Agenda cultural
Cultura 23/09/2022

Els millors plans culturals per gaudir els pròxims dies

Música, teatre i espectacles per gaudir els pròxims dies

4 min
Imatge de l'obra de teatre 'Paraíso perdido'.

‘Paraíso perdido’

Grec 2022, Teatre Romea i Centro Dramático Nacional

El poema èpic Paraíso perdido de John Milton, del s. XVII, explica la tragèdia de la caiguda de l’home, però també de Satan, que simbolitza el rebel que es revolta davant la tirania del cel. Helena Tornero vol oferir al públic amb aquesta peça teatral l’oportunitat de sentir-se part de la representació, viatjant al lloc de l’altre i descobrint, així, quina part es té d’àngel, dimoni, home, dona, comediant o espectador. Segons l’actor Pere Arquillué (que comparteix escenari amb Cristina Plazas), “la dramatúrgia de Tornero és gegantina”. També apunta que l’obra és “molt visual i musical”. Una proposta molt atmosfèrica, amb música del mallorquí Jaume Manresa. La direcció és d’Andrés Lima.

Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril, s/n). Dissabte, 24 de setembre, a les 19.30 hores. 24 euros.

TEATRE

‘Paradís’

El Somni Produccions

Premi ATAPIB 2020 a millor dramatúrgia i millor interpretació; premi Ciutat de Palma 2021, i obra seleccionada al Festival Grec de Barcelona el 2022. Paradís és un dels títols de teatre amb segell illenc amb més ressò d’aquest darrer any. Dirigida per Xavi Núñez i interpretada per Sergi Baos, aquesta obra no parla del paradís d’aigües cristal·lines que és Mallorca, sinó de tots els habitants d’aquest territori que han estat expulsats o que no gaudeixen de totes les meravelles que se suposa que té a l’abast tota persona que viu a l’illa. Aquesta proposta, contada a quatre veus, està protagonitzada per aquells que fan coa al banc d’aliments, que omplen les llistes de l’atur i que intenten sobreviure al paradís. Té forma de road-movie, i els quatre personatges que interpreta Baos –qui també ha escrit la dramatúrgia– es veuen immersos en una aventura que no oblidaran. La peça continua una gira que aviat passarà per la ciutat de València.

Casa del Poble (carrer de la Casa del Poble, 10. Esporles). Dissabte, 24 de setembre, a les 20 hores. 3 euros.

‘L’home del vol vertical’

Joan Gomila

L’home del vol vertical és una obra de teatre que neix arran de la lectura del llibre El precursor llucmajorer de l’helicòpter. Pere Sastre Obrador, de Son Gall (1985-1965), escrit per l’investigador Joan Salvà i Caldés. Els intèrprets Joan Gomila, Xesca Forteza i Joan Aguiló pujaran a l’escenari, dirigits per Frederic Roda, per presentar aquesta funció que explica la història de Pere de Son Gall, un home de cervell privilegiat que creà el cometagiroavió.

Ca ses Monges (carrer de Mossèn Alcover, 1. Son Carrió). Dissabte 24, a les 20 hores.

‘Magallanes.0’

Jeroni Obrador

La cartellera torna a omplir-se de teatre. El Teatre del Mar aixeca el teló amb Magallanes.0, que estrena versió en català. Per als que encara no l’han vist:és un monòleg multigènere i de ciència-ficció que arreplega les vivències, dificultats i reflexions del personatge històric Fernando de Magallanes en l’expedició a les Illes de les Espècies. Una funció sobre la primera volta al món després de la decisió de Juan Sebastián Elcano de desobeir el Tractat de Tordesillas. La funció ha viatjat a diversos països d’Europa i Llatinoamèrca, i ja duu més de 100 representacions. Hi apareixen diferents espais, temps i accions, i es revelen els seus pensaments, les contradiccions i la relació que tingué amb la religió catòlica i amb la corona espanyola. Magallanes.0 no vol ser una obra política, sinó una obra contemporània, vivencial i humanista, que revisa els valors socials des del primer fet globalitzador que descobrí una diversitat cultural, de la natura i de l’astronomia.

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. Palma). Dissabte, a les 20.30 h;i divendres, a les 19. Entre 15 i 18 euros.

‘Nua. Radiografia...’

Ann. Perelló

Una de les obres més celebrades de l’any passat, Nua. Radiografia d’un trastorn, es retrobarà als escenaris amb el públic. La peça és el resultat del projecte que va ser seleccionat en la convocatòria de coproduccions del Teatre Principal de Palma. Ann Perelló s’enfronta sola a l’escenari amb els seus fantasmes i ombres del passat. Narra en primera persona un trastorn d’alimentació. Ho fa sense embuts; una manera arriscada de tractar un tema que sovint provoca vergonya.

Teatre d’Artà (carrer de Ciutat, 1). Divendres, 30 de setembre. A les 20.30 h. Entrades a 10 euros.

MÚSICA

Concurs Pop Rock

La gran final

Bilo, Black Sea Deluge, Foraster, Iuripuskas, Jane Yo i Marc Mas Carbonell són els grups que han arribat a la final de concurs Pop Rock de Palma. Les actuacions que facin seran decisives per al jurat, que al final de la nit descobrirà qui és el guanyador d’enguany. The Cicely Satellites és el grup convidat.

Les Voltes (Palma). Dissabte, dia 24 de setembre, a partir de les 19 hores. Gratuït.

La Maria

‘El que està per vindre’

Maria Bertomeu és coneguda com La Maria. Després de versionar l’havanera popular d’Alcàsser Arranquen vinyes”, es va fer viral a les xarxes socials, i ara prepara el seu primer disc amb el productor Tono Hurtado. Tot això, ho compagina amb la gira El que està per vindre, una carta de presentació i un homenatge a la cançó tradicional. Una activitat de TardOral, de la Fundació Mallorca Literària, maridada amb un tast de vins a Can Majoral.

Vinyes de Can Majoral, Algaida. Dissabte 24 de setembre, a les 19 h. 8 euros.

Cantada pagesa

Illes i Literatura

En el marc del cicle Illes i Literatura, la Biblioteca de Vila celebra el Dia europeu de les llengües amb una cantada pagesa. Hi intervindran Antònia i Maria Ribas de Can Gibert, Margalida Roig, Pepita Palau, Antoni Manonelles, Vicent Palermet, Vicent Frit, Stella Roselló Marí i Marc Tirado Juan.

Biblioteca Can Ventosa (avinguda d’Ignasi Wallis, 26). Dilluns, 26 de setembre, a les 21.30 h. Gratuït. 

stats