Cultura 02/07/2021

Judi Dench i Stephen Frears, les estrelles de l'Atlàntida Mallorca Film Fest

Més de 55 estrenes i la presència de figures com C. Tangana, Laurent Garnier i Íñigo Errejón marcaran el festival

3 min
Jaume Ripoll, durant la presentació de la programació del festival.

PalmaJudi Dench i Stephen Frears seran les dues estrelles del cinema que passaran per l'Atlàntida Mallorca Film Fest. Vindran a recollir el premi Masters of Cinema; ella s'endurà el d'enguany, mentre que a Frears se li lliurarà el de l'any passat. Així ho va anunciar el director del festival, Jaume Ripoll, aquest dijous, durant la presentació de la programació de l'esdeveniment, que enguany duplica el pressupost de 2020: "No s'ha de fer si no és per créixer", defensa el també fundador de Filmin. L'Atlàntida serà ben complet: hi haurà cinema per damunt de tot, però també molta música (a la pantalla i a l'escenari), xerrades, art i activitats per a infants. Serà una festa que començarà dia 26 de juliol amb l'estrena a Mallorca d'El ventre del mar, d'Agustí Villaronga, i que acabarà dia 1 d'agost amb la versió restaurada d'El jefe político, clàssic mut de 1925 desaparegut durant dècades –es va rodar a Palma i Bunyola, i la Filmoteca Española i l'Arxiu del So i de la Imatge de Mallorca s'han encarregat de restaurar-la–. Hi haurà més de 55 estrenes, 38 d'elles totals a l'estat espanyol. Dia 31 de juliol, les dues estrelles d'honor, Frears i Dench, impartiran una master class a la sala Rívoli.

Una de les grans estrenes serà la d'Annette, que arribarà a Palma també dia 31 de juliol, després d'haver inaugurat el Festival de Canes. És el nou llargmetratge de Leos Carax, un musical protagonitzat per Adam Driver i Marion Cotillard que ha costat set anys de rodatge i un pressupost de milions d'euros. Una fita del festival també és l'estrena de Doctor Portuondo, de Carlo Padial, la primera sèrie original produïda per Filmin. És una adaptació de la novel·la homònima de Padial. Nacho Sánchez, Jorge Perugorría i Berto Romero seran a Palma per presentar l'estrena mundial dels primers capítols de la sèrie. També serà l'estrena absoluta de Laurent Garnier: Off the Record, de Gavin Rivoire, un documental sobre la figura del reconegudíssim DJ i productor musical francès Laurent Garnier, i que és, també, una immersió en l'auge de la música techno-house. Garnier, a més, acudirà a la presentació.

Com sol ser habitual, hi haurà temps per reflexionar sobre Europa. La política imperant marcada per populismes i moviments antiimmigració són els eixos d'Antigone, How We Dare!, de Jani Sever. Tracta la relectura que va fer el filòsof eslovè Slavoj Žižek sobre l'Antígona de Sòfocles. També es podrà veure El chico más bello del mundo, de Kristina Lindström i Kristian Petri. Un documental que presenta a l'espectador "la part més íntima de Björn Andresen, jove que Luchino Visconti va convertir en Tadzio, objecte del silenciós desig de Dirk Bogarde", expliquen des del festival.

L'Atlàntida Mallorca Film Fest té la voluntat de ser una plataforma de suport i projecció dels nous talents del planter cinematogràfic de les Illes Balears. S'hi podran veure treballs com ¡Corten!, de Marc Ferrer, que aposta per les múltiples possibilitats estètiques del gènere giallo en una fantasia protagonitzada per Samantha Hudson i La Prohibida. També formen part de la programació els dos darrers projectes de Miguel Eek: La primera mujer, que arriba a l'AMFF després de passar pel prestigiós International Documentary Film Festival Amsterdam, i Próximamente, últimos días, una carta d'amor al cinema i als cinèfils, que parteix de l'odissea del grup de treballadors de l'emblemàtic CineCiutat. Així mateix, en aquest apartat hi són Stop, de Stanley Sunday; Antídots per a un paradís fake, de Pere Portabell, i Los inocentes, de Guillermo Benet.

Música

Maria Rodés, Dani, Cabiria, Rodrigo Cuevas, Betacam, C. Tangana, Mafalda, Chico Blanco, Morad, Rigoberta Bandini i Daniel Sabater són els artistes que posaran música al festival. La música, però, també passarà per la pantalla. Para Lucio, de Pietro Marcello, és un documental d'homenatge al cantant Lucio Dalla, que també retrata la Itàlia de després de la Segona Guerra Mundial. Stardust, de Gabriel Range, és el biopic sobre David Bowie que es podrà veure en el marc de l'Atlàntida. C. Tangana, per part seva, presentarà Santos juntament amb Roge González, el director d'aquest curt documental sobre el director Santos Bacana. A més, s'hi parlarà de l'univers de la productora Little Spain.

Figures com la d'Íñigo Errejón, Ana Pastor, Emilio Doménech i Pablo Simón també passaran pel festival per oferir xerrades i conferències. L'Atlàntida no s'oblida dels més joves. Per això, s'ha organitzat la projecció de Mironins, un projecte d'animació inspirat en l'obra de Joan Miró. Dirigida per Mikel Mas, Mironins està escrita per Celia Rico (Viaje al cuarto de una madre).

stats