AGENDA CULTURAL

Les melodies nadalenques omplen el cap de setmana

El teatre és l'altra gran alternativa per passar aquests dies de festa

sibil·la

Nit de Nadal

La Sibil·la protagonitza les matines arreu

El 24 de desembre, pràcticament totes les esglésies de Mallorca celebren les matines. El cant de la Sibil·la, d’origen molt antic i declarat des del 2010 Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco, és un dels moments més emotius d’aquesta celebració. El cant profetitza la fi del món i constitueix tota una cerimònia protagonitzada, generalment, per una jove de veu blanca, vestida amb una túnica, un mantell de sedes brodades i a les mans du una gran espasa. Entre les representacions més destacades hi ha la de la Seu (a les 23 h), la del santuari de Lluc (a les 22 h) i la que cada any, des del 1998, fa Maria del Mar Bonet a l’església de la Bonanova de Barcelona.

Diumenge, 24 de desembre, a gairebé totes les esglésies de Mallorca.

MÚSICA

O’veus

Cappella

Aquest conjunt de música a cappella actuarà al mercat de Nadal. La seva música es basa en versions de temes coneguts, clàssics i contemporanis amb la veu com a únic instrument. Els canvis en les veus solistes són constants, com també les mescles entre temes de diferents anys i autors que fan de la música d’O’Veus una manera dinàmica i original de gaudir d’un concert diferent.

Plaça Major (Consell). Dissabte 23 a les 19.30 h. Gratuït.

Cor del teatre Principal

35è aniversari

El Cor del Teatre Principal de Palma és una formació lírica única a Mallorca amb una llarga trajectòria musical a tots els escenaris mallorquins. Amb motiu del seu aniversari, han programat una sèrie de concerts de Nadal, en què interpretaran un variat repertori de piano amb un petit tast de molts de gèneres: òpera, sarsuela, cançó tradicional i, com no podia ser d’altra manera per les dates, interpretaran un repertori nadalenc.

Auditori Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca, 3). Dissabte 23 a les 20 hores. Gratuït.

S’Arrual Jazz Mort

25 anys

El grup algaidí S’Arrual Jazz Mort compleix 25 anys i per celebrar-ho estrena un espectacle amb músics convidats i la col·laboració de Swing Tandem Troupe. La banda algaidina està formada per les veus Toni Isern, Maria Rosselló, Maria Antònia Gost, Maria Isern; els clarinets i saxòfons alts Biel Oliver i Tomeu Aulí; el saxo soprano, tenor i baríton Miquel Valls; el trompeta Colau Jaume; els trombons Joan Oliver i Alexandre Mulet; el piano Toni Rian; el guitarra i banjo Delfí Mulet; el contrabaix Pep Lluís Victori; el bateria Vicenç Fontelles, i els ballarins Ana Frontera, Anna Subirana, Basilio Gonzalez, Elena Mandilego, Gloria Fernandez, Miguel Ambrosio Sierra, Miquel Angel Monjo, Toni Cabot i Yolanda Carbonell.

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. Palma). Dissabte 23 a les 21.30 h. 14 euros.

Banda de música del Mercadal

Concert de Nadal

La banda es va crear a partir d’una agrupació de músics del poble que l’any 2005 van reprendre el seu instrument i feien un concert cada any. Després, any rere any s’hi han anat incorporant alumnes de l’Escola de Música. L’any 2008 la formació va passar a denominar-se Banda de Música del Mercadal, i un any més tard es va constituir com a associació amb el nom d’associació Banda de Música del Mercadal. Actualment consta de 44 membres, nombre que progressivament s’anirà incrementant a mesura que l’escola pugui proporcionar nous instrumentistes.

Sala multifuncional del Mercadal. Dissabte 23 a les 21 h.

Ensemble de l’Orquestra de Cambra

Monogràfic Bernat Gerard

Emmarcat en el XXXVIII Encontre de compositors, actuació de l’Ensemble de l’Orquestra de Cambra, formació professional de format cambrístic integrada per uns 35 músics. Interpretaran Història d’un soldat, d’Ígor Stravinsky; Diàleg, Idea i Miniatures de Bernat Quetglas i Preludis de danses de L. Lutoslawski.

Fundació ACA (carrer Major, 4. Búger). Dissabte 23 a les 20 h. Gratuït.

Cor Cadenza i Escolania de Ciutadella

Patronat Municipal de l’Hospital

Concert a càrrec del Cor Cadenza i de l’Escolania de Ciutadella, a benefici dels residents i usuaris del Patronat Municipal de l’Hospital, amb la direcció de Corretja Genestar Mesquida i la participació dels músics Esperança Rotger i Orest Lemekh (piano), Josep Mascaró (violí), Josep Salord (baix) i Miquel López Luna (bateria). Organitzat conjuntament per Cor Cadenza, Escolania i Patronat de l’Hospital Municipal.

Església dels Socors (Ciutadella). Dissabte 23 a les 18 h. 5 euros.

‘Duos y Romanzas de Zarzuela’

Irantzu Bartolomé i Miguel San Miguel

El tenor Diego Roman i la soprano Irantzu Bartlolomé juntament amb Miguel San Miguel al piano s’uneixen per oferir un concert ple de bons moments i ‘molta solera’.

Can Jeroni (avinguda Cubells, 2. Sant Josep de sa Talaia). Dissabte 23 a las 20.30 h.

Cap Pela

Concert de Nadal

Salut i molts d’anys és una manera molt nostra de desitjar les bones festes. Al concert d’enguany s’inclouran temes d’ells, cançons pròpies que volen compartir amb un públic que ja consideren de la família perquè fa 10 anys que passen junts Nadal.

Port Adriano (El Toro, Calvià).  Dissabte 23 a les 17 h. Gratuït. Auditori de Manacor (Tarragona, s/n) . Dilluns 25 a les 20 h. 10 €.

DANSA

Makam

Circ i dansa

Makam reuneix el cel, la terra en un espectacle que barreja el circ i la dansa . Així cerca connectar-nos amb l’essència ancestral. Makam és el primer experiment escènic del col·lectiu artístic Makam.

Plaça de Miquel Capllonch (Pollença). Dissabte 23 a les 12 h. Gratuït.

TEATRE

‘S’inunda Venècia’

Ovnipresents Teatre

Dos matrimonis es retroben a Venècia durant el fenomen d’aqcua-alta. A causa de les altes pluges, les parelles es veuen obligades a passar tot un dia tancats dins l’hotel, hi descobriran que no és or tot el que llueix i que les seves vides, tot i que parteixen d’un mateix punt, no tenen res en comú.

Claustre de Sant Bonaventura (Llucmajor). Dissabte 23 a les 21 h. A partir de 6 euros.

‘L’hora de Patrick King’

Marino e Marini

Els fabulosos Marino e Marini deixen de banda les cançons italianes dels anys cinquanta per muntar L’hora d’en Patrick King, un xou radiofònic en directe en el qual actuarà també la Banda de Música de Son Servera.

Teatre La Unió (c. del Tren 3. Son Servera). Dissabte 23 a les 20 h. 2 euros.

Ruta microteatre

Xítxeros amb empenta

Com l’any passat, Xítxeros amb Empenta organitza una ruta de microteatre pel centre de Manacor. Com a la primera edició hi haurà una taquilla inversa on es podrà deixar el que trobin adequat. Les places són limitades.

Claustre de Sant Vicenç Ferrer (Manacor). Dissabte 23 a les 17.30 h. Taquilla inversa.

Trans-plantar i Cabaret Nadalenc

Diabéticas Aceleradas

Monòleg vital amb humor, ironia i sàtira en què la paraula “trasplantar”, títol de l’obra, es converteix en l’eix vertebrador de les successives vides de l’actor, Pep Noguera. Una sèrie de trasplantaments han fet de la seva vida el que ara, finalment, és: trasplantaments de manera de ser, de professió, d’ubicació i el darrer i més important, d’òrgans vitals.

Trui Teatre (camí son Rapinya, 29. Palma). Dilluns 25 a les 20 h. A partir de 22 euros.

Agustín El Casta

Especial Nadal

L’humorista Agustín El Casta és tot un clàssic de la cartellera nadalenca a Mallorca i torna a l’emblemàtic escenari palmesà de l’Auditòrium amb un espectacle esperat carregat d’humor.

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma). Dilluns 25 a les 21 h. A partir de 20 €.

ESPECTACLE

‘Estrella i talaiots’

Carlos Garrido Escenic

Interpretada per Rodo Gener i Xavi Núñez, Estrelles i talaiots proposa un viatge al passat, un apropament a un poble desaparegut i misteriós, un recorregut per les profunditats de la terra. El públic entra dins les Coves d’Artà i retrocedeix més de 2.000 anys, fins a situar-se en el moment en què els romans arribaren a les Balears i s’enfrontaren a la cultura talaiòtica. Dos personatges lluiten, cadascú des d’un punt de vista oposat. I en el fons batega el cor d’un poble desconegut, perdut, ignorat: la civilització talaiòtica.

Teatre municipal de Porreres (carrer de l’Almoina, 69). Dissabte 23 a les 20 h. Gratuït.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF