Cultura 29/12/2022

Identifiquen una nova víctima dels franquistes a la fossa de Porreres: Llorenç Martorell Suarez

A les Balears ja s'ha pogut posar nom a les restes de 52 persones

2 min
La familia de Llorenç Martorell va rebre el certificat de reconeixement de víctima del franquisme el 29 d’octubre de 2021

L'anàlisi genètica de les restes localitzades a la fossa de Porreres durant l'exhumació de 2021 –dins del segon Pla de Fosses del Govern– ha permès la identificació d'una nova víctima de la repressió franquista: Llorenç Martorell Suarez, natural de Moscari i resident a Palma, on tenia una impremta i una botiga de mobles. La seva identificació ha estat possible després de comparar una mostra òssia de les restes amb una d'ADN d'un familiar directe, la qual es va recollir l'any 2016 gràcies a una campanya encapçalada per Memòria de Mallorca.

Les restes de Llorenç Martorell Suarez es varen localitzar el febrer de 2021, durant la segona fase d'excavacions i exhumacions al cementeri municipal de Porrreres, amb Sociedad de Ciencias Aranzadi al capdavant. Es varen trobar intactes a la fossa número 11, sota un bloc de nínxols on hi havia un total de 12 persones en dos nivells: tres a la part superior i nou a la inferior. Aquesta identificació se suma a les de Jaume Ordinas, Miquel Cabot Dolç, Miquel Pasqual Quetglas, Bartolomé Matas Alemany, Jordi Colom Estarellas, i Antoni Company Oliver –el varen trobar a la fossa número 12.

Llorenç Martorell Suarez

Va néixer a Moscari l'octubre de 1898. Era vidu d'Alberta Ciriquián Ferrer i residia a Palma, on tenia una impremta i una botiga de mobles. El 24 d'octubre de 1936 va ser empresonat a Can Mir i se suposa que va ser assassinat i enterrat en el cementeri de Porreres el 9 de febrer de 1937 –en aquesta data consta que, suposadament, el varen posar 'en llibertat', com passa amb molts altres represaliats del franquisme. No pertanyia a cap partit polític, però regentava una impremta que possiblement editava Nuestra Palabra, la publicació del Partit Comunista.

La seva filla, Coloma Martorell, i les seves netes, Alberta i Maria Mulet Martorell, varen escriure a Llorenç Martorell quan encara no s'havien trobat les seves restes, i la família va rebre el reconeixement com a víctima del franquisme el 29 d'octubre de 2021. "Record quan telefonaren a casa i digueren que t'havien alliberat; però mai tornares a casa, i a partir d'aquell moment la teva família va caure en una profunda tristesa. A mi em cuidaren molt, m'estimaren molt i mai em faltà res, però és molt trist créixer sense l'amor dels teus pares", diu Coloma en la missiva per al seu pare. "Vàrem saber el tràgic final de la teva vida i la del teu cunyat Jaume, tots dos assassinats en el cementiri de Porreres l'hivern de 1937. Ara, després de 84 anys, la teva filla Coloma continua esperant (...) la teva arribada. Desitjam de tot cor que visqui el temps suficient per rebre't i portar-te al lloc on reposa la teva família, que t'estimava tant", expressen Alberta i Maria a la seva carta.

Identificacions a Porreres

En el cementeri de Porreres ja s'han recuperat 114 víctimes de la repressió franquista: 49 a la campanya de 2016, promoguda per Memòria de Mallorca, i 65 a les excavacions que va fer Aranzadi entre febrer i març del 2021. Els treballs de 2016 varen culminar amb la identificació de 14 víctimes, a les quals s'han sumat sis més de l'any passat. A les Balears s'han recuperat les restes de 241 persones que varen ser assassinades pels franquistes i se n'han identificat 52, de les quals 35 han pogut tornar amb les seves famílies.

stats