Cultura 18/08/2021

MÉS reclama al Ministeri de Cultura una nova llei de patrimoni històric

El senador Vicenç Vidal ha anunciat que presentarà una moció amb les demandes del Consell de Mallorca i de Menorca

1 min
La consellera de Cultura de Mallorca, Bel Busquets, el conseller de Cultura de Menorca, Miquel Àngel Maria i el senador Vicenç Vidal.

PalmaDiversos representants de MÉS per Mallorca i MÉS per Mallorca s'han reunit aquest dimecres per reclamar al ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, que retiri l'avantprojecte de reforma de llei de patrimoni històric i que elabori una "nova llei integral de patrimoni cultural, material i immaterial". Ambdues formacions han explicat que "la proposta de llei envaeix competències autonòmiques en matèria de patrimoni" i, per això, presentaran una moció amb les demandes del Consell de Mallorca i Menorca.

El senador de MÉS, Vicenç Vidal, ha assenyalat que "aquesta proposta de llei és absolutament invasiva per als països de l'Estat amb competències desenvolupades" i ha anunciat que reclamarà al ministre Iceta "que aturi aquest despropòsit". Per la seva banda, la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha advertit que "la llei demostra un caràcter recentralitzador inacceptable".

El partit recorda que la Llei espanyola de patrimoni històric és del 1985 i que és "antiga i anterior a la legislació autonòmica en matèria de patrimoni". Davant això, defensen que "no basta amb una modificació dels articles de la llei", atès que aquesta ha de "deixar que les lleis autonòmiques concentrin el tractament del patrimoni a cada territori".

MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca apunten, a més, que la regulació de la visita pública als Béns d'Interès Cultural "s'ha de revisar per garantir l'accés públic universal". També indiquen que la modificació en matèria de patrimoni documental "és clarament insuficient, perquè no té en compte l'evolució dels arxius".

stats