Cultura 17/01/2020

La Fira B! s'estén a les quatre illes i inclourà també literatura, còmic i arts visuals

El mercat començarà a Menorca, Eivissa i Formentera a setembre de 2020, mentre que la programació a Mallorca no arribarà fins la primavera de 2021

E. Navarro
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaLa Consellera de Cultura, Pilar Costa, ja va anunciar a inicis de legislatura que preparava un altre format per a la Fira B!, i aquest divendres la delegada de cultura Catalina Solivellas i el director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Mateu Malondra, n'han desgranat dels detalls. Els punts més importants d'aquest nou model són l'expansió de la programació a totes les illes i l'inclusió dels sectors literari, del còmic i arts visuals i digitals.

El mercat es dividirà en dues etapes, la primera a tardor del 2020 a Menorca, Eivissa i Formentera; i la segona, a abril i maig del 2021 a Mallorca. En aquest sentit, el Govern argumenta que la fira "abastarà les dues èpoques centrals de contractació". Precisen que l'objectiu és centrar els esforços a consolidar-se com una marca cultural en el sector turístic.

Primera etapa: Menorca, Eivissa i Formentera

Així, la sisena edició del mercat de música i arts escèniques arrancarà aquest setembre de 2020 amb la Fira d'Arts Escèniques, que se celebrarà a Menorca durant tres dies i combinarà activitats d'exhibició amb jornades professionals. El mateix model seguirà Eivissa, però en aquest cas acollirà la Fira de Música. També a Formentera s'oferirà, en el marc del mercat, un programa centrat en el sector musical.

"D'aquesta manera, el Govern compleix l'objectiu de descentralitzar la cita i implicar-hi totes les Illes Balears", asseguren en una nota de premsa. El pressupost d'aquesta primera part de Fira B! encara no està definit, però se sap que els fons vindran principalment de l'Institut d'Estudis Baleàrics, la Delegació de la Presidència per a la Cultura i l'Institut d'Indústries Culturals (ICIB).

Segona etapa: Mallorca

Els mesos de març i abril de 2021 Mallorca acollirà, durant quatre caps de setmana consecutius, un format de Fira B! en què, a més de les arts escèniques i la música, també inclourà les àrees de las literatura, còmic i pensament. En total seran dotze dies de fira amb actuacions i jornades professionals.

La Fira B! Arts Visuals dedicarà dos dies a les arts visuals i digitals, i un tercer a desenvolupar les connexions d'aquesta àrea amb la música. En aquesta línia, la Fira B! Música centrarà les dues primeres jornades en la música i una tercera, en les relacions de la música amb les arts escèniques. D'altra banda, la Fira B! Arts Escèniques exhibirà i analitzarà les arts escèniques en dos dies i el darrer, establirà ponts amb la literatura, el còmic i el pensament.

La Fira B! com a marca cultural turística

El programa de Fira B! combinarà propostes de les Illes Balears i de l'exterior, vinculades a altres regions de l'Estat i dels països europeus estratègics, perquè "sempre ha de tenir-se present que Fira B! compleix una doble funció de divulgació de la cultura de les Illes Balears i de negoci per al sector", Mateu Malondra.

Una de les accions previstes és iniciar una relació estable amb l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), dependent de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball. La primera actuació en aquest sentit es desenvoluparà a FITUR —la fira de turisme que se celebra a Madrid del 22 al 26 de gener— amb diverses actuacions musicals d'artistes balears i la projecció d'un vídeo promocional per a explicar el model, els objectius i les dates de Fira B!

stats