Cultura 03/05/2022

Najat El Hachmi parlarà a sa Pobla sobre la realitat intercultural

L'escriptora serà a la Congregació divendres, 6 de maig, a les 18 hores, en una conferència organitzada per Pa i Mel

2 min
Najat el Hachmi en una imatge d'arxiu.

PalmaAquest divendres, l'escriptora Najat El Hachmi (Nador, Marroc, 1979) serà a la Congregació de sa Pobla. Sobretot, parlarà de la realitat intercultural i del xoc cultural que suposa per a algú ser un nouvingut en un indret concret. L'acte, organitzat per l'associació Pa i Mel, serà a les 18 hores.

Lucía Vial, coordinadora de l'associació, explica que la idea és tractar temes relacionats amb la migració. "Serà interessant fer-ho a través dels personatges dels seus llibres, que han evolucionat des dels primers fins als últims. Volem que la població es familiaritzi amb la situació que es troben els nouvinguts, com els acull la societat de l'indret on s'instal·len", diu.

El Hachmi, en la seva obra, "posa en valor les vides i recorreguts de les persones migrades del Nord del Marroc, amb especial atenció a les dones, i la seva inclusió a les societats d’acollida europees", expliquen des de Pa i Mel.

'Dilluns ens estimaran'

La seva darrera novel·la, la guardonada Dilluns ens estimaran, premi Nadal 2021, també exposa les contradiccions, els desitjos i les pors d’una dona magribina jove que s’ha criat a Catalunya i que, amb el pas dels anys, s'adona que viu entre dos mons.

El crític, escriptor i col·laborador de l'ARA Balears Pere Antoni Pons explicava a l'ARA Llegim que entre les pàgines de Dilluns ens estimaran hi ha "la constatació d’una harmonia i una pau d’esperit impossibles, perquè l’experiència d’aquesta dona jove que es vol emancipar està travessada per contradiccions irresolubles. La més greu i dramàtica d’aquestes contradiccions és que estima la seva mare però, alhora, menysprea com és i la disgusta tot el que representa: la resignació, la submissió, l’analfabetisme, la dependència. Una altra contradicció, menys dramàtica però més frustrant, ve de constatar que les dones occidentals no són tan lliures com ella les havia idealitzat".

El llibre guardonat està dedicat “a les dones que van sortir del camí recte per ser lliures". En una entrevista amb la directora de l'ARA, Esther Vera, l'escriptora comenta que a Dilluns ens estimaran volia reivindicar "la invisibilitat de moltes dones d’origen marroquí que neixen en famílies musulmanes, en uns barris que també les condicionen molt, i que tenen unes històries d’heroïcitat quotidiana que no s’expliquen gaire i que han fet un camí tremendament dolorós per arribar a conquerir una parcel·leta de llibertat".

stats