Homenatge
Cultura 13/04/2023

'Màtria', la novel·la pòstuma de Pere Morey que dona arguments a favor del dret a decidir

Els Amics del Museu de Mallorca reten un homenatge al prolífic escriptor i divulgador del patrimoni de les Illes Balears

2 min
L'escriptor Pere Morey morí el novembre del 2019.

PalmaL'Associació dels Amics del Museu de Mallorca retrà aquest divendres un homenatge a l'escriptor Pere Morey Servera, qui morí el novembre del 2019, per recordar la seva tasca en favor de la difusió de la cultura i el patrimoni de les Illes Balears. Durant l'acte, que serà a les 19 hores, també es presentarà Màtria, la novel·la pòstuma del prolífic escriptor, que va escriure durant els darrers anys de la seva vida i mentre tenien lloc els esdeveniments relacionats amb el procés català.

L'homenatge serà aquest divendres al Museu de Mallorca.

"Mon pare va viure aquells mesos amb molta d'intensitat i pena els fets a causa de la violència policial i la manipulació que en feren alguns mitjans de comunicació", explica Mui Morey, filla de l'escriptor. "És una novel·la curta, d'un centenar de pàgines. S'hi donen una sèrie d'arguments a favor del dret a decidir, però la trama principal és la història d'amor que explica, amb una gran dosi d'optimisme", afegeix la filla.

Segons Mui, Pere Morey era "un entusiasta d'explicar coses i donar-les a conèixer". "Sovint es deia que era un escriptor de novel·les juvenils. Jo sempre he pensat que mon pare escrivia les novel·les que a ell li hauria agradat llegir. I ell era com un al·lot gran", diu Mui.

L'editorial Purpurina ha editat la novel·la pòstuma de Pere Morey, Màtria.

"A mon pare no només li interessaven la llengua i la cultura pròpies, sinó totes les manifestacions culturals d'arreu del món. Va tenir la sort de fer feina com a cap de vendes de Grifería Buades. Això el va dur a viatjar per tots els continents, llevat d'Oceania. Record que, essent nina jo, mon pare es preparava aquells viatges amb molta d'il·lusió, consultava guies de viatge, aprenia algunes expressions i paraules de les llengües dels països que visitiva... La seva vida laboral el va enriquir molt culturalment", comenta Mui, qui recorda amb nostàlgia "la vegada que, durant els anys noranta, va fer el pregó el dia de la festa de l'Estendard, disfressant-se d'Abu Yahya, el darrer valí musulmà de les Balears". "Ma mare passava una penada que no hi hagués qualcú que li tiràs qualque cosa pel cap, però mon pare es va embolicar un mocador pel cap i va reivindicar la dignitat que pertoca a aquella figura històrica de Mallorca i al poble que representa", rememora la filla.

Concert al Museu de Mallorca

A més de presentar la novel·la pòstuma de Pere Morey, l'acte també inclourà la interpretació musical d'una peça de Bach. Morey és autor de cèlebres llibres juvenils com El llaüt de vela negra o L'anell de Boken-Rau, llegits per centenars d'estudiants d'institut.

stats