Cultura 28/11/2021

El Jazz Universal de Roberto Fonseca

Alternatilla Jazz propicia el desembarcament del torrent harmònic cubà a Menorca

Jules Ortiga
1 min
Roberto Fonseca Trio al Teatre Principal de Maó.

MaóAutènticament cubà, rotundament universal, així és Roberto Fonseca i així és la seva música. Excel·lentment acompanyat pel baixista Yandy Martínez i el bateria Ruly Herrera, el pianista i compositor ens va deixar embadalits en el pas del festival Alternatilla Jazz per Menorca.

Sobre les taules del regi escenari del Teatre de Maó, Fonseca va demostrar perquè és un tità de la música cubana i perquè el seu nom apareix entre els més grans del jazz contemporani internacional. Del seu piano surt jazz i música afrocubana i del Carib, però també concordes clàssics i una fusió de tota mena de sonoritats i ritmes, soul, funk, rumba, electrònica... Tot té el seu lloc en l'ampli espectre de la música d'aquest geni que amb el seu últim disc, 'Yesun', trenca els esquemes musicals tradicionals sense deixar de ser molt cubà en el passional i espiritual.

A més de les composicions pròpies del seu últim disc va haver-hi espai en el repertori per a alguns clàssics com una preciosa i personalíssima versió del bolero 'Bésame Mucho', fins i tot per al ball a ritme de mambo. Ens va sorprendre la veu del pianista, a qui no havíem sentit cantar abans, però sobretot ens va enamorar aquest fabulós 'flow', aquest 'saber fer' d'aquests tres virtuosos músics.

Una actuació emocionant i brillant en la qual se sentia el batec de la gran càrrega emocional que Fonseca descarrega en la seva música. Un magnífic i generós concert de gairebé dues hores que se'ns van fer tales, com un deliciós somni del qual no vols despertar.

stats