Dansa
Cultura 24/02/2022

Martellejar el cos per connectar amb els ancestres

Aina Alegre debuta al Mercat de les Flors amb 'R.A.U.X.A.' i 'La nuit, nous autres'

2 min
Un moment de l'espectacle 'Rauxa'

BarcelonaLa ballarina i coreògrafa Aina Alegre (Vilafranca del Penedès, 1986) va adonar-se fa quatre anys que els gestos són una bona manera de viatjar al passat. Al llarg de la seva trajectòria, l'artista sempre havia incorporat a les creacions el gest de picar, però ho havia fet inconscientment. El 2018 va començar a investigar sobre la part més antropològica del fet de picar, ja fos per crear percussió o bé a l'hora de treballar o de manipular la matèria. El resultat és R.A.U.X.A, un solo de dansa que s'estrena dissabte al Mercat de les Flors i que gira al voltant de la idea que picant i martellejant el cos podem connectar amb els nostres ancestres. "Estic convençuda que el cos és un vector d'aprenentatges, desitjos i records. El gest de picar està molt lligat al meu desig de moure'm. Em connecta amb el ritme, l'espai, el terra i la perseverança", explica Alegre.

Aquesta serà la primera vegada que la coreògrafa actua al Mercat de les Flors, on és artista resident fins a la temporada 2023-2024. També serà el seu retorn als solos, que no feia des de fa 10 anys. "Amb aquest projecte he connectat amb el meu espai més íntim, he tornat a l'essència del meu amor per la dansa i el moviment", assenyala. Abans de desembocar a l'escenari, però, Alegre ha dut a terme una recerca sobre el gest que l'ha portat a estudiar quin paper juga en altres cultures, en les danses populars i en el món agrícola. Al Perú va estudiar les danses folklòriques, a Vilafranca del Penedès es va fixar en el Ball de Pastorets i a Euskadi va analitzar les danses populars. "L'espectacle s'ha anat alimentant de tot això. He anat buscant la traça d'un gest per veure fins on em portava", diu Alegre.

Una coreògrafa en transformació

Aina Alegre va marxar a França fa 13 anys per desenvolupar la seva carrera com a coreògrafa. Allà va entrar al Centre Nacional de Dansa Contemporània d’Angers, on va impulsar diverses creacions, però des de fa un parell d'anys Alegre va decidir tornar a Catalunya. A la Sala Hiroshima va portar El dia de la bèstia i La nuit, nous autres, que es representarà al Mercat de les Flors el 2 i 3 de març. "És un espectacle molt diferent de R.A.U.X.A. Explora com la nit afecta els nostres cossos amb una celebració nocturna", diu Alegre. La nuit nous autres compta amb tres intèrprets que es troben dins d'un decorat oníric en forma de diorama, a través dels quals Alegre reflexiona sobre la idea de transformació i de canvi. "Cap de les meves peces té res a veure amb les altres –explica l'artista–. Estic contenta de poder-ne portar dues al Mercat, perquè penso que una de sola no em representa".

stats