Cultura 02/06/2021

La història de l'ambaixador dels Reis d'Orient a Palma durant el franquisme

La guionista Cristina Llorente i la il·lustradora Flavia Gargiulo són les autores del còmic que, a través de la figura de Toni Roca, explica l'evolució de Ciutat

2 min
Una de les vinyetes del còmic que inclou una fotografia històrica de la cavalcada dels Reis d'Orient a Palma.

Palma"Com cada any, des d'en fa vint-i-un, el senyor ambaixador a Mallorca dels Reis d'Orient, Antonio Roca, ens va oferir ahir les primícies informatives de la gran cavalcada". Així comença l'entrevista que el periodista i torero Quinito Caldentey va publicar al diari Baleares el 1975, el darrer any que Roca va organitzar aquest esdeveniment. Quan la seva neta, Cristina Llorente, netejava una prestatgeria i va trobar el retall de paper, es va animar a investigar sobre el padrí fins al punt de dedicar-li el còmicTanmateix, la màgia. Però el llibre, que l'editorial Disset posarà a la venda el novembre, també explica el passat i el present de Ciutat.

"A més de l'aspecte tradicional de la cavalcada, l'evolució urbana de la ciutat és molt important al llibre", segons Llorente, que és arquitecta i ha fet el guió del còmic. La il·lustradora Flavia Gargiulo s'ha encarregat de la resta. "Havia vist els seus dibuixos zenitals de ciutats i la vaig contactar; des dels primers esbossos em mostrava el que m'imaginava al cap", diu l'arquitecta, i afegeix que les imatges reflectiran com era la Palma dels anys seixanta amb molta precisió.

Una vinyeta del còmic que mostra la plaça de bous de Palma.

Llorente sabia algunes coses sobre el paper de Roca com ambaixador dels Reis d'Orient, però "quan els padrins estan vius demanam molt menys del que voldríem". La recerca per documentar el llibre l'ha duit a entrevistar moltes persones que el coneguérem i fins i tot va intercanviar algunes paraules amb l'exbatle de Palma Ramon Aguiló. Les cavalcades que organitzà el padrí de la guionista eren molt humils i fetes amb pocs recursos. En alguna ocasió va haver d'anar a València per aconseguir material de les falles que després reciclarien per fer les carrosses. Roca, a més, està vinculat amb els campaments de La Victòria.

Una vinyeta que mostra Palma actualment.

El còmic serà una novel·la gràfica en català i castellà d'entre 100 i 120 pàgines impreses a color i amb tapa blanda. El guió ja està acabat, hi ha una vintena de pàgines finalitzades i la resta estan començades. Per fer una empenta final al projecte, Llorente i Gargiulo han posat en marxa una campanya de mecenatge a través de la plataforma Ulule que servirà per pagar la feina de la il·lustradora. Com a recompensa, qui faci una donació podrà sortir com a figurant en alguna vinyeta. "Ens pareix una bona oportunitat per tenir un contacte més directe amb el lector", conclou

stats