Cultura 23/02/2022

Memòria de Mallorca interposarà sis denúncies als jutjats de Palma i Manacor per "crims contra la humanitat"

La troballa de les víctimes del franquisme confirma els "assassinats, les tortures i la violència exercida per autoritats feixistes de l'època"

ARA Balears
1 min
L'entitat Memòria de Mallorca, amb pancartes a Palma.

PalmaMemòria de Mallorca interposarà quatre denúncies als jutjats de Palma i dues als de Manacor per "crims contra la humanitat", per les víctimes exhumades a les fosses de Calvià, Llucmajor, Pou de l'Àguila, Marratxí, Porreres i Son Coletes. Segons ha explicat l'entitat, els informes científics que certifiquen les causes de les morts, a més de les posicions en les quals s'han trobat els cossos i les característiques de les víctimes, no fan més que confirmar "els crims contra la humanitat que representen les execucions extrajudicials, els assassinats, les tortures i la violència exercida per autoritats feixistes de l'època".

En aquest sentit, han posat de manifest que actualment "es continua vulnerant un dels drets fonamentals de la democràcia", com és el dret de les víctimes a la justícia, a un recurs just i a una tutela judicial efectiva.

Per això, Memòria de Mallorca es personarà aquest 24 de febrer als jutjats de Palma per denunciar "les greus vulneracions contra els drets humans que evidencien els informes científics de les exhumacions de les fosses". A més, la setmana que ve presentaran dues denúncies més als jutjats de Manacor.

Finalment, han recordat que ja s'han exhumat 218 persones a Mallorca, "assassinades per la repressió feixista", i han considerat que les víctimes "han d'estar al centre dels processos de memòria".

stats