Obituari
Cultura 18/10/2022

El món de l'art i les institucions de les Illes lamenten la mort del galerista Juan Antoni Horrach Moyà

Nombroses personalitats i entitats han expressat el seu condol a la família de la víctima

ARA Balears
3 min
El galerista Juan Antonio Horrach en un moment de la Nit de l'Art de 2022.

PalmaLa defunció del galerista Juan Antoni Horrach Moyà, que ha mort a 52 anys a causa d'un infart, ha deixat commocionat el món de la cultura illenca. El president de l'Associació Art Palma, Fran Reus, ha admès a l'ARA Balears trobar-se "en estat de xoc" per aquesta tràgica i sobtada notícia. "Era una persona extremadament generosa, sempre disposat a donar una mà en el que fos necessari. En l'associació era un company fantàstic", declara Reus. El president d'Art Palma ha valorat la gran tasca d'Horrach en el món de la cultura illenca: "Ha ajudat a posar Mallorca en el mapa internacional de l'art, treballant amb artistes de primera línia i donant suport a artistes de les Balears. Feia projectes dignes de museu dins una galeria".

El director de l'Atlàntida Film Fest, Jaume Ripoll, també s'ha afegit a les nombroses mostres de suport i condol per la mort del galerista. Cal recordar que Horrach va ser col·laborador del festival de cinema. "Avui Mallorca ha perdut un heroi cultural, un referent empresarial i el millor amic per tots els sortats que el vàrem conèixer. Ningú ens prepara per a la mort i menys si qui marxa té 52 anys. Sempre l'enyoraré", ha indicat Ripoll.

El museu Es Baluard, el Casal Solleric i l'Institut Ramon Llull, entre d'altres, també han recordat la figura d'Horrach i han lamentat la seva mort.

Una de les primeres personalitats a mostrar la seva tristesa ha estat la presidenta del Govern, Francina Armengol. A través del seu compte de Twitter, la cap de l'Executiu balear ha volgut expressar el seu condol a la família de la víctima. "Molt trista. Fa ben poc m'ensenyava la seva darrera exposició a Drassanes, amb l'alegria que l'art, la seva gran passió, sempre despertava en ell. El meu condol i una forta abraçada a en Toni, la família Horrach i tot el món de la cultura", ha manifestat Armengol.

El Consell de Mallorca, mitjançant la seva presidenta, Catalina Cladera, també ha lamentat la defunció del marxant d'art contemporani. "Molt colpida per aquesta trista notícia. Difícil trobar paraules per expressar el greu que em sap. Una forta abraçada a tota la família Horrach i amistats de Joan Antoni", ha expressat Cladera a les xarxes socials.

El batle de Palma, José Hila, també s'ha sumat a les mostres de condol. "Quin cop més dur, quina tragèdia. Palma perd un galerista que sempre va creure en Ciutat, un referent del món de l'art. Una aferrada molt gran a la seva família i a tot el món de la cultura", ha manifestat.

Per part seva, l'Atlètic Balears, club del qual Horrach era seguidor, també ha lamentat la mort del galerista. "Lamentam la pèrdua de Juan Antonio Horrach, reconegut galerista i de família 'balearica'. Germà de Toni Horrach, qui fou porter de l'Atlètic Balears a principis de la dècada dels 90. Tot el nostre suport a familiars i amics".

Amb tot, l'Institut Hípic també ha expressat la seva tristesa per la notícia. L'entitat ha declarat que "ens entristeix profundament la pèrdua de Juan Antonio Horrach Moyà, un enamorat del trot, propietari de les quadres HM i un dels membres més estimats del món cavallista, que ens deixa un gran pesar".

L'Institut d'Art Contemporani de les Illes Balears també ha expressat el seu condol per la mort del galerista i ha assegurat que la seva pèrdua deixa "un gran buit a la nostra comunitat balear, i especialment, al món artístic i cultural palmesà, del qual era una figura essencial". A més, han recordat que la feina que va fer durant la seva vida és un exemple per a tots els artistes illencs i que la seva trajectòria professional i personal "deixa una empremta inesborrable".

Altres entitats com l’Associació de Crítics i Comissaris d’Art de les Illes Balears (ACCAIB), l'Associació d'Artistes Visuals de les Illes Balears o ARCA també han lamentat la mort de Juan Antoni Horrach Moyà i han recordat la importància de la feina que ha fet durant tota la seva trajectòria per l'art i la cultura de les Illes Balears.

stats