No te'n perdis ni una
Cultura 07/09/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
Los excentricos

La setmana que comença amb Alba Tarragó

Assistiré a la desena edició del festival S’Illo a diversos espais de Santanyí. Enguany ha hagut d’iniciar un micromecenatge per poder tirar endavant la proposta escènica. El festival, que ha esdevingut un espai de resistència cultural en tota regla, ofereix la presència de companyies de teatre de Xile (La Merce i Marco Ignacio), d’Alemanya (Stephanie Grau), de València (La Canadiense), de Valladolid (Cia Lamata) i de Sevilla (María José Castañeda i Migue López). La clausura serà diumenge, 10 de setembre, amb les obres Historias mínimas: Culto a la abundancia i Jaque Mate, de María José Castañeda i Miguel López. Dissabte 9 i diumenge 10 de setembre.

Escoltaré sense aturar una de les col·laboracions estrella de l’estiu, la de la felanitxera Maria Hein amb la catalana Mushka, qui alhora és una de les germanes petites de Bad Gyal. Temps és el single que estrena el 5 de setembre amb Hein, després de treure No m’estima +, amb Julieta. Totes tres formen la santíssima trinitat de la música pop i urbana en català.

Donaré una altra oportunitat a l’spin off de la sèrie Sex and the City, And Just Like That, protagonitzada per Sarah Jessica Parker. Tot i que la primera temporada no em va acabar de fer el pes, veure a HBO una segona anunciada m’ha temptat.

Ampliaré el meu coneixement sobre Virginia Woolf, amb Les ones, la setena novel·la de la britànica i la considerada més experimental. Es tracta del llibre escollit per al club de lectura especial de l’autora que organitza La Casa de Llibre de Palma. Dimarts 5 de setembre a les 19 h.

Tornaré a Es Baluard per anar a les projeccions de Los excéntricos i La Pel·lícula, dos films de Pedro G. Romero vinculats a l’exposició del mateix autor que acull el museu, A d’Arxipèlag. El primer és un curtmetratge (6´57″) a partir del remuntatge d’una escena de Deprisa, deprisa (1981), el film de culte de Carlos Saura, i el segon, una reflexió oberta sobre Perros callejeros, que desgrana les operacions iconoclastes que tanquen els seus fotogrames. Dijous 7 de setembre a les 19 h.

La setmana que comença amb J.A. Mendiola

Tornaré a Pollença, de bell nou al claustre de Sant Domingo. Comença un nou cicle de música clàssica, el que cada any organitza Bernat Quetglas dedicat a un compositor. Per a aquesta edició, l’opció ha estat Piotr Ilitx Txaikovski, que tampoc no és mala elecció. Iniciarà els tres concerts que formen aquest cicle l’Orquestra de Cambra de Mallorca, dirigida pel seu titular, amb un programa exquisit: el Concert per a violí en re major Op. 35, interpretat per la violinista Ana María Valderrama, i tot just després, la Simfonia núm. 6 en si menor Op. 74. Patètica, simfonia que es repetirà diumenge a l’Auditori del Conservatori. Dissabte 9 de setembre a les 20.00 h.

Otello de Verdi

Aniré fins a la sala de l’Ocimax que em farà viatjar fins a Venècia. S’hi projecta la versió enregistrada el 2013 des del Palazzo Ducale di Venezia de la gran òpera de Verdi, Otello, dirigida per Myung-Whun Chung i interpretada per Gregory Kunde, Lucio Gallo i Leah Crocetto. Dimecres 7 de setembre a les 20.10 h.

Llegiré Autobiografia, de Mark Twain, en l’edició d’Espasa/Órbitas, traduïda per Federico Eguíluz, encarregat, també, de fer-ne la introducció. Serà com conèixer la vida de Samuel Clemens, el nom real del famós autor de Les aventures de Tom Sawyer, però contada per Mark Twain. Les notes que dictà poc abans de morir perquè el món sabés qui era en realitat.

Arribaré fins al CineCiutat per gaudir del cicle que dediquen a un cineasta que sempre m’ha semblat personal i intransferible, Jim Jarmush. Arriba després de Dead Man i Nit a la terra, una altra de les seves magistrals creacions, Mistery Train, la història de dos joves japonesos a la recerca de la cuna del blues, d’Elvis… Música de John Lurie.

Viatjaré fins a Menorca, aquest cop en avió, i després en vaixell fins a l’Illa del Rei, on Francesco Tristano als teclats oferirà un concert a les instal·lacions de Hauser & Wirth, dins un embolcall creat pel videoartista Paul Schumacher i que es projectarà a les parets exteriors de l’hospital veí. Interpretarà una miscel·lània entre música antiga i barroca amb creacions pròpies, agermanades amb els llums i les imatges que aniran canviant al ritme de les notes, acords i improvisacions del concertista Tristano. Diumenge 10 de setembre a les 20.30 h.

stats