Es Baluard ha obert una nova exposició que no us podeu perdre

A més, processons, espectacles, xerrades, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

‘Waste Lands: terres devastades’ / Exposició

Es Baluard (Plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 19 de juny

Amb aquesta exposició el museu d'Es Baluard pretén deixar un espai per la reflexió de deu artistes que aborden el tema dels paisatges i els entorns urbans, socials i arqueològics en països destruïts i empobrits per les guerres des de diferents perspectives. Alguns dels noms propis de l'exposició són: Lida Abdul (Afganistan), Tamara Abdul Hadi (Iraq), Zoulikha Bouabdellah (Algèria), Rena Effendi, (Azerbaidjan), Yara El-Sherbini (Egipte),. 4 €

'Irène Némirovsky' / Teatre

Teatre Lloseta (carrer Pou Nou, 1. Lloseta) / 21 h

Aquest monòleg teatral, escrit per Joan Guasp, dirigit per Miquel Suau i interpretat per Xisca Bestard, està basat en les darreres hores de vida de l’escriptora ucraïnesa d’origen jueu Irène Némirovsky, que va morir a les cambres de gas del camp d’extermini nazi d’Auschwitz. Barrejant realitat i ficció, la protagonista recorda retalls de la seva vida, entre els quals pesen les seves vivències del camp nazi, però també la seva vocació literària i, de manera molt especial, tot el que va envoltar l’escriptura de la seva novel·la curta: El Ball, una veritable joia de la literatura universal.

Processó del Dijous Sant

Diversos espais de Palma / 19 h

 

La processó més llarga de la Setmana Santa tindrà lloc aquest dijous. Just abans es farà un ofici solemne a les esglésies i es commemorarà el Sant Sopar amb la cerimònia de la rentada de peus. Els passos sortiran del pati de la Misericòrdia a les 19 hores i passaran per la costa de la Sang, el carrer dels Oms, el carrer de Sant Miquel, la plaça Major, la plaça Marquès del Palmer, el carrer Colom, la plaça de Cort, el carrer del Palau Reial i acabaran a la catedral de Palma. 

Ángel Costa / Música

Garito Café (dàrsena de Can Barbarà s/n. Palma) / 24 h

Costa és un músic de l'escena balears electrònica que ha aconseguit posicionar-se en el top 50 de techo a Beatport (la botiga en línia especialitzada en música electrònica). Ara presentarà I'm a robot al Garito Café. 

'Fills de la utopia' / Exposició

Casa de Cultura (plaça de Santa Margalida, s/n. Felanitx) / Fins al 10 d'abril

La Sala Miquel Barceló de la Casa de Cultura de Felanitx acull aquesta exposició de Félix Coll, que gira entorn a tot allò relacionat amb l'ésser humà. La produccio de l'artista deriva de l'observació dels esdeveniments socials del seu entorn, que la confeccionen el comportament social.

'Dones. Reconstruïm la història. Les Illes 1880-1936' / Exposició

Ajuntament de Calvià (carrer Julià Bujosa Sans, 1. Calvià) / Fins al 22 d'abril

En el marc dels actes organitzats per al Dia Internacional de la Dona, l'Ajuntament de Calvià, juntament amb l'Institut Balear de la Dona del Govern de les Illes Balears, va inaugurar l'exposició fotogràfica, que rescata de l'oblit el paper de les dones de les Illes Balears en la indústria, l'educació i el moviment feminista.

'D'Eivissa al cel' /Exposició

Sa Nostra Sala (carrer Aragó, 11. Eivissa) / Fins al 7 d'abril

La Sala de Sa Nostra d'Eivissa acull una exposició de fotografies del firmament i l'instrumental de l'Agrupació Astronòmica d'Eivissa.

'Estar-ne al corrent 1' / Exposició

Es Polvorí (ronda Narcís Puget Viñas, s/n. Eivissa) / Fins a l'1 d'abril

Aquesta exposició forma part del programa 'Es Baluard en moviment' que el museu d'art modern i contemporani de Mallorca ha organitzat amb l'objectiu de donar a conèixer la col·leció del museu més enllà de les seves portes. Coproduïda per Es Baluard i la Fundació Baleària i sota la direcció de Nekane Aramburu ha estat concebuda com la primera aproximació en format vídeo de quatre artistes representats en la col·lecció del museu: Diana Coca, Michael Najjar, Francisco Ruiz de Infante i Amparo Sard.

‘Temps de malenconia. Creació i desengany a l’Espanya del Segle d’Or’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 5 de juny

Aquesta exposició gira entorn d’un sentiment inventat a Grècia però de llarga i tenaç supervivència: la malenconia. Afirma aquest mite com un “fet de cultura” que va conquerir la imatgeria social dels segles XVI i XVII, i analitza la manera en què va cristal·litzar a la Península, amb les seves originals expressions, els seus particulars escenaris i els seus focus d’interès principals.

‘Coordenades 2.0’ / Exposició d’obra gràfica

Sala de l’Arxiu del So i de la Imatge del la Misericòrdia (plaça de l’Hospital, 4. Palma) / Fins al 26 de març

En aquesta mostra hi participen diversos artistes que conceben l’obra gràfica com a part important de la seva activitat creativa. Comissariada per Julio León (mestre gravador i mestre de taller), inclou xilografia, manera negra, punta seca, aiguafort i tècniques additives dels artistes: Toni Aguilar, Jaume Alós, Mateu Bauçà, M. Júlia Bennassar, Carmen Bermejo, Romina Biglieri, Sol Cabrero, Aina Cortès, Toni Jordi, Mundo Moragues, Jaume Muntaner, Eva Murillo, Marga Nicolau i Toni Salom.

‘Art sonor a Espanya (1961-2016)’ / Exposició

Museu Fundació Joan March (carrer de Sant Miquel, 11. Palma) / Fins al 21 de maig


Igual que passa amb la museïtzació del videoart, també el so i la seva exposició presenten veritables reptes per als àmbits tradicionals de l'art, que han hagut de plantejar-se com "afinar" (parafrasejant el cèlebre 'The Tuning of the World' de R. Murray Schafer) els seus espais de col·lecció i exposició. Perquè quan allò a exposar és el so com a tal (i no simplement la instal·lació amb so, la música interpretada o la música experimental), tant la determinació i elecció de les obres com el tractament dels espais on tenen lloc les pràctiques sonores s'han de fonamentar en un concepte de so diferent al definit per la ciència acústica o per la musicologia.

Encara avui, l'atenció que s'ha prestat a l'art sonor a Espanya i a tot el món, tant des del punt de vista del col·leccionisme com de les exposicions, és escassa, a diferència de l'atenció que s'ha posat sobre la plàstica o, fins i tot, l'art conceptual i el videoart. Per això, la Fundació Juan March exposa una mostra d'art sonor que pretén mostrar els orígens i la vitalitat d'aquest tipus d'art fet a Espanya des de 1961 fins a l'actualitat.

'Assimetria' / Exposició

Claustre de Sant Bonaventura (carrer del Convent, 19. Llucmajor) / Fins al 24 de març

Aquest projecte d’itinerància reuneix dos artistes de diferent generació, sexe i disciplines. Antoni Miquel Morro (Palma, 1980), que gestiona l’espai de creació i divulgació Escultura Balear a Alaró, presenta les seves escultures amb una visió de la dona carregada de simbolisme poètic, bellesa i equilibri, amb referències a les cultures mediterrànies.

L’artista alemanya Dorothee Schäfer (Sindelfingen, 1943), resident a Mallorca des de 1994, es dedica a pintar el seu món interior, i aconsegueix, amb l’ús de la textura i el color, representar l’harmonia que ella mateixa sent. Pintar i observar els resultats és per a ella pura meditació.

'Berliner Bahnhof' / Exposició

CCA Andratx (carrer de l'Estanyera, 2. Andratx) / Fins al 30 de juny

A Berlín hi trobem l'Hamburger Bahnhof, un dels museus d'art contemporani més prestigiosos d'Europa i del món. Aquest museu és, precisament, el que dóna títol a l'exposició col·lectiva 'Berliner Bahnhof' dedicada a la capital alemanya. L'exposició vol fer-nos partícips del canvi constant de l'escena d'art berlinesa, que de manera continuada rep i exporta obres d'artistes de tot el món que s'estableixen a Berlín durant un temps amb la intenció de desenvolupar la seva creativitat. Entre els artistes de la mostra hi trobam Meredyth Sparks, Sofie Bird Møller, Rose Eken, Pablo Alonso, maig & Valor i Yago Hortal (imatge).

‘Gravadors de Xalubínia’ / Exposició

Sala Municipal El Roser (carrer del Roser, s/n. Ciutadella) / Fins al 31 de març

L’exposició ‘Gravadors de Xalubínia’ recull obres de Verónica Arellano, Pacífic Camps, Paca Florit, Kodomos (Raúl Vargas), Marta Lupresti, Carles Moll, Jordi Ninyerola, Aina Pla, Pere Pons, Ángel Ramazzi, Seth Sánchez, Mitico Shiraiva, Nuria Teruel i Marcel Villier.

En aquesta rica i diversa mostra gràfica es poden veure fins a catorze formes molt diferents de treballar amb les tècniques del gravat i les arts gràfiques: des de l’aigua-fort i l’aigua tinta fins a la tècnica de gravat a tot color inventada i desenvolupada per Pere Pons i Àngel Ramazzi, la xilografia, la monotípia de petit i gran format, les tècniques additives, el collage i el china-colé, el fotogravat i la serigrafia, etc.

‘Dones dadà’ / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta des Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 31 de març

Es Baluard remet als 100 anys de dadaisme donant lloc a un arxiu en procés que permeti documentar, investigar i conèixer el treball de les dones vinculades d'una manera o una altra a aquest moviment. ‘Dones dadà’ és una primera aproximació a diferents lectures sobre algunes de les seves protagonistes. Amb ‘Dones dadà’, s'obre una proposta oberta i participativa des de la interdisciplinarietat per tal de dur al present la feina desenvolupada per certes dones que han obert una bretxa en les pràctiques artístiques i de pensament.

FIVA (Festival Internacional de Videoart) / Exposició

Museu Es Baluard (pl. de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 17 d'abril

El museu d'Es Baluard projectarà els vídeos seleccionats pel jurat en aquesta nova edició del FIVA (Festival Internacional de Videoart). D'entre els 802 artistes participants, el jurat va atorgar el primer premi a l'obra Prodigal de Livia Ungur i Sherng-Lee Huang (Romania-Estats Units).

El festival, que es du a terme a Buenos Aires des del 2011, està dirigit per Soledad Sánchez, Marcela Andino i Hernán Raggi, i reuneix una perspectiva actualitzada de l'escena del videoart internacional. L'objectiu, diuen, és difondre la pràctica artística en el format del videoart amb un llenguatge actual per abreujar la bretxa existent entre la producció artística i el públic en general.

Es podrà veure a una selecció dels treballs videogràfics a l'Intermedi del 19 de febrer al 17 d'abril del 2016.

‘Homes  coronats’ / Exposició

Casal Son Tugores (Clastra de Son Tugores, 2. Alaró) / Fins al 2 d’abril

Amb ‘Homes coronats’ Marta Pujades cerca donar visibilitat a aquells homes que es qüestionen la manera d’entendre la masculinitat en pro d’una major igualtat de gènere.

El projecte s’estructura al voltant de la figura d’Adonis, com el paradigma de bellesa masculina, contenint implícitament característiques de comportament que constituïen com havia de ser i sentir un home.

‘L’illa dels talaiots. Menorca, candidata a Patrimoni Mundial’ / Exposició

Museu de Menorca (Doctor Guàrdia, s/n. Maó) / Fins al 29 de maig

L’exposició té com a objectiu central apropar als menorquins i visitants el coneixement i els valors universals de la prehistòria de Menorca a la ciutadania, com també el perquè i el com de la candidatura a Patrimoni Mundial de la Menorca Talaiòtica. Per altra banda, amb aquesta mostra dedicada a l’arqueologia de Menorca i a la candidatura a Patrimoni Mundial, s’aprofita per obrir al públic la planta baixa del Museu de Menorca, un cop finalitzada la primera fase de rehabilitació de la institució museística.

 

'Joan Binimelis, un manacorí del Renaixement' / Exposició

Museu d’Història de Manacor. Torre dels Enagistes (carretera de Cales de Mallorca km 1,5) / Fins al 30 d’abril

'Joan Binimelis, un manacorí del Renaixement' és el títol de la mostra sobre el fill il·lustre més antic que té el municipi en el pedestal de la seva història. En complir-se els 400 anys de la seva mort, el Museu de Manacor (Torre dels Enagistes) li ret un homenatge amb una exposició sota la supervisió de Miquel Àngel Escanelles. Segons la directora del museu, Maria José Rivas, amb aquesta mostra biogràfica i bibliogràfica “es pretén donar a conèixer qui era i què va fer Joan Binimelis, a més de contribuir a la recuperació i difusió de la seva obra”.

‘Rosa Dulce’ / Exposició

L21 Gallery (Sant Martí, 1. Palma) / Fins a l’1 d’abril

L21 Gallery presenta l’exposició individual ‘Rosa Dulce’ de Bel Fullana (Mallorca, 1985). Per a aquest projecte, s’ha pintat la sala d’exposició de color rosa dolç i s’ha creat un espai domèstic. Una sala d’estar amb mobles de colors que simulen un arc de sant Martí, un dels símbols usats per l’artista. Aquesta és la tercera exposició individual de Bel Fullana a Palma i reuneix els seus darrers quadres i fotografies. En els quadres, l’artista hi reflecteix el seu món, els seus desitjos, les seves pors. L’artista observa el món amb els ulls d’una nina, i les seves obres reflecteixen aquesta visió infantil. La infància està marcada per l’aprenentatge. Bel Fullana no vol deixar la infància enrere. Per això, intenta experimentar-ho tot com una nina.

‘Mediterrani, el nostre mar com mai l’has vist’ / Exposició

CaixaFòrum (pl. Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de maig

L’Obra Social la Caixa presenta l’exposició ‘Mediterrani, el nostre mar com mai l’has vist’ al CaixaFòrum Palma. ‘Mediterrani’ ofereix una visió d’aquest mar des dels seus orígens, descobreix les seves particularitats biològiques i geològiques, i mostra alguns dels programes actuals d’investigació científica, com ara el Sistema d’Observació i Predicció Costanera situat a les Illes Balears, el primer laboratori submarí i un petit robot que recull mostres del fons marí, entre d’altres. Tots promouen la sostenibilitat i subratllen la importància de la ciència en la conservació. El públic podrà sentir els sons que produeixen els cetacis i descobrir que fa uns 6 milions d’anys aquest mar es va assecar i es va convertir en un desert, i que posteriorment, gràcies a un moviment de plaques tectòniques, va tornar a esdevenir el mar Mediterrani.

‘Muy frágil’ / Exposició col·lectiva

Pep Llabrés Art Contemporani (Sant Jaume, 17. Palma) / Fins al 29 de juny

   

Albo Puigserver, Goyo Antón, Robert Ferrer i Martorell, David de Felipe, Herminio, Rachel Howard, Pep Llambías, Ernesto Rodríguez, David Rodríguez Caballero, Winston Roeth i Fernando Soberats exposen de manera col·lectiva la seva obra. Les mateixes capses d’embalatge són el suport d’algunes de les obres exposades.

 

'Interpretant Ramon Llull, l’Amic i l’Amat' / Exposició

Arxiu del Regne de Mallorca (c/ Ramon Llull, 3. Palma) / Fins al 31 de març

La Conselleria de Participació, Transparència i Cultura del Govern de les Illes Balears presenta l’exposició 'Interpretant Ramon Llull, l’Amic i l’Amat', que estarà oberta al públic fins al 31 de març. Aquest projecte expositiu nasqué amb la doble voluntat de promoure la figura universal de Ramon Llull i de donar a conèixer la creació dels artistes plàstics de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. A la inauguració, hi seran presents, a banda de la consellera de Cultura, Esperança Camps; el conseller d'Educació i Universitat, Martí March; el vicepresident del Govern, Biel Barceló; el director insular de Cultura del Consell de Mallorca, Rafel Creus, i la directora general de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Francisca Niell.

'Anglada-Camarasa i l'art japonès' / Exposició

CaixaFòrum (pl. Weyler, 3. Palma) / Fins al 28 d'agost

Nova exposició a l’espai que CaixaFòrum Palma destina a la difusió de l’obra del pintor Hermen Anglada-Camarasa. Aquesta vegada la mostra explora l’interès d’Anglada-Camarasa per l’art japonès, forjat al llarg dels seus anys d’estada a París. Aquest interès es fa palès amb la seva pròpia col·lecció d’estampes i llibres japonesos, que s’exposaran en relació amb la seva obra.

Casa Llorenç Villalonga. Museu literari / Exposició

Casa Llorenç Villalonga (c/ Bonaire, 25. Binissalem) / Permanent

La Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem es transforma en la Casa Llorenç Villalonga. Museu Literari, un centre que us proposa un viatge a través de la vida d’un dels principals novel·listes de la literatura catalana del segle XX i per les seves obres més emblemàtiques, com ara 'Bearn', 'Mort de dama' i 'L’àngel rebel'. El recorregut de l’exposició permanent es realitza amb el complement essencial d’una APP d’autoguiatge que permet al visitant, mitjançant la tecnologia més puntera, endinsar-se en la vida i obra de l’autor, a més de realitzar un viatge a l’interior del seu univers literari a través de les cambres de Can Sabater, casal senyorial de la vila de Binissalem, carregat de valors arquitectònics, etnogràfics i de ressons literaris. Horari: de dilluns a divendres, de 10 h a 14 h; dimarts i dissabte, de 16 h a 20 h. Entrada gratuïta.

 

EDICIÓ PAPER 24/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF