Cultura 21/06/2020

Nafas Ensemble enceta el festival Sons de Nit aquest diumenge

La cita inclou enguany artistes com Omara Portuondo, Jay-jay Johanson, Las Migas, Maika Makovski i Núria Graham, entre d'altres

E. Navarro
3 min
Nafas Ensemble.

PalmaEl festival Sons de Nit ha resistit finalment a la pandèmia del coronavirus i enceta l'edició 2020 aquest diumenge a les 21 h amb un concert de Nafas Ensemble al claustre de Santa Anna de Muro. Amb la descentralització com una de les seves bases, el cicle organitzat per l'entitat Fonart omplirà de músiques del món diferents indrets històrics de Mallorca i Menorca: la torre Desbrull de Pollença, Es Claustre de Maó, el claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor i el castell de Bellver de Palma, entre d'altres.

Entre els noms més destacats, hi ha la cubana Omara Portuondo, que actuarà al castell de Bellver (dissabte 11 de juliol); Las Migas, a la torre Desbrull de Pollença (5 d'agost); Maika Makovski, amb un concert al claustre de Sant Domingo de Pollença (2 de juliol), i Jay-jay Johanson, que actuarà a Es Claustre de Maó (21 d'agost) i al claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor (22 d'agost).

A aquests, s'hi sumen Núria Graham, Joana Serrat & The Great Canyoners + North Mississippi Allstars, Trio Aries, Al.anni, Guillem d'Efak sentit per Joan Martorell (pel 25è aniversari de la seva mort), Joan Martorell & Sergio de la Puente, The Swing Cats i Marcel Cranc & Tià Zanoguera. Per ara, només han hagut de cancel·lar el concert de Marina Rossell.

Sons de Nit són un exemple de paritat de gènere damunt l'escenari. Deu dels catorze grups del cartell tenen artistes femenines entre els integrants i vuit estan encapçalats per dones. En aquest sentit, han organitzat un dels dos vermuts d'aquesta edició: Dona-li música. El miratge de la paritat en la música. Per què fan falta més dones en els escenaris i en la indústria musical?. L'altra taula rodona serà al voltant de l'ecologia i du per títol Música, sostenibilitat i canvi climàtic: El desafiament de l'impacte mediambiental de concerts i festivals. Els dos actes seran a Can Balaguer i encara se n'ha de confirmar la data.

Nafas Ensemble

Nafas Ensemble és una plataforma musical liderada per Jaume Compte amb un llenguatge molt contemporani, que deixa enrere els tocs i les reminiscències més tradicionals. El grup ha actuat en llocs diversos, com ara el Fajr Music Festival de Teheran (l'Iran), l’Ethno Jazz Festival de Tessalònica (Grècia) i el Palau de la Música de Barcelona, dins el marc de l'XI Festival Mil·lenni juntament amb Maria del Mar Bonet. També al Mercat de Música Viva de Vic, l'Auditori Caja Madrid de Barcelona (dins el cicle Més enllà de la Mediterrània), al cicle Dialectes (Espai Octubre, València) i a diverses edicions del Festival de Cançons de la Mediterrània de Palma, entre d'altres.

El 2011 publicaren Tariq, en el qual fan una incursió en el món de la cançó amb les col·laboracions de Francisco Albéniz de La Búsqueda, Marcel Cranc i Sílvia Pérez Cruz. Un any després foren seleccionats pels premis Miquel Martí i Pol del V Certamen Terra i Cultura per la millor cançó a partir d’un poeta català amb la seva peça Absència (poema de Pere Quart). El 2014 reeditaren Tariq de la mà del prestigiós segell anglès Arc Music, amb molt bones crítiques internacionals i el reconeixement com un dels millors discs de “músiques del món” de 2014, segons la revista especialitzada dels EUA World Music Central.

El seu segon treball discogràfic -el quart en la carrera de Jaume Compte- arribà el 2013 amb el nom de Voda, dedicat als balcans. Compte ha tret quatre discs editats amb composicions pròpies: Com a Pous de Mar (BlauDiscmedi, 2001), Alè (TempsRecord, 2006), Tariq (FanarRecords/Harmonia Mundi, 2011) i Voda (FanarRecords, 2013). Hi participen, entre altres artistes, Shyam Sunder, Odette Telleria, Lluís Llach, Sílvia Pérez Cruz, Marcel Cranc i Francisco Àlbeniz (La Búsqueda).

stats