Música
Cultura 27/01/2023

La Fundació de Jordi Savall tindrà seu a Barcelona

L'Ajuntament es compromet a cedir-li "un espai emblemàtic de titularitat municipal"

2 min
Jordi Savall al Saló de Cent de l'Ajunatment, entre el tinent d'alcaldia Jordí Martí i l'alcadessa, Ada Colau.

BarcelonaJordi Savall tindrà una seu a Barcelona per a la seva Fundació de Música Antiga i per als seus conjunts musicals. Si més no, aquest és el compromís de l'Ajuntament, que aquest divendres aprova "una declaració institucional pel compromís de cessió d’un espai emblemàtic de titularitat municipal a Barcelona perquè la Fundació Jordi Savall de Música Antiga pugui desenvolupar les seves activitats". La declaració, impulsada per Junts i amb el suport de tots els grups municipals, és un primer pas perquè, com diu l'alcaldessa, Ada Colau, "Jordi Savall, un referent de la música antiga tan estimat, pugui tenir casa seva a Barcelona". Ara falta concretar quin serà aquest espai, que hauria d'acollir tasques pedagògiques i patrimonials, a més de servir com a recinte d'assaig dels diferents conjunts musicals de Savall: Hespèrion XXI, Le Concert des Nations i La Capella Reial de Catalunya.

Segons la mateixa declaració, s’haurà de constituir “una comissió formada per responsables del Govern, de l’administració municipal i representants de la Fundació Jordi Savall per efectuar una prospecció d’immobles” i per "determinar un espai adient i finalista per a la seu de la Fundació".

"És un moment especialment emocionant perquè portem des de l'època de Pasqual Maragall buscant poder tenir una seu a Barcelona. Em produeix una gran satisfacció veure que en aquest moment les coses estan prenent una dimensió molt més concreta", ha dit Savall aquest divendres al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Per a Savall, és important que el compromís tingui el suport de tots els grups municipals. "La música uneix tots els partits polítics", ha assenyalat.

Seguint la mateixa essència de les formacions musicals de Savall, dedicades sobretot a la música antiga, el lloc ideal per a la seu seria un espai patrimonial com ara l'església de Sant Felip Neri o el Palau del Lloctinent, tot i que no són exactament de titularitat municipal. En el primer cas caldria negociar amb el bisbat i amb l'orde dels felipons. Per al Palau del Lloctinent, seu històrica de l'Arxiu de la Corona d'Aragó i propietat del ministeri de Cultura, és imprescindible un acord amb el govern espanyol. Segons el tinent d'alcaldia Jordi Martí, de BComú, el fet que el PSC hagi donat suport a la declaració institucional és un bon senyal, sobretot atès el poc ús que se'n fa.

"Esperem que en poc temps tot aquest projecte pugui ser concret i tinguem una veritable seu", ha dit Savall després de recordar que formacions musicals com les seves només poden existir si tenen "una estructura estable i un espai on poder treballar". "Portem més de quaranta anys de feina, i gràcies a aquests conjunts també donem sortida als músics que estudien a l’Esmuc. Amb aquests conjunts estem presents a tot el món, ajudem les noves generacions i portem l’aprenentatge al més alt nivell", diu Savall, que dimarts dirigirà el Rèquiem de Mozart a Salzburg. L’agenda imminent de concerts dels diversos conjunts del mestre inclou dates a Turquia, Itàlia i el Regne Unit, i una gira per Austràlia.

stats