Agenda cultural
Cultura 16/10/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

4 min
Dama dictadura

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Tindré l’oportunitat de veure Un amor, l’adaptació al cinema de la novel·la homònima de Sara Mesa i la seva directora, la mateixa Isabel Coixet. Serà a l’Evolution Film Festival, on la catalana rebrà el premi Evolution Vision. El seu darrer film es projectarà en la gala inaugural del festival, el dimecres 18 d’octubre. Enguany, en la dotzena edició de l’Evolution hi participen 25 països i més de 140 títols. Val la pena consultar-ne el programa complet. Juntament amb Coixet, seran guardonats la cineasta Susanne Bier i l’actor Daniel Brühl, amb el premi Evolution Icon, i el director de fotografia Eric Messerschmidt, ASC, amb el premi Evolution Cinematography Icon. Del dimecres 18 al dimarts 24 d’octubre. 

Riuré amb Humor negra, el xou d’Asaari Bibang que el festival Fes ha ha duu al cine Rívoli. La còmica analitza en aquest monòleg antiracista i afrofeminista què suposa ser dona, negra i migrant a Espanya. La síndrome del salvador blanc, el negre únic o la hipersexualització de la dona negra són alguns dels temes que Bibang tractarà. Divendres 20 d’octubre a les 22 h. 

Asaari Bibang

Correré fins al CineCiutat per veure el debut en el cinema del filòsof Paul B. Preciado amb el documental Orlando, la meva biografia política, una versió lliure de la novel·la de Virginia Woolf que fa implosionar el binarisme de gènere.

Agafaré lloc en primera línia per escoltar la conversa entre tres eminències: la DJ, dissenyadora i model Sita Abellan; la directora de Radio Primavera Sound, Marta Salicrú, i la redactora en cap de SModa, Leticia García, que parlaran sobre Vestir la música al CaixaFòrum. Dijous 19 d’octubre a les 19 h.

a DJ, dissenyadora i model Sita Abellan

Descobriré si, finalment, Mariona Forteza es va dedicar a allò que sempre havia volgut. Ho faré assistint al monòleg musical de la periodista i cantant, Mariona! No deixis la feina, amb el qual reivindica l’autenticitat i el dret a ser nosaltres mateixos. Forteza explica a La Fornal (Manacor) la seva història, la d’una nina amb vocació musical a qui el context social acaba portant per altres camins. Alterna la narració amb temes musicals propis. Diumenge 22 d’octubre a les 19 h. 

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Recomanaré anar fins al Teatre Rafel Ramis de Bunyola, on ja ha començat el XXXIX Festival de Música de Bunyola, on podreu veure i escoltar l’espectacle Les músiques de Zweig, creat per Caterina Bibiloni a partir dels textos de la famosa novel·la Carta a una desconeguda. És alguna cosa més que una lectura dramatitzada de la història d’una dona enamorada d’un reconegut escriptor que desconeix la circumstància, amb música i llibret, per a soprano, de Miquel Brunet i Baltasar Bibiloni. La protagonitzen Caterina Bibiloni i Guillem Simó, acompanyats per la soprano Sofia Domenech, Eduard Riera al violí i Miquel Brunet al piano. Diumenge 22 d’octubre a les 18.30 h.

Veuré al Principal de Palma, amb la mateixa admiració de sempre, Dama dictadura, la darrera criatura de Gal·la Peire, Diego Ingold i Lluki Portas, o el que és el mateix, Hermanas Picohueso, interpretada per Josep Orfila i Lluki Portas, que també exerceix de directora. Per si no n’hi hagués prou, aquesta història dels Franco, els autèntics, va amb la música del no menys admirat Mon Joan Tiquat. Divendres 20 d’octubre a les 19 h; dissabte 21 i diumenge 22 a les 20 h.

Dama dictadura

Tornaré a Manacor o al teatre Principal de Ciutat, on Jordi Galceran conta la història de quatre escaladores atrapades pel mal temps a mitjan ascensió del FitzRoy, nom de l’obra. Per primer cop, una cordada femenina ataca una muntanya amb un grau de dificultat majúscul, cosa que farà que els conflictes entre les quatre dones sorgeixin per tots els costats. Continuar o rendir-se, la glòria o la resignació de la derrota. Dirigida per Sergi Belbel, elles són Sílvia Bel, Sara Espígul, Míriam Iscla i Natàlia Sánchez. Dissabte 21 d’octubre a les 19 h i diumenge 22 a les 18 h. 

Escoltaré el segon concert de la Simfònica al Trui Teatre, que és el primer de la temporada a l’Auditori de Manacor, ja amb Mielgo a la batuta: un petit combat amb dues peces de Ravel, Ma mère l’oye i Le tombeau de Couperin, i dues de Manuel de Falla, El amor brujo i El sombrero de tres picos. Dijous 19 a les 20.00 h i divendres 20 a les 19.30 h.

L'Orquestra Simfònica de les Balears

Aniré fins a Caimari, on tindrà lloc el darrer concert del Festival de Música Antiga, amb un programa de catorze peces que abraça des del segle XVII fins a principi del XVIII, amb tot un seguit de compositors que van des de Manuel Cardoso fins a Giovanni Giorgi, també Francesc Valls, Antonio Tedeschi… Dissabte 21 d’octubre a les 20 h.

stats