No te'n perdis ni una
Cultura 14/04/2023

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
'Los Monólogos de la Vagina', a l’Auditòrium de Palma.

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Tornaré al Batxillerat –quan vaig endinsar-me primera vegada en l’obra d’Àngel Guimerà– amb la versió de Pablo Ley, Terra baixa (reconstrucció d’un crim), al teatre Principal dePalma. Amb la dramatúrgia de Carme Portaceli, aquest text universal arriba passat pel sedàs d’una mirada contemporània i trepidant, i esdevé un relat detectivesc i un thriller magnífic sobre la lluita de classes. Ley introdueix a Terra Baixa dos personatges nous: una periodista i un comissari de policia, en Vinagret. Aquest serà l’encarregat d’investigar un crim: un treballador ha assassinat el seu amo. Així, l’obra s’erigeix en “el crit alliberador de la classe obrera lluitant contra l’opressió”. Divendres, 21 d’abril, a les 20 h.

Insistiré a tothom perquè aprofiti una nova oportunitat de veure en directe els Da Souza. Els seus membres, Lluís Cabot, Àngel Garau, Biel Stela, Xavier Hernàndez i Guillem Portell seran al Claustre de Mancor amb Dies d’Attrezzo, àlbum publicat el 2022. El concert és part de la programació del Barnasants d’enguany. Divendres, 21 d’abril, a les 20.15 h.

Passejaré per Palma per Sant Jordi, aquest diumenge 23 d’abril, fins a trobar algun dels molts llibres que tenc pendents, com ara El món es torna senzill, de Laura Gost. I esper trobar-me-la en alguna paradeta, per endur-me’l signat.

Recordaré, ara que la tenim a tocar, els estralls que provoca la temporada turística a Mallorca amb el documental Magaluf Ghost Town, disponible a Filmin –de Miguel Ángel Blanca, un dels creadors d’Autodefensa. Al film se l’ha anomenat ‘el Twin Peaks balear’, per revelar la part més infame de Punta Balena.

Reservaré el dissabte per anar a l’Auditòrium de Palma amb les amigues a veure Los Monólogos de la Vagina, basada en el llibre que tant em va agradar d’Eve Ensler. Olga Hueso, Rocío Madrid i Albanta San Román interpreten l’adaptació d’Edu Pericas de l’obra d’Enseler, publicada el 1996 després d’entrevistar més de 200 dones sobre el sexe, les relacions amoroses i la violència domèstica. Divendres, 21 d’abril, a les 21.30 h. Dissabte, 22 d’abril, a les 18.30 h i a les 21.30 h. 

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Recomanaré anar a Quars Llibres, on tindrà lloc la presentació del nou llibre de l’stakhanovista Climent Picornell. La fi d’un món, editat per El Gall Editor. És un conjunt d’històries, fruit més de l’observació que de la imaginació, sobre la ‘Mallorca interior’, la que els de Ciutat anomenen “profunda”. Un retrat precís, enginyós i punyent d’una manera de viure que s’ha esvaït dins l’esmicoladora maquinària dels temps moderns, els quals, com ja va explicar Charles Chaplin, mai no són tan bons com prediquen els seus valedors. Acompanyarà l’autor, en aquest bateig ciutadà, l’agrobiòleg Joan Mayol. Dijous, 20 d’abril, a les 19 h.

Aniré fins al teatre Principal, que per primer pic a la història tindrà l’honor de ser l’escenari on es farà l’entrega dels Premios Ópera XXI, en la seva cinquena edició i en les deu categories. Hi intervindran el Cor del Teatre Principal, l’Orquestra de Cambra de Mallorca i les solistes Mariola Cantarero i Maria Hinojosa. Dimarts, 18 d’abril, a les 20 h.

Gaudiré de la Fundació Studium Aureum al seu cau, l’Auditori del Conservatori, que per a l’ocasió oferirà un excel·lent i paradigmàtic testimoniatge de motets romàntics, en el qual s’inclouen peces de Carl Gottlieb Reissiger, Josef Gabriel Rheinberger, Anton Bruckner i Felix Mendelssohn. La novetat és l’agermanament amb l’Art Vocal Ensemble. Un recital de música polifònica i sense cap suport instrumental. Dilluns, 17 d’abril, a les 20.30 h.

No faltaré a l’Auditòrium del passeig Marítim per escoltar l’Orquestra Simfònica Illes Balears, dirigida pel seu titular, Pablo Mielgo, i acompanyada per la violinista moldava Alexandra Conunova, la qual interpretarà el Concert per a violí núm. 2 BB 117, de Béla Bartók, per tot just després tornar a ser testimonis d’un altre luxós i esplendorós esdeveniment, com és la interpretació de la Simfonia núm. 7, més coneguda com a Leningrad, Op. 60, de Dmitri Xostakóvitx. Dijous, 20 d’abril, a les 20 h.

stats