Cultura 04/09/2020

El Govern obre un concurs per triar a dit el nou director (fins a la jubilació) del Museu de Mallorca

L’actual directora, Maria Gràcia Salvà, que no podia renovar sense perdre la seva plaça a la Diputació de Barcelona, assegura que optarà al càrrec i n’agraeix la convocatòria

Cristina Ros
4 min
S'obre un concurs per triar el nou director del Museu de Mallorca.

PalmaEl Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) de dimarts 1 de setembre publicava la provisió de diversos llocs de feina destinats a personal funcionari de la Comunitat, entre els quals hi havia la plaça de director del Museu de Mallorca, adscrita a la Delegació de la Presidència per a la Cultura. Però no es va difondre cap comunicat de premsa, com sol ser habitual quan es convoca un concurs per a la direcció d’un centre d’aquestes característiques. L'ARA Balears s'ha posat en contacte amb la Delegació de Cultura, dirigida per Catalina Solivellas, que ha confirmat que la direcció del museu –ubicat a Ca la Gran Cristiana de Palma– serà un càrrec de lliure designació –és a dir, triat a dit–, com ho ha estat en les darreres convocatòries. Però, a diferència de com passava fins ara, la persona que l’ocupi no haurà de renovar el càrrec cada any i tindrà la plaça en propietat fins a la jubilació.

“No se la treu, ni se’n va”

Davant la publicació de la convocatòria d’aquesta plaça, el primer dubte que es presenta és si s’ha decidit acomiadar l’actual directora, Maria Gràcia Salvà, o si és ella qui ha optat per deixar el càrrec, atès que la seva renovació estava prevista per al proper 2 de desembre. Des de la Delegació de Cultura s'ha confirmat a aquest diari que “no se la treu, ni se’n va”. Segons han explicat, a Maria Gràcia Salvà, que és funcionària de la Diputació de Barcelona, se li acabava la comissió de servei perquè aquesta administració catalana, per llei, la limita a dos anys i no en permet la renovació. Així, Salvà, si decidia tornar a renovar el desembre com a directora del Museu de Mallorca –ja ho va fer el desembre de 2019–, perdia la plaça de la Diputació. “Abans que s’acabi aquest termini i per no deixar el càrrec al descobert, s’ha decidit convocar i consolidar la plaça, una plaça de lliure designació destinada a funcionaris de nivell superior que compleixin una sèrie de requisits, com és el del coneixement de català”, afirmen fonts de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat.

Els funcionaris de qualsevol administració autonòmica, local o estatal que vulguin optar a la direcció del Museu de Mallorca han de tenir formació de grau superior, però no es requereixen uns estudis específics d’història de l’art o àmbits relacionats amb les funcions del museu. En un termini de quinze dies, a comptar des de la publicació el primer de setembre de la convocatòria al BOIB, hauran de presentar una memòria del seu projecte per al museu, un currículum i, una vegada valorats per l’administració competent, passaran una entrevista.

La discussió ara és saber a qui correspon fer el procés de selecció i la designació del nou director del Museu de Mallorca. Com és sabut, des del gener del 2019, la gestió d’aquesta institució museística és competència del Consell de Mallorca, però el seu personal està adscrit a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Mentre des del Govern entenen que, segons la Llei de delegació de competències al Consell amb relació al Museu de Mallorca, les propostes de nomenament en els procediments de provisió per lliure designació corresponen ara a l’administració insular, des de la Conselleria insular de Cultura afirmen que “la plaça la convoca el Govern, per tant són ells els que han de fer tot el procés. El personal del museu no ens correspon a nosaltres”.

En tot cas, alhora que s’intenta aclarir aquest punt, la convocatòria de la plaça de lliure designació continua oberta a l’espera de saber quants funcionaris voldran optar a un càrrec que podran mantenir fins al final de la seva vida laboral. Si bé és cert que una plaça de lliure designació pot ser rescindida, també és sabuda la complexitat per fer efectiu el cessament. L’administració ha de presentar un informe motivat i una proposta de cessament, i tot i així, són nombrosos els casos de resolucions judicials que obliguen a tornar al funcionari el seu càrrec.

“És clar que m’hi presentaré”

Mentre encara s’haurà d’esperar poc més de deu dies per saber qui opta a ocupar la direcció del Museu de Mallorca, l’actual directora, Maria Gràcia Salvà, ha confirmat a l’ARA Balears la seva intenció de presentar-se al concurs. “No tenia intenció d’anar- me’n, i pel que sé tampoc no em volien fer fora, no és per això que es convoca la plaça. És clar que jo m’hi presentaré. A més, estic molt agraïda i contenta que s’hagi convocat aquesta plaça. Per a la persona que dirigeix el museu, que en aquest cas som jo però podria ser qualsevol altra, era molt angoixant haver de renovar cada any i no poder fer un projecte a llarg termini”, afirma Salvà. “Qui ara guanyi la plaça podrà treballar un projecte a llarg termini, com ho varen poder fer Guillem Rosselló Bordoy durant 40 anys i Joana Maria Palou durant 15”, afegeix.

Maria Gràcia Salvà, llicenciada en història de l’art, funcionària de la Diputació de Barcelona amb plaça de conservadora del Palau Güell, va assumir la direcció del Museu de Mallorca el 2 de desembre del 2018. Si ara aconsegueix ser la titular de la plaça de directora del museu, podrà exercir aquesta responsabilitat fins a la seva jubilació. “En el meu cas no serà un termini molt llarg perquè d’aquí a sis any em jubil. Entenc aquesta com la meva darrera etapa professional, així que no m’hi eternitzaré”, assegura.

stats