Cultura 22/02/2017

Lorena Ros: "Jo explico històries, no només faig una foto"

Enginyeria Sense Fronteres ha convidat la fotògrafa a impartir una conferència a Casa Planas i dos tallers debat a Es Baluard

C. Ros
3 min
Lorena Ros. / ISAAC BUJ

PalmaConeguda i guardonada reiteradament per les seves fotografies sobre distintes formes d’abusos de poder i vulneració dels drets humans, Lorena Ros ha arribat aquest dimecres a Palma per impartir, avui mateix a Casa Planas, una conferència centrada en la seva obra, especialment la que realitzà fa anys sobre el tràfic de dones nigerianes i la seva prostitució en territori espanyol.

Convidada per l’associació Enginyeria Sense Fronteres de les Illes Balears dins el projecte Fòrum Comunicació, Educació i Ciutadania, la fotògrafa catalana, guardonada amb tres World Press Photo i el One World Media Award d’Amnistia Internacional, també oferirà dos tallers de debat, aquests dijous i divendres, al museu Es Baluard, dirigits a l’alumnat de cicles formatius de fotografia i producció audiovisual de Palma.

Amb una fotografia del tot implicada, Lorena Ros confessa que, abans d’afrontar una feina, “faig un treball exhaustiu d’investigació. Jo explico històries, no només faig una foto. Així que si vull denunciar uns fets i saber on he de posar el meu objectiu, ho he de conèixer tant com em sigui possible”.

Conscient del poder que tenen les imatges per a la conscienciació, afirma treballar “perquè es coneguin unes realitats que existeixen i que sovint no es poden contemplar de manera tan clara perquè entrar dins aquestes històries no només és complicat, sinó que implica un gran risc”. Fins a tres anys de feina li va dur contar en imatges la història del tràfic de dones nigerianes. “Et persegueixen, t’amenacen; les màfies estan organitzades perquè aquestes històries no puguin sortir a la llum. Va costar, però em vaig guanyar la confiança d’aquelles dones i ho vaig fer”. Així i tot, com relata Lorena Ros, “hi ha un sentiment d’impotència quan, després de publicar la història i que et donin un World Press Photo a la seu de l'ONU, t’adones que no passa res, absolutament res. Hi continua havent el mateix tràfic, prostitució i abusos. Llavors, encara entens més que aquestes nigerianes són la darrera baula del món. Són africanes, de país pobre, immigrants il·legals, víctimes de tràfic, prostitutes, negres i dones. Ningú o gairebé ningú no fa res per revertir aquesta situació”.

‘Unspoken’, sobre els abusos sexuals infantils

El 2014, Lorena Ros va publicar el llibre 'Unspoken', una feina sobre abusos sexuals a menors a la qual va dedicar deu anys. “Quan el vaig començar i durant els anys que hi treballava, els abusos a nins i nines era un tema tabú, ningú no en parlava. Era una realitat indocumentada”, diu. “Vaig decidir treballar-la des de la memòria. S’ha de pensar que les persones de les quals s’havia abusat sexualment quan eren menors de edat ja eren adultes. Així que els vaig fer un retrat del moment actual i, al costat, una fotografia del lloc o del context on havien succeït aquells abusos”.

No li va ser fàcil, a Lorena Ros, guanyar-se la confiança de les víctimes d’abusos sexuals en la infantesa, ni de les seves famílies. “Hi ha molta vergonya, por, prejudicis. Fins i tot els pares i les mares es trobaven molt incòmodes, pensaven que si parlaven els podria passar alguna cosa. Després, quan s’adonen que no vols fer-ne cap espectacle, sinó només que la gent sàpiga que aquesta és una realitat que existeix, veus que volen, que necessiten parlar. Al cap i a la fi, el silenci deixa impunes els abusadors”.

La fotògrafa catalana és conscient que, en aquest tema, les coses estan canviant, si es compara amb el moment, fa més de 10 anys, que ella el començà a treballar. “Així i tot, també hi ha signes clars de no voler-ho solucionar. Que els abusos sexuals a infants siguin delictes que prescriuen és una prova clara que no interessa castigar els abusadors i rescabalar les víctimes”. Tot i els casos que s’han fet públics en els darrers anys, pels coneixements que en té, Lorena Ros afirma que encara no es coneix ni una mínima part dels abusos que hi ha. “Cada vegada que anava a presentar el llibre 'Unspoken' o a fer una xerrada sobre el tema, i encara ara, sempre hi ha més d’una i de dues persones que se m’acosten a confessar-me que també en foren víctimes”.

Lorena Ros ha publicat fotografies en mitjans com 'Newsweek', 'El País' i 'The Sunday Times Magazine', entre d’altres, i ha col·laborat amb ONG com Soros, Human Rights Watch i Metges del Món.

stats