CULTURA D'ARREL
Cultura 25/10/2016

Novembre Folk revisarà la Llei de cultura popular de 2002

El mes sencer es dedicarà a la reflexió, la música, el patrimoni i el debat sobre la cultura tradicional de les Balears

M. Mateu
2 min
Cartell de Novembre Folk

PalmaLes àrees de Cultura del Govern de les Illes Balears, del Consell Insular de Mallorca, de Menorca, d'Eivissa i de Formentera, a més a més de l'Ajuntament de Palma, uneixen esforços perquè el mes de novembre estigui dedicat a la cultura tradicional. És per aquest motiu que s'han organitzat un gran nombre d'activitats per a la reflexió i el debat sobre la cultura popular de les Illes i la posada en valor del patrimoni immaterial.

D'aquesta manera, s'han organitzat les I Jornades de Cultura Popular i Tradicional, que es duran a terme els dies 4 i 5 de novembre a l'Arxiu del Regne de Mallorca. Segons el seu coordinador, Andreu Ramis, per una banda s'hi debatran aspectes conceptuals, "de definir què és cultura popular, tradicional, folk", i per l'altra, es reflexionarà sobre aspectes normatius "que inclouen des de la legislació europea fins a la del Govern de les Illes Balears". Durant aquests dies, hi intervindran persones rellevants del món acadèmic i de la cultura popular, i es recopilarà la informació per a l'actualització de la Llei 1/2002 de 19 de març, de cultura popular i tradicional.

Així mateix, s'aprofitarà l'avinentesa per a la realització de les XXXIV Jornades d'Estudis Històrics Locals, que per primera vegada surten de Mallorca i es faran a Formentera els dies 18 i 19 de novembre amb el títol 'El patrimoni immaterial, entre la revisió i la descoberta, "en un intent de visualitzar la nova manera d'entendre la cultura que demana descentralitzar-la", ha manifestat Josep Ramon Cerdà, director de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), en la presentació, aquest dimarts, a l'Arxiu del Regne de Mallorca.

En aquestes jornades, s'aprofundirà en el patrimoni immaterial, "tan important a les nostres illes", i es pronunciaran conferències dedicades a l'etnobotànica, l'etnopoètica i l'etnoliteratura. Aquestes reflexions també han de servir per ser incloses en la revisió de la Llei de cultura popular, en la qual hi ha d'entrar, també, el Consell de Formentera, que fins ara no hi tenia vot perquè que quan es va crear la llei, l'any 2002, encara no existia la institució insular.

Autoritats en la presentació del programa d'activitats de Novembre Folk i cultura viva patrimoni immaterial de les Illes Balears

L'Ajuntament de Palma ha fet èmfasi en les activitats del seu particular Palma Folk, que tindrà lloc del 9 al 13 de novembre al teatre Mar i Terra, "un espai que volem que es converteixi en el centre neuràlgic de la cultura d'arrel de la ciutat", ha assenyalat Noemí Garcies.

Per la seva banda, Francesc Miralles i Kika Coll, de l'àrea de Cultura del Consell Insular de Mallorca, han recordat la feina que fan sobre "el patrimoni material i immaterial de l'illa com una de les seves prioritats".

Programa Novembre Folk
stats