Teatre
Cultura 09/07/2022

El Govern reclama mesures per compensar el 30% de sobrecost per la insularitat que sofreixen les companyies d'arts escèniques

La directora general de Cultura participa en la presentació d'un informe per millorar la visibilitat del teatre, la dansa i el circ del l'Arxipèlag

ARA Balears
2 min
La presentació de l'estudi s'ha fet aquest dissabte a Tenerife.

PalmaLa directora general de Cultura, Catalina Solivellas, ha defensat aquest dissabte la necessitat de prendre mesures per "pal·liar el desavantatge que suposa el factor de la insularitat en la projecció exterior del sector de les arts escèniques de les Balears". Segons ha informat el Govern, Solivellas ha remarcat la importància de la coordinació institucional durant la presentació, a Tenerife, del denominat 'Estudi sobre les desigualtats dels territoris insulars d'Espanya en el consum i contribució a les arts escèniques. Anàlisi de factors que incideixen en la desigualtat d'oportunitats en la producció i explotació d'espectacles'.

El document, elaborat per la Federació Insulars i finançat pel Govern balear i l'executiu de les Canàries, conclou que una companyia d'arts escèniques d'aquests dos arxipèlags ha d'assumir un sobrecost de més del 30% respecte d'una de peninsular a l'hora d'exercir la seva activitat fora del territori insular. L'objectiu de l'informe és millorar la visibilitat del teatre, la dansa i el circ de totes dues comunitats, ha assenyalat l'Executiu.

A partir d'aquest estudi, fet el 2020 per la consultora Bissap, s'ha dissenyat un pla d'acció que afavoreixi a mitjan termini el desenvolupament de les empreses insulars d'arts escèniques. Una col·laboració institucional que té com a finalitat reduir la desigualtat d'oportunitats en la producció i circulació de produccions escèniques dels dos arxipèlags.

En la presentació de l'informe hi han participat també el director general de Cultura del govern de les Canàries, Rubén Pérez Castellano; el subdirector general de teatre de l'INAEM del Ministeri de Cultura i Esport, Javier de Dios; i el president i vicepresident de la Federació Insulars, Ricardo del Castillo i Carles Molinet.

Pérez Castellano ha qualificat l'informe com "el punt de partida per a un treball amb les administracions". Per part seva, Javier de Dios ha parlat d'aquest document com una "passa excel·lent perquè les tres administracions mantinguin oberta la interlocució". A més, ha afegit que "des del Ministeri de Cultura som sensibles a la insularitat i revisarem la normativa per generar propostes i que s'apliquin".

El Govern balear ha recalcat que el document d'estudi és una anàlisi rigorosa de dades objectives que ha generat un pla d'acció, que es posarà en marxa des de les tres administracions per pal·liar la situació de les arts escèniques dels dos arxipèlags. El pla d'acció té un període d'execució màxim de dos anys.

stats