Òpera
Cultura 05/08/2022

El miracle Lise Davidsen impacta Peralada

La gran soprano wagneriana del moment va complir amb les expectatives

2 min
La soprano Lise Davidsen al Festival de Peralada

PeraladaAmb una ovació del públic va ser rebuda Lise Davidsen a l’església del Carme de Peralada. I amb raó: la soprano noruega venia directament de Bayreuth d'interpretar la Sieglinde de La valquíria i hi torna per representar l’Elisabeth del Tannhäuser. Davidsen, amb només 35 anys, ha esdevingut la gran soprano wagneriana del moment, una categoria que només assoleixen les millors. Amb aquests precedents, l’expectació era màxima. I ella va complir amb escreix per la bellesa del timbre de la seva veu, una potència vocal impactant, uns pianíssims celestials, un fraseig preciós, una tècnica impressionant i una comunió visceral amb la música entesa com un art al qual s’ha de servir en cos i ànima.

Amb la primera alenada wagneriana de Dich teure Halle de Tahnhäuser, el públic va quedar planxat a la cadira. La seva veu imponent premiada amb bravos des de l’inici es va transfigurar en pura delicadesa en els lieds de Brahms i Weber. Si fins aquí ja havia aconseguit posar-nos la pell de gallina, les seves cançons de Strauss, en una interpretació immensa, ens van remetre a la carnalitat vocal de Jessye Norman, per tornar de nou a Wagner amb Du bist der Lenz de Die Walküre.

De Wagner a Verdi

El que el públic volia era més Strauss i Wagners, però ella va dir que li agrada el repertori italià. Així, acompanyada al piano per Sophie Raynaud, es va transformar en Lady Macbeth a Vieni t’affretta de Verdi, amb una veu plena de greus profunds i uns aguts extraordinaris que van contrastar amb les agilitats i lleugeresa de les cançons del seu compatriota Edvard Grieg. A l’Ave Maria d’Otello va combregar amb el més enllà i ens hi va fer combregar per la puresa de la seva veu ultracelestial. Va acabar amb una divertida interpretació de Heia, heia, in den Bergen de l’òpera Csárdásfürstin (La princesa gitana) de Kálmán, i un fabulós i commovedor Summertime.

Lise Davidsen a Peralada

Als bisos, el seu Vissi d’arte va ser excepcional i entre els bravos eixordadors del públic, aplaudint drets i fent-la sortir a saludar cinc vegades, va tancar amb un homenatge a la seva terra, Letzter Frühling de Grieg. Esperem amb candeletes la seva presència al Liceu en un concert que reunirà tres generacions de dives wagnerianes: Iréne Theorin, Waltraud Meier i, ara també, Lise Davidsen.

stats