Cultura 06/01/2021

Francina Armengol, el Borbó "fugat" i la pandèmia, les claus d'una 'Adoració' molt evident

Aquest dimecres, dia de Reis, les Voltes han vist com diferents figures públiques pujaven a l'escenari a respresentar per 36a vegada l'obra de Llorenç Moyà

Clàudia Darder
2 min
Francina Armengol, el Borbó "fugat" i la pandèmia, les claus d'una 'Adoració' molt evident

PalmaNo deu ser fàcil irrompre a l'escenari si l'espectacle arranca amb una intervenció de Clara Ingold. L'actriu ha estat l'encarregada de fer el paper de Mestra de Cerimònies en la 36a edició de la representació de l'obra Adoració dels tres Reis d'Orient de Llorenç Moyà aquest dimecres. Una Adoració, la d'enguany, molt diferent de les anteriors en qüestió de format, però no en contingut.

Evidentment, la pandèmia ha estat present en moltes de les botifarres, com també la sortida nocturna de la presidenta Armengol al Hat Bar i la "fuga sense pagar el crèdit" del rei emèrit. Ingold ha obert un meló on s'ha submergit la resta. El feixisme, Vox i Ciutadans, la monarquia en general, la violència masclista i la falta de doblers a les Balears han estat alguns dels altres temes que hi han aparegut, com sol ser habitual.

Francina Armengol, el Borbó "fugat" i la pandèmia, les claus d'una 'Adoració' molt evident

Ingold no ha estat l'única actriu professional. L'actor Joan Carles Bestard ha encarnat el paper del rei Herodes. Bestard ha demostrat la seva experiència damunt els escenaris amb un to de veu ferm, uns moviments segurs i uns silencis adients. Que dos professionals fossin a l'escenari (tot i que el paper d'Ingold fos més esporàdic) no ha posat les coses fàcils als altres participants. Potser per això els participants d'aquesta edició no han fet gala de gaire bona dicció. En tot cas, se'ls reconeix el coratge a tots de voler ser-hi presents.

Els dels criats són papers amables i divertits. Els han defensat dignament la gestora cultural Neus Sànchez; la coordinadora del Grup Municipal d’Unides Podem, Tais Mico, i Elena Navarro, del PSOE, regidora de Turisme de Palma. L'escriptor Miquel Àngel Lladó, que és vocal d'ARCA, ha estat un rei Gaspar eloqüent i ha reclamat a l'Ajuntament de Palma que no llevi les pintades de mal gust que hi ha pels racons de Ciutat. La delegada de Patrimoni del Consell, Kika Coll, que feia de Doctor de la Llei, ha estat agosarada i ha estat capaç de ficar Messi a l'Adoració per entonar, just després uns versos de L'estaca de Lluís Llach. A més, juntament amb Coll, la procuradora Caterina Fuster també feia de Doctor de la Llei. Juntes feien bona parella. El periodista i dramaturg Rafel Gallego ha estat el bufó per excel·lència de la jornada i ha demostrat que les paraules no només les sap escriure, sinó que també les sap dir.

A les Voltes només hi han pogut assistir 180 persones, malgrat que alguns veïns de Ciutat han anat fins a la murada per guaitar i xafardejar; no falla. A més, la gent duia mascareta (també els actors, durant tota l'obra) i els agents de seguretat vigilaven l'entorn, però això ja és tan normal que ens hem de remuntar a l'Adoració de l'any passat per imaginar un escenari diferent.

stats