Arts escèniques
Cultura 14/12/2022

Més de 800 espectacles i 220.000 espectadors: el Teatre del Mar fa 30 anys

L'espai escènic ha preparat una programació especial per al 2023, amb companyies amb què ha tingut una vinculació especial

2 min
Imatge de la presentació de l'aniversari del teatre del Mar.

PalmaQuan el Teatre del Mar va obrir les portes, ara fa trenta anys, només hi havia a Palma dos espais escènics més: l'Auditòrium i el Principal. El nou teatre naixia amb el propòsit de canalitzar tot un corrent de creació teatral independent que s'escapava de la programació a Ciutat, però sobretot pretenia convertir-se en un "teatre privat, però amb vocació de servei públic", ha recordat el director del teatre, Carles Molinet, en la roda de premsa en què ha explicat la programació especial que han dissenyat per celebrar les tres dècades d'activitat. D'aquells inicis, n'ha destacat el suport imprescindible dels escriptors Blai Bonet, Miquel Àngel Riera, Gabriel Galmés i, sobretot, Josep Maria Llompart, "que es va implicar molt en el projecte i va morir el dia abans de la presentació de la Fundació Teatre del Mar, de la qual havia de ser el president", ha apuntat Molinet.

Més de 800 espectacles, 2.300 funcions i 220.000 espectadors són la traducció en números de la trajectòria del teatre palmesà, que arriba al 2023 en bon estat de salut. "Hem passat moments molt complicats, ara podem dir que no estam en un moment difícil", ha assegurat el director del teatre, que ha valorat les maneres diferents en què s'ha tractat el sector cultural des de les institucions durant les dues darreres crisis econòmiques: "El tractament en la crisi del 2008 va ser terrorífic per a la cultura, va ser molt irresponsable (...) En aquesta ocasió, la gestió tant de l'Estat com per part de les institucions de les Illes ha permès superar la situació complicada de la pandèmia".

La programació del 2023 serà especial, perquè l'equip del Teatre del Mar ha apostat per programar aquelles companyies amb què que ha tingut una vinculació especial, per les quals varen apostar quan encara no eren conegudes i que avui dia tenen una trajectòria d'èxit i reconeixements. Pròximament, en revelaran els detalls, però Molinet ha avançat algunes obres, com Yo Mussolini, de Leo Bassi; Audiència irrealEl abdicao, amb Toni Albà; Edipo, de Teatro del Temple; i Windows, de Miriñaque. També hi seran presents altres companyies com Albena Teatre, El espejo negro, Titzina Teatro, La Calòrica, Teatre en Vilo i La impaciència, entre d'altres.

L'acte central per reivindicar un llegat

L'acte central de l'aniversari serà el 28 de gener, dia exacte en què es compliran els 30 anys de la creació de la Fundació Teatre del Mar. Durant la jornada es presentarà el Llibre 30 anys, amb portada de l'artista Ferran Aguiló, i es projectarà el documental sobre l'espai, titulat Un teatre del poble II. A més, l'escriptor Biel Mesquida recitarà Blai Bonet, mentre que l'actriu Marina Nicolau interpretarà un monòleg de Mesquida. Per acabar, actuarà el músic i compositor Miquel Àngel Aguiló.

Abans d'aquest esdeveniment, S'Arrual Jazz Mort serà qui donarà el tret de sortida a l'aniversari amb un concert aquest 17 de desembre. Els dies 22 i 23 de gener s'estrenarà Ca n'Herodes, una nova obra de teatre comunitari amb la participació de l'associació de veïns del Molinar i l'associació d'espectadors del Teatre del Mar. La temàtica gira entorn dels Reis Mags, però en una versió actualitzada en què es portaran a escena alguns problemes que pateix la barriada, com la gentrificació i l'especulació immobiliària. D'altra banda, com cada any des del 2016, hi haurà un homenatge a Aurora Picornell i les Roges del Molinar, que enguany encara pren més rellevància, després de la troballa de les restes a Son Coletes.

stats