Obituari
Cultura 17/10/2022

Mor l'actor Rafel Ramis

Cofundador del grup Teatre de Bunyola, protagonitzà la pel·lícula 'Yo' de Rafa Cortés i participà en 'El ventre del mar' de Villaronga

ARA Balears
3 min
DESCOMPENSAT Dsilen6, l’espectacle de música i teatre de Miquel Brunet, va incloure la interpretació de l’actor de Rafel Ramis. Tot i així, les paraules no varen estar a l’altura de la música, de qualitat indiscutible.

PalmaL'actor Rafel Ramis, un dels rostres més populars del teatre a Mallorca, ha mort aquest diumenge a Bunyola, el municipi on va néixer l'any 1950. Actor autodidacte, es va iniciar als escenaris a començament dels anys 70 i, al seu poble, va ser cofundador del grup Teatre de Bunyola. Amb aquesta companyia i en més d'un centenar d'obres va interpretar des de clàssics com Txékhov, Molière i Shakespeare fins a la immensa majoria de dramaturgs de les Balears, com Llorenç Moyà, Pere d'Alcàntara Penya i Bartomeu Ferrà, entre molts altres. Algunes de les seves actuacions més reconegudes varen estar els seus papers a obres com Tot Déu al Cel o amb En Joan Petit, de Joan Carles Muntaner.

Rafel Ramis també feu part de la companyia La Lluna de Teatre, dirigida per Antoni Maria Thomàs, amb la qual va participar en diverses obres com ara: El drac, La nit de l'amor, Jacques i el seu amo o Tot esperant Godot, entre altres. A més a més, el bunyolí també va implicar-se en el sector de la producció teatral de títols com Aina Sacoma o Mort de dama; i altres impulsades pel Teatre Principal: La dida, Faust o El rei se mor.

La passió per l'escena el va portar a col·laborar amb altres companyies i productores de les arts escèniques que pogueren gaudir de la seva experiència: Iguana Teatre, Produccions de Ferro, Teatre de la Nau i Cucorba, varen ser algunes d'elles. L'any 2016 es va ficar en la pell del personatge de Shakespeare Sir John Falstaff als teatres de Barcelona, acompanyat de l'intèrpret Francesc Orella.

El salt a la pantalla gran el va donar de la mà del director mallorquí Rafa Cortés, l'any 2007, encarnant el personatge de Miquelet a la pel·lícula Yo, que va rodar per nombrosos festivals de cinema europeu. Ramis també va introduir-se en el món dels curts dirigits pel seu veïnat Toni Bestard o en llargmetratges del mateix director com ara El perfecto desconocido o Pullman. El darrer pic que els espectadors del cine pogueren gaudir de la seva presència va ser en la cinta d'Agustí Villaronga El ventre del mar, l'any 2021. A la pantalla petita també hi va tenir experiència, entre d'altres en representar un personatge a la sèrie d'IB3 Llàgrima de sang.

El punt fort de Ramis sempre han estat els papers còmics i d'humor per la seva ironia i expressivitat, encara que també va donar les seves passes al drama, el costumisme i fins i tot al teatre infantil. Compromès amb les causes socials, Ramis va donar suport a les campanyes per evitar el tancament de l'hospital Joan March, per donar suport a la marea verda educativa i a la llengua catalana.

Malgrat que l'ofici el va portar als escenaris d'arreu del territori, Bunyola sempre va estar al seu cor, mai no tenia un 'no' per tota classe d'iniciatives i actes. Com a exemple, la seva participació en la Correguda en Roba Interior, de la qual va ser pregoner l'any 2011 i protagonitzà el vídeo promocional del 2015.

L'última vegada que els bunyolins el varen veure pujar a un escenari va ser en 2015, quan la companyia de teatre de la localitat va ser la pregonera de les festes de Sant Mateu i recrearen algunes de les seves mítiques escenes. De fet, ja molt afectat pel càncer que patia, en les festes d'enguany no va poder assistir a l'estrena del seu darrer curt 7 agulles per la bombolla de Pau Pascual.

El comiat de Rafel Ramis es farà aquest dilluns en una cerimònia civil al cementeri de Bunyola entre les 16:00 i les 18:30 hores.

stats