Espais expositius
Cultura 11/01/2023

El Museu Marítim de Mallorca reobrirà aquest 2023 amb la nova museïtzació

Les obres d'adeqüació de l'espai comencen aquest dimecres i es preveu que durin sis mesos

2 min
Museus inclusius I accessibles, un repte per apropar-se a la societat

PalmaLa seu "renovada" del Museu Marítim de Mallorca obrirà les portes amb la nova museïtzació aquest 2023, segons les previsions del Consell de Mallorca. Aquest dimecres han començat les obres de reforma, que duraran sis mesos i tenen un pressupost de 176.539 euros. A mesura que avancin les obres i es vagin enllestint els espais, s'anirà avançant amb el projecte de museïtzació.

L'objectiu principal de la intervenció és fer l'espai "més amable i accessible", ha explicat el director del museu, Albert Forés. Així, es milloraran els accessos als museus i s'instal·larà climatització a les sales expositives que actualment no tenen la temperatura adequada per conservar obres. També es reformaran els banys i les instal·lacions de detecció de fums, contra incendis i electricitat per adaptar-les a la normativa vigent.

Una vegada enllestides les reformes, passarà a tenir cinc sales expositives (ara en té una) i un espai educatiu. Per fer possible aquesta renovació, els pressupostos del Departament de Cultura del Consell per al museu han augmentat un 50% i arriben als 608.000 euros. Amb l'aportació del Govern, el pressupost global per a enguany serà de devers 800.000 euros.

La consellera insular, Bel Busquets, ha remarcat la voluntat de "donar continuïtat a la vida del museu: no hem aturat per poder tenir dues seus, a Sóller i les Voltes". Per la seva banda, Cladera ha remarcat la necessitat de potenciar museus "més vius i dinàmics, amb espais educatius i de participació arrelats a l'entorn".

Cal recordar la inauguració de la seu del museu a les Voltes va ser el 2020, després de 40 anys de lluita per obrir un espai per a la cultura i el patrimoni marítim a Mallorca. L'equip directiu, amb Forés al capdavant, ha plantejat des del començament la voluntat de construir un projecte de museu social, participatiu i inclusiu. En les primeres Jornades de la Mar (el 2019) es va encetar un diàleg horitzontal amb la comunitat marítima per saber què volien del centre públic, l'any següent, les jornades serviran per mostrar el projecte expositiu. El col·lectiu de medicació i art sa Galania s'ha encarregat del disseny de l'espai educatiu.

stats