Arts contemporani
Cultura 14/02/2023

Julià Panadès mostrarà a ARCO les ofrenes de plàstic de la mar Mediterrània

Amb el títol 'Mediterranean Souvenir: Ofrenes', l'obra ha estat la guanyadora de la convocatòria de l'Institut d'Estudis Baleàrics per representar les Illes a la fira d'art contemporani

2 min
Una de les peces del projecte de Julià Panadès.

PalmaMediterranean Souvenir: Ofrenes és l'obra seleccionada per l'Institut d'Estudis Baleàrics per representar les Balears a la fira d'art contemporani ARCO. És de Julià Panadès, l'artista que ha guanyat la convocatòria oberta de l'IEB; Àngels Miralda n'és la comissària. El projecte inclou performança, escultura i fotografia. La institució tindrà un estand propi, situat a la secció ARCO Espacios Culturales. La Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, a través de l'IEB, participa en ARCOMadrid amb un estand institucional per promoure i donar visibilitat a la creació artística de l'àmbit de les arts visuals de les Illes Balears. La fira es fa del 22 al 26 de febrer a IFEMA Feria de Madrid.

Panadès va començar el projecte l'any 2014 a les costes de Mallorca, fent figures a partir de plàstics i altres materials que trobava tirats a terra. L'evolució del projecte es pot veure al seu compte d'Instagram. A partir d'aquests materials i objectes, l'artista crea una escultura "totemística", una "ofrena". Segons expliquen des de l'IEB, "aquestes ofrenes es poden interpretar tant com una forma de reverència a la cultura de consum en la qual vivim com una proposta de pràctiques espirituals d'un present contaminat en què la terra entra dins l'era geològica del plasticene".

A la publicació que acompanya la mostra, Àngels Miralda contextualitza l'obra de Julià Panadès i es complementa amb un escrit de la biòloga marina Carme Alomar, que incideix sobre la problemàtica de la contaminació amb plàstics de la mar Mediterrània, així com la reivindicació de la cura i conservació d'un ecosistema marí altament vulnerable que cal preservar per a les generacions futures.

Entre els set projectes presentats a la convocatòria de l'IEB, la proposta de Julià Panadès ha estat la més ben valorada pel jurat, integrat per Alexandra Laudo, curadora; Martí Manen, director de la Fundació Index; Antonio Ortega, artista i docent a Massana, Universitat de Barcelona; Ester Prat, docent i gestora cultural; Sergio Rubira, curador, crític i docent; Aina Aguiló, directora adjunta de l'IEB, i Karen Andrea Müller, responsable de l'àrea d'arts visuals de l'IEB.

Julià Panadès (Mallorca, 1981) és graduat en Disseny, Il·lustració i Animació. El seu treball ha estat exposat a Espanya, Amsterdam, Hèlsinki, Londres, Berlín o Bogotà. Individualment, ha exposat a la Galeria Fran Reus (Palma), a Addaya Centre d'Art Contemporani (Mallorca), a Galeria Alegria (Barcelona) o al Centre Pàrraga (Múrcia). A més, és fundador i gestor de TACA, espai cultural independent a Palma.

La comissària Miralda ha organitzat exposicions a la Galeria Nacional d'Art Modern (Bombai), Saló d'Art de Tallinn (Estònia), MGLC - Centre Internacional d'Arts Gràfiques (Ljubljana), De Appel (Amsterdam), Galerija Miroslav Kraljevic (Zagreb), Museo de Arte Contemporáneo de Chile (Santiago), Museu de Angra do Heroísmo (Terceira - Açores), i el Centre Letó d'Art Contemporani (Riga).

stats