El govern espanyol no farà cas de les recomanacions del CGPJ de permetre l'enaltiment del franquisme

La llei de memòria arribarà al Congrés les pròximes setmanes, segons Carmen Calvo

2 min
La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, al Congrés, en una imatge d'arxiu

El govern espanyol no farà cas de bona part de l'informe que va elaborar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sobre el projecte de llei de memòria democràtica perquè considera que l'enaltiment del franquisme no forma part de la llibertat d'expressió. La llei tirarà endavant i la previsió és que entri al Congrés aquest juliol i se n'iniciï la tramitació al setembre. El govern espanyol continuarà amb el seu projecte de prohibir la Fundación Francisco Franco per fer apologia del franquisme. La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ho va confirmar davant les preguntes de la diputada d'EH Bildu, Isabel Pozuelo: “Les lleis les elaboren les Corts Generals i som els legisladors els que tenim la primera i última paraula del que pot ser obligatori al nostre país". Calvo va recordar que l'informe del CGPJ no és vinculant i que té parts que el govern espanyol pot compartir però que hi ha altres qüestions que "ni comparteix ni compartirà". I un dels aspectes que no compartirà és precisament el de l'enaltiment del totalitarisme: "Dir que l'enaltiment del totalitarisme, que és el feixisme de la dictadura de Franco, forma part de la llibertat d'expressió és vilipendiar les víctimes". I va afegir: "Aquest projecte de llei té un compromís estricte amb el dret humanitari".

L'informe del CGPJ qüestiona alguns punts de la nova llei de memòria democràtica. El document elaborat pels vocals Roser Bach i Wenceslao Olea no està d'acord amb el fet que es vulguin castigar actes i organitzacions que facin apologia del franquisme. L'informe subratlla que, si no hi ha una humiliació a les víctimes, l'exaltació de la dictadura hauria d'estar emparada en la llibertat d'expressió. El CGPJ també rebutja que es tipifiqui amb una infracció molt greu el fet que no es prenguin mesures per impedir manifestacions franquistes, argumentant que aniria en contra del dret de reunió.

La nova llei de memòria democràtica espanyola obligarà a retirar de l'espai públic qualsevol simbologia franquista i no es permetran actes que exaltin la dictadura. Tampoc es donaran diners públics ni es permetrà que existeixin fundacions públiques que exaltin la dictadura. Una altra novetat són sancions de fins a 150.000 euros per delictes com la profanació de fosses o el trasllat de víctimes de la dictadura sense el permís dels familiars.

stats