Literatura
Cultura 21/02/2023

"Escriure sobre els avantpassats que no he conegut ha fet sentir-m'hi més a prop"

Àngel Gené recrea el seu passat familiar a la novel·la 'El tramoista', títol que fa referència a un propietari del Forn del Teatre de Palma de mitjan segle XIX

2 min
Àngel F. Gené recrea la seva història familiar a El tramoista. Història familiar del Forn del Teatre (1825 - 1866 - 1869)

Palma"Durant tot el procés d'escriptura m'he sentit molt a prop dels meus avantpassats que no he conegut. Després d'un any i mig d'investigar i escriure sobre ells, ha estat com si hi establís una conversa", explica Àngel Francesc Gené, qui acaba d'autopublicar-se El tramoista. Història familiar del Forn del Teatre I (1825-1866-1869). En aquest llibre, de més de 300 pàgines, Gené parteix d'un avantpassat vingut de Barcelona la primera meitat de segle XIX, que començà a encarregar-se del Forn del Teatre de Palma. "Aquest home, que era tramoista del teatre del Liceu, patia una malaltia respiratòria. En un moment determinat, el metge li recomanà venir a viure a Mallorca, i així és com aquesta nissaga s'estableix a l'illa", explica l'escriptor.

"A casa nostra hi ha la creença que el primer forn de Palma on començaren a fer panellets era al Forn del Teatre. La causa d'això seria que s'hi haurien establert els meus familiars, que eren d'origen català. De fet, quan jo era nin, per Tots Sants, anàvem a ca les ties, germanes de mon pare, a fer la castanyada i a menjar panellets. En aquells anys allò no era una cosa habitual a Mallorca", comenta Gené, qui ha escrit una obra que ell mateix encasella dins el gènere de melodrama o de novel·la rosa.

El Forn del Teatre és el punt de partida de la novel·la, però la trama toca molts d'aspectes de la vida d'una família palmesana.

"Els personatges de la meva novel·la –diu l'autor d'El tramoista–són versemblants, perquè han existit en la realitat. El que he fet jo, però, ha estat atribuir-los uns esdeveniments que coincideixen amb unes dates determinades. Per això, ha estat necessari resseguir-ne la pista, no només a través de testimonis orals, sinó també a l'arxiu de la parròquia de Sant Nicolau, per saber quan els batiaren i quan moriren. Gràcies a tota aquesta recerca, ara no només tenc interès en els meus avantpassats, sinó també en familiars d'enfora que descendeixen d'aquests mateixos avantpassats comuns. N'hi ha que viuen a Mallorca i n'hi ha que viuen fora. Som molts, i probablement no ens coneixerem mai, però en certa mesura també partipen d'aquest passat comú que jo he recreat o inventat".

Gené també ha volgut incorporar al llibre una sèrie de receptes molt esquemàtiques incloses en un quadernet que conservava son pare. Aquest quadernet és una espècie de manual per fer dolços que, del Forn del Teatre, hauria passat a l'arxiu familiar.

L'escriptor assegura que, per redactar aquesta novel·la familiar, ha hagut de menester més d'un any i mig. Segons Gené, la disciplina a l'hora d'escriure és important. "Jo em solia posar a escriure el dematí, tot d'una després d'aixecar-me, i continuava en haver dinat unes dues horetes més", comenta l'escriptor palmesà. Gené assegura que té material per fer-ne dos lliuraments més i que, de fet, ja s'hi ha posat. El tramoista es presentarà aquest dijous 23 de febrer a les 19 h a la llibreria Quart Creixent de Palma.

stats