Art contemporani
Cultura 27/10/2022

Materials inèdits de Jorge Eduardo Eielson desembarquen a Es Baluard

El museu de Ciutat també inaugura, aquest dijous, l'exposició de la gabellina Antònia del Río, una reflexió sobre la construcció del paisatge

3 min
Exposició de José Eduardo Eielson.

PalmaEs Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma presenta dues exposicions individuals. Els protagonistes són el peruà Jorge Eduardo Eielson (1924-2006) i la gabellina Antònia del Río (1983). S'inauguraran aquest dijous, 27 d’octubre, a les 19 hores. La directora del museu, Imma Prieto, s'ha encarregat de comissariar la d'Eielson; Pilar Rubí, la de Del Río.

Jorge Eduardo Eielson. El nus vertical és la primera exposició a Europa que es dedica a l'artista, que va cultivar les arts plàstiques i la literatura. La mostra és un projecte retrospectiu que inclou materials inèdits i que té la voluntat d'examinar tota la seva producció des de final dels anys cinquanta. Des del museu destaquen que es tracta "d'un dels creadors més importants de la segona meitat del segle XX". Coproduïda amb Tenerife Espacio de las Artes (TEA), l'exposició presentarà, per primera vegada, alguna de les instal·lacions més importants de l'artista. Segons exploquen des d'Es Baluard, el recorregut explora la relació que l’artista va mantenir amb la literatura, sobretot amb la poesia, i la plàstica, incorporant un diàleg entre la cultura precolombina i la mitologia mediterrània. 

Prieto detalla que hi ha obres que provenen de col·leccions privades d’arreu d’Europa, i materials desconeguts fins al moment provinents del Centre d’Estudis Eielson, situat a Florència. Així mateix, apunta que la mostra "permet resseguir certs passatges de la seva vida, caracteritzada per l’autoexili, en relació amb la seva creació, tant plàstica com poètica". Eielson estableix un lligam entre el món que coneixem i aquell univers desconegut, "un univers que encara amaga sabers ocults que, com bé subratllarà, són infinits. El món astral serà entès com a espai en el qual reconèixer una igualtat per als homes, tot i que encara sigui un estadi llunyà proper a la utopia", apunta la directora del centre d'art contemporani.

 Mirant el castell d'Alaró

Antònia del Río. Tenir el castell al cap, dur el castell al cos és el títol de la mostra de la gabellina. El projecte va germinar durant una residència a Alaró, i reflexiona sobre la construcció social del paisatge: parteix de la idea que l'artista té sobre el castell d'Alaró, lloc que no ha visitat mai. Així, l’artista conceptualitza l’aproximació a un lloc desconegut a partir del relat i del fet experiencial i participatiu. Del Río investiga com és la fortificació a partir del que li expliquen els veïns del municipi. És amb les imatges que en surten que proposa un itinerari de representacions possibles que inclou, entre d’altres, dibuixos, pintures, reconstruccions digitals. Segons la comissària Pilar Rubí, "la formalització del projecte d’Antònia del Río deixa entreveure les seves línies d’investigació: la transmissió del coneixement i la connexió entre memòria i oblit. L’acció de l’artista se suma al diàleg entre les persones de diferents generacions i el lloc, que configura un paisatge que és també emocional”.

L’exposició El nus vertical es pot visitar a l’Espai A del Museu des del 28 d’octubre fins al 2 d’abril de 2023. Mentre que Tenir el castell al cap, dur el castell al cos estarà situada a l’Espai D des del 28 d’octubre fins al 29 de gener de 2023.

stats