Agenda cultural
Cultura 05/08/2022

Els millors plans culturals per gaudir els pròxims dies

Teatre, música i altres espectacles a l'agenda de l'ARA Balears

4 min
Maria del Mar Bonet durant un concert

Bonet i Penalba

SonsDeNit

Maria del Mar Bonet torna a casa amb el seu gairebé inseparable Borja Penalba. Comparteixen escenari sempre que el calendari ho permet i presumeixen de fer les coses bé, com ja varen demostrar en el disc enregistrat en directe al Teatre Micalet de València. Aquest àlbum és un retrobament de Bonet, segons ha dit en algun moment ella mateixa, amb la seva veu de trobadora, i en aquesta ocasió se la sentirà en un espai de gran valor arquitectònic del segle XIV-XV que té la singularitat de ser l’únic a Mallorca que té forma pentagonal irregular: la Clastra del Santuari de Monti-sion de Porreres. Aquest concert s’emmarca dins el programa d’estiu de SonsDeNit. 

Clastra del Santuari de Monti-sion de Porreres (Ma-5030). Dimarts, 9 d’agost, a les 22 hores. 20 euros. 

MÚSICA

Ensemble Tramuntana

Bach i Mozart

L’Ensemble Tramuntana torna en versió orquestral per presentar el llegat teutònic: Bach i Mozart. Els músics interpretaran el doble concert d’oboè i violí de Bach amb Barry Sargent i el reconegut oboista barroc Josep Domènech, i la Simfonia núm.40 de Mozart, que dirigirà també Sargent. Aquestes interpretacions es fan amb instruments originals, cordes de budell i arcs de l’època per acostar-se el màxim possible a una interpretació “més real”.

Claustre de Sant Francesc (plaça de Sant Francesc, 7. Palma). Dissabte, 6 d’agost, a les 20.30 h. Entrada general: 15 euros; estudiants: 10; menors de 12 anys: entrada gratuïta.

Verde Prato

‘Kondaira eder hura’

Ana Arsuaga, cantant, compositora i productora basca, és qui hi ha darrere el projecte Verde Prato, una proposta de veu i electrònica que recupera la tradició oral basca. Els seus cants populars i litúrgics en euskera es podran sentir a Mallorca en el marc de la programació La Lluna en Vers, el festival d’estiu de la Fundació Mallorca Literària.

Puig de Consolació, Sant Joan. Dissabte, 6 d’agost, a les 21.30 hores. Entrades a 15 i 12 euros.

Alapont + Bezuidenhout

61è Festival de Pollença

Kristian Bezuidenhout, un dels teclistes més notables i interessants, còmode amb el fortepiano, com amb el clavicèmbal i el piano modern, i Sergio Alapont, un dels directors espanyols amb més projecció internacional i, des de la present temporada, director principal de l’Orquestra Clássica do Centro a Coimbra, són els dos grans convidats en el primer concert del 61è Festival de Pollença. Hi seran amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i un programa que inclou l’Obertura Egmont, op. 84 de Beethoven, el Concert per a piano núm. 22 en mi bemoll major, K. 482 de Mozart i la Simfonia núm. 8 en sol major, op. 88 de Dvorák.

Claustre del Convent de Sant Domingo (carrer de Guillem Cifre de Colonya, s/n. Pollença). Dissabte, 6 d’agost, a les 22 hores. Entre 25 i 30 euros.

Aimi Kobayashi

Festival Chopin de Valldemossa

La Cartoixa de Valldemossa es converteix, un any més, en un espai incomparable de les nits musicals del mes d’agost dedicades al piano i a la música de Frédéric Chopin. La primera cita serà amb la japonesa Aimi Kobayashi, guardonada en la darrera edició del Concurs Internacional Frédéric Chopin de Varsòvia. Ara té 26 anys;va començar a tocar el piano als tres, va debutar amb un concert als vuit i la seva carrera internacional es va enlairar quan només en tenia nou. És una d’aquestes pianistes a qui no s’ha de perdre la pista.

La Cartoixa (plaça de la Cartoixa, s/n. Valldemossa). Diumenge, 7 d’agost, a les 21.30 hores. 15 euros.

Lucia Fumero Trio

‘Universo normal’

La barcelonina Lucia Fumero és una de les artistes emergents més interessants de l’escena jazzística de l’estat espanyol, i aquesta setmana passarà pel festival de jazz de sa Pobla. Amb Martin Leiton (contrabaix) i Juan R. Berbín (bateria) presentarà un disc, Universo normal, ple de vitalitat i aire fresc, amb composicions pròpies plenes de colors singulars, resultat de la multitud d’influències de les quals beu l’artista. El 2022 Lucia Fumero Trio ha rebut el premi a la Millor Banda Emergent concedit per la Plataforma Jazz España.

Parc de Can Cirera Prim (sa Pobla). Dimarts, 9 d’agost, a les 22 hores. 5 euros.

TEATRE

‘L’home del vol vertical’

Joan Gomila

L’home del vol vertical és una obra de teatre que neix arran de la lectura del llibre El precursor llucmajorer de l’helicòpter. Pere Sastre Obrador, de Son Gall (1985-1965), escrit per l’investigador Joan Salvà i Caldés. Els intèrprets Joan Gomila, Xesca Forteza i Joan Aguiló pujaran a l’escenari, dirigits per Frederic Roda, per presentar aquesta funció que explica la història de Pere de Son Gall, un home de cervell privilegiat que creà el cometagiroavió.

Finca Galatzó (carretera del Capdellà a Galilea, km 2,2. Calvià). Dissabte, 6 d’agost, a les 21 hores. 6 euros.

‘70 anys’

Leo Bassi

L’artista, còmic, provocador i crític italià Leo Bassi no se’n pot avenir que ha complit 70 anys. Set dècades d’existència. No en feia comptes, d’arribar-hi, en aquesta edat, diu. Per això vol celebrar-ho. A més, l’artista comenta que té una “sorprenent vitalitat” i que viu un “moment particularment fecund” de la seva vida creativa. Als 70, Leo Bassi ha descobert que les seves provocacions són una manera “d’intensificar les emocions” que el públic viu amb ell per “transformar l’acte teatral en un ritual”. Amb una reflexió sobre la banaltizació de la cultura i amb la ferma acceptació que la seva responsabilitat és custodiar el riure de la gent, l’artista pujarà a l’escenari més fresc i savi que mai.

Es Claustre (pati del Claustre del Carme, 50. Maó). Dimecres, 10 d’agost, a les 22 hores. 18 euros.

stats