Cultura 12/02/2018

Creuheras fulmina José Manuel Lara fill davant els intents d’aquest de derrocar-lo

Ocupava el càrrec de conseller delegat des de la mort del seu pare, el gener del 2015

Albert Martín
2 min
José Manuel Lara García era, fins ara, conseller delegat de Planeta

BarcelonaLa mort de José Manuel Lara Bosch l’any 2015 va generar una profunda reestructuració en la cúpula de Planeta que va ser vista com un veritable enigma, primer, i com un èxit de la prudència, els acords familiars i la bona gestió d’una successió ordenada, després. Al llarg del febrer d’aquell any es va pactar que Josep Creuheras, representant de part de la família, fos el nou president, mentre que José Manuel Lara García, primer fill del difunt patriarca, passaria a ser conseller delegat per preparar-se de cara a fer el pas en un futur. Menys de tres anys després d’aquell acord, tot plegat ha saltat fet a miques.

El gegant de la comunicació va anunciar ahir en un comunicat que Lara García abandonava el càrrec de conseller delegat “a proposta” de Creuheras. La decisió es va prendre “per consens” al consell. És a dir: Lara ha sigut acomiadat del principal càrrec executiu de l’empresa de la qual la seva família és propietària. La mateixa nota explicava que Carlos Fernández, fins ara vicepresident, es queda amb les funcions del conseller delegat. Amb el moviment, Planeta vol “donar un nou impuls a la companyia en un context global de gran transformació dels models de negoci en l’àmbit del llibre, la informació, la formació i l’entreteniment audiovisual”.

La decisió és molt sorprenent perquè amb la mort de Lara Bosch es va donar per fet que la presidència de Creuheras serviria per fer de pont de cara a l’arribada a la presidència de Lara García, que tenia aleshores 38 anys.

Guerra de poder

Fonts del sector van explicar que la decisió s’ha pres “per raons estrictament professionals” i que l’acord suposa que Lara García segueix al consell de la companyia però perd totes les seves atribucions executives. També es descarta la tesi que aquest acomiadament fulminant respongui als resultats de l’empresa: Planeta ha tingut un bon 2017 i els resultats seran “molt bons”.

Per què, doncs, un cop de timó tan radical? Les fonts consultades expliquen que hi havia una lluita pel poder entre Creuheras -representant de dues de les filles del fundador de Planeta (que equival a un 48% del capital) i dels fills del difunt Fernando Lara (26%)- i Lara García, que es reparteix amb els seus germans un 26%. Segons aquestes veus, la destitució del conseller delegat ha sigut la resposta fulminant de Creuheras després de conèixer un intent de Lara García d’obtenir el seu càrrec, el de president, al qual ja va aspirar el 2015.

Les accions de Planeta, cinquena empresa familiar catalana per darrere de Cobega, Catalana Occidente, Grifols i Celsa, estan repartides entre les dues filles del fundador (24% cadascuna) i sis dels seus nets (52%), que pertanyen a dues branques diferents.

Un consell de només quatre persones

Josep Creuheras

President de la companyia des de la mort de Lara Bosch. Fins aleshores n’havia sigut vicepresident.

Carlos Fernández

Conseller delegat fins al 2015, va convertir-se en vicepresident amb la mort de Lara Bosch. Ara assumirà les funcions de Lara García.

José Manuel Lara García

L’exconseller delegat serà conseller.

Luis Elías

Secretari del consell i conseller.

stats