Òpera
Cultura 29/06/2021

Jaume Radigales, premi d’assaig musical per 'L’òpera catalana: una aproximació històrica'

El guardó és una iniciativa de Joventuts Musicals de Catalunya i FICTA Edicions i Produccions

Ara
2 min
Jaume Radigales

BarcelonaJaume Radigales (Barcelona, 1969), crític musical de l'ARA, ha guanyat la primera edició del premi d’assaig musical impulsat per Joventuts Musicals de Catalunya i FICTA Edicions i Produccions amb el projecte L’òpera catalana: una aproximació històrica. El premi està dotat amb 3.000 euros i la publicació de l'assaig quan estigui enllestit. El jurat, presidit per la musicòloga Tess Knighton i integrat per Benet Casablancas, Mònica Pagès, Raül Garrigasait i Joan Magrané, ha valorat de la proposta presentada per Radigales "la identificació d’un espai buit dins l’assagística musical catalana, a més de la seva ambició i abast".

"Tot i l’existència d’aportacions molt valuoses entorn d’aquesta temàtica, s’entén que encara manca una monografia de caràcter integral feta des d’una perspectiva global que, com és el cas, abasti des dels inicis en el segle XVIII fins al dia d’avui –diu el jurat–. En aquest sentit, s’aprecia el bon equilibri entre context històric i la música en si mateixa, i la claredat en la consideració del que és òpera catalana; molt més que una distinció lingüística. Així mateix es considera que la proposta està ben estructurada, amb un estil comunicatiu i ben informat, però que defuig de l’expressió massa especialitzada i en facilita una àmplia recepció pública”. 

Segons explica Radigales, que té ara un any per redactar l'assaig, la primera idea la va tenir fa un parell d’anys quan va estar valorant "la possibilitat d’escriure una síntesi d’òpera catalana per a la prestigiosa publicació acadèmica Opera Journal”. “Furgant, furgant em vaig adonar que hi havia molta cosa, molt interessant i tota inèdita i vaig decidir deixar la idea de l’article per a la revista i anar-ho treballant per a un possible llibre més extens”, afegeix. Aquest assaig omplirà un buit important. L’òpera a Catalunya ha sigut objecte de recerca però, com diu Radigales, “l’òpera catalana no s’ha estudiat, ni individualment ni col·lectivament, i portem 250 anys de tradició operística continuada amb presència de compositors catalans als nostres teatres i sempre ha sigut la gran desconeguda”. 

El llibre L’òpera catalana: una aproximació històrica es publicarà l'últim trimestre del 2022 dins la col·lecció FICTA Lletres de l’editorial gironina FICTA Edicions.  

stats