Cultura 08/02/2021

El músic Jordi Maranges es posa 'Sentimental'

3 min
Jordi Maranges estrena 'Sentimental'

Sentimental, animat, ballable i flexible. Així descriu músic Jordi Maranges el seu darrer EP, Sentimental vol. II, format per quatre cançons perfectes perquè cadascú "es munti la discoteca a casa seva". En aquests temes es veu "la paleta d'influències" que el caracteritza: "Encara que sigui molt divers musicalment, crec que hi ha un fons molt reconeixible. Sempre m'ha agradat experimentar i trobar diferents maneres d'expressar-me", diu el músic, a qui li agrada emmirallar-se en Giorgio Moroder, Hercules & Love Affair o John Grant.

És per això que Maranges juga amb l'atmosfera, l'ambient i la veu, que agafa un to més estrident i exagerat a les tonades. El músic té molt clar què defensen aquestes cançons: la no exclusivitat en la parella, que les parelles monògames i convencionals no són el més adient per a tothom. "Cant als amors no exclusius perquè és hora de defensar que hi ha altres maneres de viure, d'estimar i de sentir", concreta Maranges. Sentimental és un single pop ballable que té, també, dues versions de remix: una és obra del discjòquei Moderno i l'altra de NxFaith. Ritme de la nit, una versió de Rythm of the night en català, és el tema que completa l'EP.

Fa un any tenia pensat gravar un disc, i ja en tenia moltes de les cançons fetes. La pandèmia ho va desbaratar tot: "Vam gravar als estudis Favela, estàvem en procés. Algunes cançons les vam acabar durant l'estiu, com ara Sentimental. Però he anat creant més material, i per això vull anar mostrant les coses amb comptagotes i veure què passa. Treure un disc és una versió important", explica, i confessa que el fet de no haver-hi concerts com els d'abans, i que moltes de les sales per actuar estiguin tancades, és un problema. Així i tot, té la idea d'anar publicant cançons cada mes. Això és el resultat de tot un any molt productiu, explica el cantant. Per a ell, aquest any ha estat "increïble" en l'àmbit artístic. Maranges va estar en ERTO, i assegura que això li va permetre tenir temps lliure: "Em va donar l'empenta que necessitava per posar-me a crear i ser disciplinat". Al principi, va haver d'imposar-se l'ordre i la rutina, però després s'hi va acostumar.

Durant la seva trajectòria, Maranges ha utilitzat el català i el castellà indistintament. Ara, diu, està fent més cançons en català "perquè és una llengua que ofereix bastantes possibilitats expressives, té molta flexibilitat". A més, també comenta que està apostant per temes molt intimistes, encara que no ho siguin "aparentment": "Dins el món electrònic hi ha molta diversitat, es poden fer molt intimistes. Això no significa que no tingui ganes de fer cançons ballables. Jo tenc clar que no estic supeditat a un gènere en concret", assenyala. I reivindica que, dins la diversitat rítmica que el defineix, sempre hi ha un aire, una temàtica, uns sons o uns punts dramàtics que el caracteritzen i el fan reconeixible.

Fa més de dues dècades que Maranges es mou pels escenaris, escriu cançons i les canta arreu, allà on el convidin. De tots aquests anys d'experiència, diu, un dels aprenentatges més forts és l'autonomia. "He après a tocar més instruments, a fer programacions de música electrònica. El temps m'ha donat autonomia i seguretat, tot i que jo som una persona molt insegura, ho duc a l'ADN", diu. La música sempre li ha servit per expressar-se i mai no ha estat pretensiós; sempre s'ha mogut per instint, fent el que li agrada i cantant a l'amor, que, com demostren les cançons de Maranges, té més mil de formes.

stats