li agradaria continuar explorant aquest format i donar-hi continuïtat en altres indrets de l'illa i treballar diferents iniciatives.

stats