Cultura 28/11/2013

Les llibreries també tenen el seu dia

Demà se celebra aquesta jornada, amb activitats culturals i descomptes

Nila Crespí
2 min

Palma.Quinze llibreries de Palma i una d'Inca estaran de festa demà divendres. Serà una jornada per celebrar la tercera edició del Dia de les llibreries, una proposta que es duu a terme a tot l'Estat i que aquí és organitzada pel Gremi de Llibreters de Mallorca.

Amb el lema 'Entra-hi! Som casa teva!' s'emmarca la voluntat del sector d'acostar al gran públic la seva tasca. Lluny de la impersonalitat de les grans superfícies, els llibreters es reivindiquen com més que simples botiguers de llibres. Aporten valor afegit, tracte personalitzat i un ampli coneixement per poder recomanar als clients, i tot plegat no és més que la demostració de la passió que senten pels llibres i pel seu ofici.

Francesc Sanchís, president dels Llibreters de Mallorca, va ser l'encarregat de presentar ahir la iniciativa en roda de premsa. Acompanyat pel vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports, Joan Rotger, i els diputats Antoni Alorda (MÉS) i Joana Barceló (PSIB-PSOE), van parlar de la importància d'aquests espais que donen vida als carrers dels pobles i ciutats. Per Rotger, la llibreria "és un món on hi ha tot el coneixement del món, i ara a més a més és un punt de trobada cultural".

Aquesta conversió o reconversió que han experimentat moltes llibreries de Mallorca es deu a l'actualització del sector, que s'ha sabut adaptar a les demandes del client oferint activitats culturals de tot tipus, les quals, segons Barceló, "són un ventall d'oportunitats increïbles, i s'ha d'encoratjar i donar suport als llibreters a continuar amb la feina que duen a terme".

"Que et demanin per parlar de llibres -feia broma Antoni Alorda- és un bon símptoma. La lliberia és un bé d'interès cultural que s'ha de protegir i estimar, perquè la botiga petita i propera és molt valuosa".

D'aquest vàlua va voler parlar el president del Gremi de Lliberters, qui va recordar que els dos darrers anys la caiguda de venda de llibres ha estat d'un 26%, però no són les petites botigues les que més ho pateixen, sinó els grans magatzems dedicats als best-seller .

Sanchís va remarcar que les principals traves que es troba el llibreter en l'actualitat vénen sempre per part dels editors i no tant per la distribució ni per l'aparició del llibre electrònic, que va recalcar que en aquest moment és bastant compatible. Així mateix, va avançar que s'ha creat una plataforma, Tagus, on els llibreters agremiats de tot l'Estat i la Casa del Libro oferiran pròximament als lectors venda de llibres on line i eBooks. Ja se sap: o adaptar-se o morir, i les llibreries se n'han sabut avenir.

stats