No te'n perdis ni una
Cultura 23/12/2022

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
Plan-ET actuarà a la Diada

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Riuré amb el còmic mallorquí i col·laborador de La Resistencia –el programa de David Broncano– Yunez Chaib, que serà a l’Intergalactic Bar de Palma. Després d’esgotar les entrades per a dia 29, l’humorista ha programat una segona funció per a l’endemà, al mateix lloc. Chaib fa humor a partir de les seves anècdotes personals, que combinen crítiques al racisme amb experiències més banals, com ara anar a Ikea o a l’aeroport. Durant la seva trajectòria, ha enregistrat diversos monòlegs a Comedy Central, Phi Beta Lambda i Late Motiv. A hores d’ara, alterna les actuacions en directe amb col·laboracions a La Resistencia, de Movistar Plus+. Dijous, 29 i divendres 30 de desembre, a les 22 h.

Descobriré les dones que també han estat compositores de música al llarg de la història en el recital Música en femení, que ofereix Can Balaguer. Clara Schumann, Pauline Viladort-García o Cécile Chaminade són algunes de les compositores que faran sonar el tenor José Manuel Sánchez i el pianista Francesc Blanco. Dimecres, 28 de desembre, a les 19 h.

Demanaré per Nadal algun dels llibres de l’autora guanyadora del Nobel de Literatura del 2022, Annie Ernaux. Fins ara, no he tingut l’oportunitat de conèixer la seva obra i aprofitaré per endinsar-me dins Els anys o Memòria de noia.

Assistiré al cicle de Cinema argentí que ha programat el Teatre Mar i Terra de Palma per veure XXY, un film de Lucía Puenzo sobre una adolescent de 15 anys que els seus pares intenten aïllar per protegir-la dels prejudicis. Dimarts, 27 de desembre, a les 20 h.

Botaré amb Plan-ET, que actuarà –amb altres artistes– en el concert que organitza l’Esquerra Independentista de Mallorca dins la programació dels actes de la Diada. Plan-ET, l’alter ego de Jaume Forteza, durà la seva electrònica combinada amb trap català al parc de les Estacions de Palma, on acabarà la manifestació de dia 30 de desembre. També hi seran Al Mayurqa –amb una ballada popular– i la banda de rock de Manacor Nita. Divendres, 30 de desembre, entre les 19 i les 20 h.

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Compliré de bell nou amb la tradició i, com no pot ser d’una altra manera, assistiré al Concert de Cap d’Any al Palau de Congressos de Palma, a càrrec de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, que com cada any per a aquest esdeveniment dirigeix el japonès Joji Hattori. Per a aquesta ocasió, hi participa la soprano nord-americana Rebecca Nelsen, que interpretarà des d’Una vocce poco fa, de Gioachino Rossini, fins a Heia, in den Bergen, d’Emmerich Kálmán. Per descomptat, l’Orquestra complirà també amb els Strauss i companyia, i sens dubte finalitzarà amb l’obligada Marxa Radetzky. Diumenge, 1 de gener, a les 19.30 h.

Tornaré al teatre Principal de Palma per riure veient aquest Desconcerto, una divertida desconstrucció de la música culta a càrrec de la formació Orthemis, a les ordres de Diego Miguel-Urzanqui pel que fa a la música i Jordi Purtí a l’espectacle. Dijous, 29 de desembre, a les 18.00 h.

Seuré davant el televisor per veure a IB3 el primer capítol dels dos que formen el documental La Germania.Dirigit per Cesc Mulet i fet amb motiu de la celebració del 500è aniversari de la revolta, els perdedors de la qual el temps ha convertit en llegendaris. Miquel Gelabert és l’encarregat de posar veu al narrador, Joanot Colom, i Antònia Jaume interpreta la seva vídua en un emotiu monòleg. Compta, a més, amb experts que ajuden a conèixer la vertadera història de la popular revolta. Dimarts, 27 de desembre, a les 21.30 h.

Guaitaré a la pàgina web del gran pintor i millor artista Antoni Socías, antonisocias.es, en la qual fa un recorregut per la seva llarga i transversal obra, des del 1973 fins al 2022. És un repàs de les seves imaginatives i diferents facetes –pintura, dibuix, escultura, fotografia–, en les quals es pot descobrir de valent la polièdrica personalitat de l’autor.

Sentiré l’orgull i l’honor de ser testimoni d’aquesta producció del teatre Principal de Palma i el TNC d’una peça de Marta Barceló, autora que ja té els dos peus a la Terra Ferma, territori on és difícil arribar-hi, i més amb una història molt nostrada. Zona inundable és teatre de ficció amb un rerefons documental que ens és molt proper. És el testimoni i la reflexió de la torrentada que enfangà Sant Llorenç des Cardassar i es va cobrar la vida de tretze persones. Dirigida per Marta Gil i interpretada per Isabelle Bres, Marc García Coté, Marc Joy, Pepa López, Vanessa Segura i Àlvar Triay. Dimecres, 28 de desembre, a les 20.00 h.

stats