Cultura 03/11/2023

Noves tombes i mosaics ajuden a entendre la gran basílica paleocristiana de Son Peretó

Acaba la campanya més important en temps i doblers per entendre la vida i el culte dels manacorins del segle VI dC

Sebastià Vanrell
3 min
Noves tombes i mosaics ajuden a entendre la gran basílica paleocristiana de Son Peretó

ManacorSi a les Balears no hi ha un jaciment paleocristià com el de Son Peretó és en bona part pels 20 anys que fa que tant l’Ajuntament de Manacor com els responsables del Museu d’Història s’hi peguen per aconseguir recursos per enllestir la recerca i conservació d'aquest veritable tresor. No debades és l’únic de l’antiguitat tardana visitable a tot Mallorca i que ja disposa de tota una part museïtzada des de fa anys.

Aquests primers dies de novembre acaba la feina de camp que durant quatre mesos ha duit a terme l'equip d'especialistes coordinat pel Museu d'Història i que ha permès incloure també les tasques d'estudi de les peces i restes trobades. Ha estat un treball profitós que s’ha centrat en la gran basílica de Son Peretó.

“Fa 20 anys que reivindicam que, per intervenir dins la basílica, no podíem excavar només durant tres setmanes a l’any”, diu el director de l’excavació, Mateu Riera, que fa referència a les subvencions anuals del Consell de Mallorca. “Necessitàvem excavar tota la basílica d’una vegada per poder entendre-la en la seva totalitat. Per això vàrem decidir que el projecte consistiria a reexcavar on feia 100 anys ja hi havia intervingut mossèn Aguiló per veure què hi quedava de nivells arqueològics intactes. Sabíem que hi quedaven tombes intactes, a més de fragments de mosaics que no s’havien arrabassat”, afegeix la directora del Museu d’Història de Manacor i responsable municipal de Patrimoni, Magdalena Salas.

Gràcies a aquesta darrera campanya, han aparegut nous mosaics, situats al perímetre de la basílica, i que corresponen a fragments d’uns altres de més grossos que ja eren al museu. L’equip de restauració ha duit a terme una reproducció del mosaic de Balèria i d’un altre fragment, que s’han col·locat al seu lloc original. Així mateix, s’ha fet una rèplica de la base de l’altar, que actualment és al museu, perquè es pugui visitar in situ.

Pel que fa a les tombes, l’equip n'ha intervingut 50, 16 de les quals estaven totalment buides i quatre no estaven excavades del tot. A les altres 30 tombes s’hi han localitzat un mínim de 45 individus: 16 adults, 1 adolescent (d’entre 10 i 14 anys) i la resta, infantils (menors de 8 anys) o perinatals. S’han localitzat 25 tombes més que han quedat sense excavar i també s’ha observat que n’hi podria haver una quinzena. “Si a tot això hi sumam les tombes que es varen excavar el segle passat, es pot afirmar que a l’interior de la basílica hi havia més d’un centenar de sepultures i més de cent enterraments, segurament més de 150”, confirma Riera.

El jaciment arqueològic de l’antiguitat tardana de Son Peretó es troba al nord-est de Manacor, a cinc quilòmetres i mig anant cap a Sant Llorenç

El jaciment de Son Peretó ha rebut la subvenció de l’1,5% cultural per dur a terme el projecte de conservació i posada en valor de la basílica paleocristiana, unes obres que tenen un pressupost de 197.382,64 euros, 122.550,97 dels quals han anat a càrrec del Ministeri de Foment, i 74.831,67 euros, a càrrec de l’Ajuntament de Manacor, a més de l’aportació de 1.395 euros dels Amics del Museu d’Història. El projecte tècnic ha estat redactat per la tècnica municipal de Patrimoni, Magdalena Salas, i l’arquitecte Pedro Puche. "Ha estat un projecte molt llarg, amb una tramitació administrativa feixuga i complicada, però ha valgut la pena”.

La història

El jaciment arqueològic de l’antiguitat tardana de Son Peretó es troba al nord-est de Manacor, a cinc quilòmetres i mig anant cap a Sant Llorenç.

Les excavacions es varen començar devers el 1912, gràcies a l’empenta de mossèn Joan Aguiló. Amb l’esforç d’aquest home es reuní una col·lecció que va ser adquirida posteriorment per l’Ajuntament de Manacor l’any 1926 i que constitueix actualment una de les col·leccions més importants del Museu d’Història de Manacor. El 1931, el jaciment i les seves restes varen ser declarats Monument Historicoarqueològic per garantir-ne la conservació i la preservació.

El 1967 l’arqueòleg català Pere de Palol va tornar a començar les excavacions i se centrà en l’estudi dels mosaics de la basílica i en les piscines. El 1981 un equip format pel Museu de Mallorca, la Universitat de les Illes Balears i la Universitat de Barcelona acabaren d’aclarir algunes de les incògnites del jaciment, com per exemple la cronologia, entre els segles V i VI dC.

L’any 2005 va començar un projecte d’investigació i consolidació en el jaciment de Son Peretó emmarcat dins les línies d’investigació del Museu d’Història de Manacor, projecte que encara està en marxa.

stats