Cultura
Cultura 01/10/2017

El món de la cultura reacciona

J.K. Rowling, Irvine Welsh, Manel i James Rhodes, entre els noms que han rebutjat els fets d'avui

Jordi Nopca / Marta Terrasa
3 min
L'escriptor escocès Irvine Welsh

BarcelonaAl llarg de la jornada d'avui han estat moltíssimes les mostres de rebuig cap als fets que estan tenint lloc en tot el territori català coincidint amb el referèndum de l'1 d'octubre.

-J.K. Rowling, autora de la saga 'Harry Potter', ha condemnat la violència policial per "repugnant i sense justificació".

-L'escriptor Quim Monzó, poc després del migdia, expressava públicament que havia votat: "Ha costat però ha valgut la pena", ha escrit.

-El cantautor Paco Ibáñez, que és a París, ha enviat també el seu missatge de suport a través d'un comunicat: "La España enmohecida de Isabel La Católica no podrá contra la España Republicana de hoy!", ha transmès. I parafrasejant el poeta José Agustín Goytisolo ha afegit: "Ahí están catalanas y catalanes de hoy como incansables luchadores en favor de la alegría y la libertad!!!"

-El grup Manel ha cancel·lat el concert previst per aquesta nit a Gandia: "Ens venia molt de gust baixar -escriuen– i som conscients que teníem un compromís amb les festes majors de la ciutat, però tenint en compte les escenes de violència policial que hem viscut avui a Catalunya, creiem que no és pertinent pujar a un escenari i presentar el nostre espectacle. Tampoc ens sentim amb ànims de fer-ho, esperem que ho entengueu".

-L'Auditori de Barcelona ha expressat també en un comunicat "el seu enèrgic rebuig als gravíssims fets" que estan tenint lloc "a tot Catalunya" i han condemnat "l'ús de la violència contra població civil que vol manifestar pacíficament un posicionament polític".

-L'escriptor Jordi Puntí, molt actiu durant tot el dia, ha recordat que "les càrregues policials són per vici".

-Sopa de Cabra han sigut una de les bandes més actives en els seus canals socials. El grup gironí s'ha dedicat a retuitejar imatges i piulades de ciutadans que s'havien quedat a dormir als col·legis electorals, gent votant i les informacions de diversos mitjans.

-El pianista James Rhodes, autor també del llibre de memòries 'Instrumental', ha dit que el que passava era "aterrador" i que "no solucionarà res".

-L'escriptor Irvine Welsh, autor de la novel·la 'Trainspotting', ha sigut molt actiu durant tota la jornada del referèndum. Welsh no només ha retuitejat bona part d'imatges de les càrregues policials que compartien ciutadans, sinó que ha participat activament en els comentaris i respostes de les piulades. En un d'aquests tuits, l'escriptor ha afirmat que l'Estat s'ha encarregat de "marginar" els catalans, sobretot els que estan a favor de la independència. Welsh també ha assegurat que la Guàrdia Civil són els "mercenaris de Franco".

-Mazoni ha escollit tres paraules molt significatives per expressar els seus sentiments: "Sunday bloody sunday". Es tracta d'una de les cançons més conegudes dels U2, del disc 'War' (1983), sobre els incidents del diumenge sagnant ocorreguts a Irlanda del Nord als anys setanta.

-L'escriptor Francesc Serés, autor de llibres com 'La pell de la frontera' i 'La matèria primera', ha estat molt actiu a Twitter al llarg de tota la jornada. En un dels tuits més contundents ha recordat que "tot aquest dolor" també és culpa "dels que us heu rigut de nosaltres, escrit editorials o ens heu dit nazis".

-Joel Joan ha compartit amb emoció un vídeo després d'haver votat, però un parell d'hores abans, havia compartit aquest altre vídeo on reivindica el paper "valent" de les iaies.

-L'escriptor gallec Manuel Rivas, després de reprovar Rajoy i el fiscal, ha recordat, amb indignació: "¡Hay que contar votos, no golpear cabezas!"

-També Eduard Punset ha volgut deixar constància del moment en què anava a votar, i ha afirmat que "la democràcia és imparable".

-Des de l'editorial Males Herbes mostraven explícitament el rebuig a la situació.

-L'escriptor i guionista David Simon, creador de la sèrie 'The Wire', ha assegurat que la repressió policial viscuda ha donat "tota la credibilitat" que es podia "desitjar" al moviment independentista.

stats