Cultura 18/07/2018

Música per veure un eclipsi

'Solcar la nit daurada' és un esdeveniment de valor astronòmic i musical benèfic

María José Ribas
2 min
Presentació de 'Solcar la nit daurada’ a Can Oms./ ISMAEL VELÁZQUEZ

Palma'Solcar la nit daurada' és una iniciativa que sorgeix del teixit de la mateixa ciutadania. L'esdeveniment, de valor astronòmic i musical, tindrà lloc el 27 de juliol al castell de Sant Carles a les 20.57 h, i celebra el fenomen de l'eclipsi total de lluna i la presència de vuit cossos del sistema solar. La recaptació anirà íntegrament destinada a l'ONG Vive Ruanda.

Aquest dimecres al matí han presentat l'acte els promotors i el regidor de Cultura, Llorenç Carrió, a Can Oms. El fil conductor de 'Solcar la nit daurada' vindrà de la mà del compositor Joan Serra, amb una peça creada expressament. Serra, apassionat per l'astronomia, ha explicat que "aquest eclipse lunar és el més important del segle, ja que s'hi podran veure tots els planetes, excepte Urà i Neptú, i cada astre anirà acompanyat per dues músiques d'orquestracions variades, i la veu d'un narrador que farà una intervenció poètica". Les composicions són Chopin, Lliteres i, entre d'altres, William Herschel, un astrònom i músic germanobritànic, que va descobrir Urà entre altres objectes celestes. Uns 40 instrumentistes interpretaran la música d'inspiració estel·lar.

Tomeu Mas, el responsable de l'equipament astronòmic, ha expressat que "cada objecte solar té translacions que s'han traduït en freqüències i notes". L'horari d'entrada és exacte i millor si els assistents arriben amb una mica d'antelació al dic de l'Oest, ja que "els planetes no esperen". Hi haurà quatre telescopis, a més d'equipament audiovisual per poder veure el fenomen astronòmic.

Tots els tècnics i músics hi participen de manera voluntària. Toni Cano, fundador de Vive Ruanda, ha destacat la intenció benèfica de l'acte. L'ONG dedicarà tots els fons recaptats a l'escolarització d'infants, la cobertura de les despeses de la Seguretat Social i el suport d'un cor que propicia cohesió social entre les ètnies de Ruanda.

stats