Cultura 20/05/2022

Els millors plans culturals per gaudir de la setmana

Teatre i música a l'agenda de l'ARA Balears

4 min
Maria Jaume actuarà a Porreres.

Maria Jaume

‘Voltes i voltes’

El de Maria Jaume era un dels discos més esperats d’aquests darrers mesos. Voltes i voltes (BankRobber, 2022) és un àlbum en què el folk –més present al disc Fins a maig no revisc (2020), la seva carta de presentació– ha cedit espai al pop. Les estructures aferradisses hi són i, evidentment, s’encomanen. Aquest és el disc que la cantant mallorquina volia fer:és en el pop on se sent més còmoda, diu. S’ha atrevit amb lletres que no parlin només de les seves històries:ha jugat més amb la ficció, i en algunes els ha donat un toc surrealista. Després d’haver-lo estrenat a Manresa, Maria Jaume presenta el disc a Mallorca de la mà del Barnasants.

Auditori Municipal de Porreres (c. d’en Cerdà, 21). Dissabte, 21 de maig, a les 20h. 10-12 €.

TEATRE

‘Sobre el novè mes’

Piki Theatre

El Festival de Teresetes inclou en la seva programació l’estrena a l’estat espanyol d’aquest espectacle de la companyia eslovaca Piki Theatre. La peça, Sobre el novè mes, vol deixar clar a tothom que tots els nadons, anglesos i francesos, pobres i rics, blancs i negres, neixen en aquest món de la mateixa manera. Primer, però, han de passar nou mesos feliços, emocionants i, de vegades, una mica durs a les panxes de les seves mares. El bebè Miška, passa per tots, i amb ell hi viatjarà el públic. És un espectacle recomanat per a infants a partir de 3 anys.

Sala Polivalent de Muro (c. de Joan Massanet, 51). Dissabte, 21 de maig, a les 18 h. Gratuït. Teatre Sans (c. de Can Sanç, 5. Palma). Diumenge, dia 22, a les 17 h. 5 euros.

‘Somnis de sorra’

Ytuquepintas

Només amb les seves mans i sorra damunt un vidre, Borja González narra el pas de dues persones en el transcurs de les seves vides, des dels somnis que es creen en la infància, les vivències que apareixen a la maduresa, fins a la visió real i retrospectiva que aporta l’experiència viscuda. Dibuix a dibuix transporta l’espectador a moments plens d’emocions, a viatjar a diferents llocs del món i a fer una reflexió poètica dels seus propis sentiments. La peça s’estrena a les Illes Balears de la mà del Festival de Teresetes. És un d’aquells espectacles que emocionen, impressionen i commouen.

Pati de la Misericòrdia, Palma. Dissabte, 21 de maig, a les 17 h. Saló d’Actes del Port de Pollença. Diumenge, 22 de maig, a les 12 h. Gratuït (aforament limitat. Reserva prèvia: De dimarts a dissabte, de 10 a 14 h. Tel. 674 78 19 91).

‘La darrera opció’

Clara Ingold

Clara Ingold i Josep Orfila protagonitzen aquesta coproducció del teatre Principal de Palma amb Rata Cultura Expandida que va quedar finalista al VII Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears. L’acció es desenvolupa a Mallorca, però podria ser a qualsevol altre lloc del món. Irene i Juli han decidit deixar enrere la ciutat, les pantalles i la vida com l’havien coneguda fins ara. Volen desconnectar de tot i de tothom, però de vegades la modernitat no és tan bona de deixar de banda. La intenció és intentar rompre amb la inèrcia i agafar definitivament les regnes de la seva vida. Aconseguiran els protagonistes satisfer el seu desig de mantenir-se aïllats?

Teatre del Mar (c. de Llucmajor, 90. Palma). Dissabte, dia 21, a les 20.30 h, i diumenge, dia 22, a les 19 h. De 14 a 18 euros.

‘Un conte del vent’

Teátr Pavla Šmída

Aquesta és la història de dos nins que vivien en un molí de vent i mentre bufava el vent la vida en el molí era molt agradable... Fins que un dia va aturar de fer vent i passaven els dies i més dies i no hi havia manera de posar el molí en marxa. I els nins van decidir sortir al món a la recerca del vent amb l’objectiu de dur-lo de tornada. El gall del penell, que va ser el seu guia, els va fer una endevinalla: qui és el rei del vent i on resideix? Aconseguiran trobar la resposta correcta durant la seva aventura? Durant el viatge amb el titellaire Pavel Šmíd, també hi haurà música en directe. Un altre espectacle, Un conte del vent, que forma part de la programació del Festival de Teresetes.

Plaça de la Mare de Déu, Costitx. Diumenge, 22 de maig, a les 17.30 h. Gratuït.

‘Un obús al cor’

Joan M. Albinyana

Joan M. Albinyana dirigeix l’actor Joan Toni Sunyer a Un obús al cor, amb dramatúrgia de l’escriptor libanès Wajdi Mouawhad, un dels dramaturgs més reconeguts del teatre contemporani (gràcies a la tetralogia La Sang de les promeses . Es tracta d’un monòleg a través del qual el protagonista fa un recorregut per la seva memòria més íntima.

Auditori d’Alcúdia (pl. de Mallorca, 3). Divendres, dia 27 de maig, a les 20 h. 8 euros.

MÚSICA

De la Rubia i T. Vaquer

Festival de Jazz d’Alaró

De la unió de músics estatals i locals surt aquest concert de música inèdita. A l’escenari hi haurà el saxofonista valencià Santi de la Rubia i el ja reconegut felanitxer Toni Vaquer, que farà sonar el piano. També hi seran Roger Gutiérrez, bateria català sempre present als grups de De la Rubia i en el panorama jazzísitc estatal, i el suec (però afincat a l’Estat des de fa molt de temps) Marko Lohikari, al contrabaix.

Teatre d’Alaró (carrer de Sant Vicenç Ferrer, 33). Dissabte, 21 de maig, a les 20 h. 8 euros.

‘El amor brujo’

Orquestra de Cambra

L’Orquestra de Cambra de Mallorca s’acomiada del Principal d’Inca amb un concert en què la música clàssica es fusionarà amb el flamenc. Serà amb la peça de El amor brujo, de Manuel de Falla. Del cant se n’encarregarà la cantaora Esperanza Fernández. A més, interpretarà Ma mère, l’oye de Ravel, música inspirada en contes populars. Per cloure el programa, l’Orquestra farà sonar una obra del compositor inquer Antoni Torrandell: Tonada d’etsecaiar.

Teatre Principal d’Inca (c/ del Teatre, 10). Dissabte, 21 de maig, a les 20 h. Entrades a 20, 15, 8 i 5 euros.

stats