Arts Escèniques
Cultura 16/05/2023

La marató primaveral de la companyia Oblideu-vos de Nosaltres amb Lorca, Txékhov i Pessoa

Entre les funcions que tenen programades per a les pròximes setmanes s'hi troba l'estrena del monòleg 'El regne de les dones', basat en un conte d'Anton Txékhov

4 min
Cartell del monòleg El regne de les flors, adaptació d'Evelyn Arévalo d'un conte d'Anton Txèkhov dirigida per Joan Fullana.

PalmaMadrid, Figueres, Pollença i finalment Barcelona amb Federico García Lorca, Anton Txékhov i Fernando Pessoa. Aquestes són les senyes del mes de gira que té per endavant la companyia Oblideu-vos de Nosaltres, encapçalada per Pep Tosar i Evelyn Arévalo. Serà aquest dijous, dia 18 de maig, quan encetin tota una sèrie de representacions arreu de l’Estat tant d’espectacles que han esdevingut un clàssic de la companyia, com el Federico García, amb què tornaran a Madrid aquesta mateixa setmana, com de novetats com El regne de les dones, una peça feta a partir d’un conte de Txékhov que estrenen dia 25. “Això passa sovint, en aquesta feina”, explica el director, actor i autor Pep Tosar, “que de sobte t’ofereixen petites temporades d’un espectacle i actuacions puntuals i hi has de ser, has de fer tot el que pots per ser-hi”. 

L'actor, autor i director Pep Tosar, protagonista de Federico García, entre d'altres.

'Federico García'

Entre els dies 18 i 28 de maig seran a Madrid amb Federico García, espectacle que recorre la biografia i l’obra de Lorca a través de la música, la dansa i el text. Estrenat al Festival GREC l’any 2015, és probablement una de les peces que més alegries ha donat a la companyia: que es mantingui en gira i que torni, per tercera vegada, a la capital així ho confirma. “Jo crec que és degut a la naturalesa de l’espectacle, que és molt musical, i que ens permet mantenir-lo en actiu”, explica Tosar, “tot i així s’ha de dir que som tres representants per a cada element de l’espectacle, és l’única manera d’arribar pertot: tenim tres possibles guitarristes, tres possibles bailaoras, fins i tot tres possibles actors, i això que només soc jo, d’actor, i he procurat ser-hi tant com he pogut, però no sempre ha estat possible”. Si bé és una obra amb què al llarg d’aquests anys han recorregut diferents indrets de les Balears i Catalunya, per a Tosar encara hi ha camí per fer amb aquesta proposta tan acurada sobre la figura del poeta granadí. “Hem estat a Múrcia, a Alcobendas i a El Escorial, per exemple, però encara hi ha moltes places per fer!”, afirma carregat d’entusiasme i convenciment Pep Tosar. Serà també Lorca la raó que el durà al Club Pollença el pròxim 4 de juny: en aquesta ocasió per presentar el disc Sonetos del amor oscuro en un concert amb la banda original amb què va ser enregistrat. 

Evelyn Arévalo, protagonista i autora de l'adaptació teatral del conte El regne de les flors d'Anton Txèkhov

Un conte de Txékhov

Encara amb un peu a Madrid, la següent aturada en el recorregut de la companyia serà a Figueres dia 25 de maig, en concret al Teatre La Cate. Allà hi estrenaran El regne de les dones, un monòleg fet a partir del conte homònim de Txékhov. “Va ser una amiga meva, Francina Planas, qui em va suggerir que llegís el text”, explica Evelyn Arévalo, qui ha adaptat el text i protagonitza l’obra, “i vàrem pensar que en podíem fer qualque cosa juntes. De fet, ella és l’encarregada del disseny floral: és una obra de multidisciplinarietat analògica”, afirma. La protagonista del relat, Anna Akímovna, és un “personatge una mica peculiar, és una mica cínica i irònica, que ha viscut una joventut una mica ansiosa però també esperançada”, explica Arévalo, “i es troba en una frontera de la seva vida: ha passat de la classe treballadora a la classe benestant, entre altres coses. Té el pes, i també la ràbia i el dessassossec habituals en els personatges de Txékhov”. Dirigida per Joan Fullana, la versió teatral d’El regne de les dones es podrà veure a Barcelona la pròxima temporada i hi haurà al menys dues cites per veure-la ben aviat a Mallorca. 

Fernando Pessoa, Robert Graves i tot un descobriment

La darrera aturada del recorregut serà a Barcelona, en concret al Teatre Romea, on des de dia 7 de juny i fins dia 25 del mateix mes es podrà gaudir de l’espectacle El Fingidor, un muntatge que recrea el més que complex univers de Fernando Pessoa i que pujà a l’escenari del teatre Principal de Palma fa poc més d’un any. En tot cas, la curolla de Pep Tosar i la companyia per les grans figures de la literatura del segle XX no s’atura ni s’esgota i la pròxima aturada serà Robert Graves. “És un encàrrec de la fundació que duu el seu nom i ja ho estam engegant”, explica Tosar. “És ja amb vista a l’any que ve, però ja hem començat a investigar la seva obra i a comprometre gent que en formarà part”. No és l’únic nom, però, que tenen ara mateix dins el cap. “Tenim un altre espectacle biogràfic pensant”, afirma molt engrescat, “i és d’un autor que no hauràs sentit anomenar mai… Ángel Váquez, nomia, i va ser autor d’una de les millors novel·les en castellà de tots els temps: La vida perra de Juanita Narboni. L’autor havia nascut a Tànger l’any 29 i va arribar a guanyar el Planeta, però la seva obra va quedar a l’ombra, que és també on va viure ell”. Per la manera com ho explica no hi ha dubte que, com ell mateix reconeix, estan "angelvazquizats" i que tan bon punt com estrenin l’espectacle, probablement ja dins l’any 2025, hi estaran també tots aquells que vagin a veure’l.

stats