Agenda cultural
Cultura 08/07/2022

Els millors plans culturals per gaudir els pròxims dies

Música i teatre a l'agenda de l'ARA Balears

4 min
Reïna, banda de Manacor que va guanyar el concurs Sona9 el 2020

Reïna + Amulet + Escarràs + Plan-ET

Treu la Llengua

Els Joves de Mallorca per la Llengua celebren la quarta edició de la diada Treu la Llengua, una jornada plena de música i activitats. Hi haurà torneig de truc, màgia, glosada i ballada popular amb les cançons de Música Nostra. Després del sopar popular, començarà el plat fort de la jornada: els concerts. Els de Joves de Mallorca per la Llengua han decidit plantejar una vetlada musical amb la totalitat dels grups originals de l’illa. Així, els músics d’Amulet seran els encarregats de començar l’actuació nocturna;després serà el torn de Reïna, que donarà pas a Escarràs. Finalment, el vespre clourà amb el concert de Plan-ET, que estrenarà en directe el disc Kepler-454.

Quarter General Luque, Inca. Dissabte, 9 de juliol. La diada començarà les 15 h i els concerts a les 21 h. Gratuït.

MÚSICA

La banda de Juan Perro

‘Libertad’

El passat mes de març va veure la llum l’últim disc de Juan Perro, Santiago Userón. Les noves cançons, publicades en un àlbum titulat Libertad, sonaran en un dels llocs més especials que hi ha a Mallorca: el pati de l’escolania de Lluc. El concert es farà en horari solar per poder gaudir de les vistes a les muntanyes de la serra de Tramuntana. Juan Perro ha fet deu cançons que combinen la tradició musical espanyola amb el rock i pinzellades de jazz.

Pati de l’escolania de Lluc (Escorca). Dissabte, 9 de juliol, a les 20 hores. 15 euros.

Fahmi Alqhai

‘A Piacere’

És considerat un dels intèrprets més importants de viola de gamba del món i una de les figures més destacables en l’àmbit de la renovació de la interpretació de la música antiga. Fahmi Alqhai, nascut a Sevilla, de pare sirià i mare palestina, va créixer (els seus primers 11 anys de vida) a Síria, país on va començar la seva formació musical. Aquest concert, en què desenvoluparà el programa A Piacere, s’emmarca dins de la tercera edició del Festival de Música Clàssica de Sineu.

Claustre de Sant Francesc (c. de Sant Francesc, 10. Sineu). Dissabte, 9 de juliol, a les 20.30 hores. 4 euros.

Ensemble Tramuntana

Nits Clàssiques de Tramuntana

La versió orquestral de l’Ensemble Tramuntana torna amb un emocionant programa i instruments originals. Sota la direcció de Barry Sargent, el conjunt oferirà un concert per a dos violins de Vivaldi i simfonies de C. P. E. Bach i de Boccherini.

Església de Santa Tereseta (c. de Pilar Juncosa, 13. Palma). Dissabte, 9 de juliol, a les 20.30 hores. 15 euros.

Ladilla Rusa

Costumbrismo mágico

Hi ha grups que, més que un concert, el que ofereixen és una festa. És el cas de la banda d’electropop dels periodistes Tania Lozano i Víctor F. Clares, Ladilla Rusa. Un projecte que va néixer de broma però que duu des del 2017 anant d’escenari en escenari fent tornar boja la gent que hi ha al públic. Tenen un estil molt particular i han creat una estètica i un univers molt concret que només pot dur el seu nom. Si teniu ganes de festa, Ladilla Russa és un encert.

Es Claustre (pati del claustre del Carme, 50. Maó). Dissabte, 9 de juliol, a les 21 hores. 18 euros.

Carolina Eyck

‘Theremin i veu’

Amb l’estiu torna l’exquisida programació del festival Pedra Viva de Menorca. El següent dia marcat al calendari és per veure Carolina Eyck, que a 16 anys va desenvolupar una nova tècnica per tocar el theremin. La va anomenar la tècnica dels vuit dits i és un mètode que va publicar el 2006 i que avui dia fan servir theremistes de tot el món. És una de les millors solistes de theremin del món. De fet, des del seu debut a la Filharmònica de Berlín el 2002, l’han convidada a concerts i festivals de tot el món. El 2016 va començar a fer gires amb el seu programa en solitari: Theremin i veu. Una ocasió única per conèixer un instrument tan peculiar.

Pedrera de Robadones (entre Maó i es Castell; cal consultar un mapa). Divendres, 15 de juliol, a les 21 hores. 20 euros.

Joan Miquel Oliver

Trajectòria

En el marc del programa de concerts SonsDeNit, el músic oferirà un concert en què repassarà tota la seva trajectòria en solitari. Des del primer Surfistes a càmera lenta, disc que va fer 15 anys l’any passat, al darrer experiment sonor de l’autor, Les aventures de la nota La. Joan Miquel Oliver, que controlarà la veu i la guitarra, estirà acompanyat per Jaume Manresa als teclats i Xavi Oliver a la bateria.

Sa Farinera (c. de la Creu, 18. Llubí). Divendres, 15 de juliol, a les 21 hores. 15 euros.

TEATRE

Crestatx Poètic

Festes de sa Pobla

Un any més, i ja en fa 22, la finca de l’oratori de Crestatx de sa Pobla s’omplirà de màgia i poesia;poesia en totes les seves formes. El motiu d’enguany és homenatjar Joan Gelabert, de qui s’encarregaran els poetes Carles Rebassa i Francesc Company. Hi participaran, també, Enric Casasses i Júlia Mérida. Com ja és tradició, el xef pobler Antoni Morey farà una mossegada poètica, i enguany hi haurà dansa de la mà de Caterina Tugores. El grup Riangost hi posarà els apunts musicals.

Finca de Crestatx, sa Pobla. Dimecres, 13 de juliol, a les 22 hores. Gratuït.

‘Fam de paraula i terra’

Grimalt, Pistola i Miralles

Fam de paraula i terra és un espectacle poètic i musical en homenatge a Damià Huguet i Miquel Àngel Riera a través de l’obra poètica i narrativa dels dos autors, dels quals el 2021 es van celebrar els 25 anys de la mort. Els invoquen Mar Grimalt, Salvador Miralles i Roger Pistola.

Museu d’Història de Manacor (carretera de Cales de Mallorca, km 1,5. Manacor). Dijous, 14 de juliol, a les 21 hores. Entrades a 10 i 12 euros.  

stats