Art
Cultura 18/05/2023

Una mostra reuneix el llegat del músic i filantrop Josep Balaguer a Palma

L'exposició, comissariada per Aránzazu Miró i Mireia Rosa Ferriol, recull, mitjançant diferents panells i documents, els diferents vessants de l'artista

ARA Balears
1 min
Presentació de la mostra al Casal Balaguer de Palma.

PalmaL'Ajuntament de Palma ha presentat aquest dijous la mostra que recorda la figura del músic i filantrop Josep Balaguer i Vallès (Inca, 1869 - Palma, 1951) al Casal Balaguer, que va ser ca seva. L'exposició, comissariada per Aránzazu Miró i Mireia Rosa Ferriol, recull mitjançant diferents panells i documents, els diferents vessants com a músic i amant de les arts.

Destaca la compra i col·locació de l'orgue Walcker dins la sala de música del casal palmesà. Balaguer va comprar el casal l'any 1927 juntament amb les seves germanes i el donà l'any 1951, després de la seva mort, a l'Ajuntament de Palma perquè fos la seu del Cercle de Belles Arts.

El Consistori ha recalcat que l'orgue instal·lat a la sala de música de Can Balaguer és una peça rellevant de la mostra. Conté un aparell que anticipà la gran revolució que significà la difusió massiva de música: l'organola, amb el seu sistema de reproducció automàtica de rotlles perforats i que és l'origen d'un destacat canvi de paradigma al qual avui estam acostumats: el consum de música a voluntat.

Cort ha recordat que Balaguer es formà inicialment com a músic, i va destacar també com a empresari, a més de filantrop. Fou pianista, acompanyant i secretari personal del prestigiós cantant d'òpera Uetam (Francisco Mateu i Nicolau), a més de director d'orquestra i propietari de la botiga d'instruments musicals Antigua Casa Banqué. També fou col·leccionista i un important mecenes de les arts.

stats