Pressupostos
Cultura 14/11/2022

Els festivals de música en català tindran per primer pic una línia d'ajuts del Consell de Mallorca

És una de les novetats dels pressupostos que tindrà la Conselleria insular de Cultura per al 2023

2 min
La convocatòria d'ajuts per festivals de música en català estarà dotada amb 80.000 euros.

PalmaEl Consell de Mallorca farà, per primera vegada, una convocatòria de subvencions per als festivals de música en català, dotada amb 80.000 euros. Aquesta és una de les novetats del pressupost de la Conselleria insular de Cultura per al 2023. La línia s'emmarca dins la Direcció Insular de Política Lingüística, que augmentarà el pressupost un 45% i arribarà fins a l'1,7 milions d'euros. A banda dels ajuts als festivals musicals, augmenten un 50% les subvencions per a les entitats que fomenten la llengua catalana, que passaran a ser de 60.000 euros. De la mateixa manera, puja la dotació econòmica per retolar en català destinada als ajuntaments (de 60.000 a 150.000 euros) i l'adreçada a les empreses (de 150.000 a 245.000). Així mateix, l'àrea aportarà 60.000 euros per a la recuperació de l'Acampallengua, organitzat per Joves de Mallorca.

En global, l'àrea que dirigeix Bel Busquets disposarà per a l'any que ve de 27.727.373 milions d'euros, un 12% més que el 2022. Pel que fa a la Direcció Insular de Cultura —que disposarà de 10,3 milions— destaca la partida per al Museu Marítim de Mallorca, que serà de 608.052 euros (un 47% més) i permetrà tirar endavant les obres i la nova museografia de la seu de les Voltes, a Palma. La consellera assegura que l'obertura definitiva de les instal·lacions reformades serà el 2023. Pel que fa al Museu de Mallorca, el pressupost serà de 339,005 euros (un 19% d'augment). Cal recordar que les infraestructures d'aquest museu depenen de l'Estat, i, en aquest sentit, Busquets ha assegurat que l'any que ve "serà de grans obres" per part del govern espanyol: a les sales d'arqueologia (tancades des del 2008) i al Museu Etnològic de Muro.

Una altra novetat anunciada per Busquets és una nova línia d'ajuts perquè els municipis puguin desenvolupar els plans directors de biblioteques, una obligació que marca la Llei de biblioteques. Per a l'any que ve s'han pressupostat 120.000 euros que seran perquè els municipis que ja tenen aprovats els plans (Artà i Manacor) puguin fer les inversions necessàries i la idea —segons la directora insular— és anar incrementant la partida a mesura que més pobles tinguin enllestits els seus plans. També s'ha creat una partida de 100.000 euros per mantenir la biblioteca del monestir de la Real.

Quant a les subvencions, es convocaran 436.000 euros en ajuts als projectes cinematogràfics, 250.000 euros per a activitats culturals d'associacions i 150.000 euros per a festivals d'arts escèniques convocats per associacions. Pel que fa al teatre Principal de Palma —que diposarà de 5,2 milions—, augmenten en 100.000 euros la partida destinada a la gira d'obres teatral produïdes i coproduïdes amb companyies de Mallorca a teatres de la Part Forana i fora de l'Arxipèlag.

Inventari del patrimoni immaterial

A partir de l'1 de gener es començarà a executar el projecte d'inventari del patrimoni cultural immaterial de Mallorca, que ja està adjudicat, i té una partida de 300.472 euros. En general, la Direcció Insular de Patrimoni gestionarà 1,6 milions d'euros que es dedicaran a recuperar espais arqueològics i palenteològics de l'illa a través d'ajuts a ajuntaments, universitats i particulars. A més, es destinaran 420.000 euros a recuperar i conservar béns eclesiàstics amb el conveni amb el Bisbat de Mallorca.

"Són uns pressupostos expansius i ajustats a les necessitats del sector", ha defensat Busquets. La consellera considera que un repte pendent del departament és augmentar el personal "per poder fer altres polítiques que no només siguin línies d'ajuts i convocatòries". Per això, "necessitam personal específic de cada àmbit, no només auxiliars administratius", ha afegit.

stats