Cultura 08/01/2021

Neix 'S'Altra Música', una revista per explicar l'escena de Mallorca

El 15 de gener en sortirà el número zero, gratuït i en format digital, que servirà per posar en marxa una campanya de micromecenatge

Clàudia Darder
3 min
Toni Jaume, Sebastià Alomar, Joan Roig i Guillem Contestí, fundadors de la revista

PalmaEl 15 de gener sortirà el número 0 -gratuït i en format digital- de la nova revista musical mallorquina S'Altra Música, resultat de la inquietud, la voluntat i l'empenta de quatre amics que fa temps que coneixen el sector. Aquest primer número servirà per donar a conèixer el projecte i activar una campanya de micromecenatge per aconseguir subscriptors i cercar els doblers necessaris per imprimir els pròxims exemplars i pagar els col·laboradors. Rebre la revista, que serà trimestral, en català i de mig centenar de pàgines a tot color, costarà 18 euros l'any.

Els responsables i fundadors d'aquesta publicació són Joan Roig (1997), de Sant Joan, bioquímic i professor de Secundària; Guillem Contestí (1996), també de Sant Joan, biòleg i dissenyador gràfic; l'historiador Sebastià Alomar (1995), de Llubí; i el periodista i humanista Toni Jaume Martorell (1996), de Lloret. Tots quatre fa anys que tenen el cap ficat en curolles relacionades amb la música, com el MoboFest, on també hi ha més gent implicada.

Arriba 'S'Altra Música', la revista que explicarà l'escena musical de Mallorca

"Fa estona que ens rondava la idea. D'ençà que estam ficats dins el circuit musical de Mallorca, teníem la sensació que feia falta un mitjà potent, a l'altura del panorama", diu el periodista del grup, Toni Jaume. I afegeix: "És estrany que hi hagi una escena tan gran i activa, amb tantíssims grups, molts dels quals generen un gran interès fora de l'illa. Es comença a assumir que hi ha més música a part de Tomeu Penya i Antònia Font". Recorda que fa dos anys seguits que músics illencs guanyen el concurs Sona9 i consideren que no se n'ha fet el ressò que pertoca. "Fa falta explicar què passa, quin és el bessó de tanta vida musical", diu Roig.

És per aquestes ganes d'explicar, analitzar i interpretar que S'Altra Música serà una publicació de continguts reposats. No hi haurà notícies ni agenda. "Entrevistes, reportatges, cròniques de concerts... Tindrem col·laboradors fixos i altres de puntuals. Per exemple, en tenim un que ens farà temes d'història. La idea no és xerrar només dels grups, sinó també conèixer la història musical de Mallorca", concreta Alomar.

Fer continguts que no caduquin és un dels seus objectius. Quan caduca la música?, es demanen. "És igual si en un número es publica una crònica d'un concert de fa dos mesos. D'aquesta manera queda documentat, en queda constància. A més, pensam que així els projectes musicals aguanten més el pas del temps", afegeix Jaume.

"No hem anat a cercar periodistes, sinó gent relacionada amb el món de la cultura. Ens interessa que hi hagi col·laboracions de persones centrades en àmbits diferents, perquè entenem que això enriquirà la revista", diu Contestí, l'encarregat de tot el disseny de S'Altra Música. Laia Malo, Margalida Mateu, Julià Picornell, Andreu Ripoll, Joan Llinàs i Cristina Gómez són els col·laboradors del número 0, però per ara no fan públic quin grup o artista serà el protagonista de la portada.

El suc de la revista rau precisament en les aportacions dels col·laboradors. Poden escriure del que vulguin sempre que estigui lligat a la música de Mallorca; la finalitat és reflexionar i pensar sobre què diuen, expliquen, conten i canten els projectes sonors de l'illa. Per això, n'hi haurà que faran un article a partir de la lletra d'una cançó i d'altres que faran reportatges més amplis sobre temes concrets.

Si bé els quatre fundadors de S'Altra Música tenen gustos musicals propis, tenen molt clar que això no ha de ser cap barrera. "Volem que hi càpiga tothom. Això no és la nostra revista, ha de ser la revista de la música de Mallorca", apunta Jaume, tot i que és conscient que arribar a segons quines músiques serà més complicat perquè no les coneixen tant. Aquest és el cas, per exemple, de la música clàssica. No obstant això, estan oberts a tot i tenen ganes d'escoltar propostes per omplir els buits que pugui tenir aquest projecte que just comença a caminar.

stats